Ryttarens

6 Intressanta fakta om hästens syn

Det finns många frågetecken och myter kring hästens syn. Ser de verkligen runt sig själva? Kan de se färger? Ser dem i mörkret?

I den här artikeln går vi igenom sex intressant fakta om hästens syn, där vi slår hål på några av myterna.

1. Hästar har störst ögon av alla landdäggdjur

Hästars ögon är minst sagt fascinerande. Utöver att de har störst ögon av alla landdäggdjur på jorden har de också ett tredje ögonlock som kan sluta sig över ögongloben på ett diagonalt sätt för extra skydd.

2. Hästar har dikromatisk syn, men är inte färgblinda

I många år har vi trott att hästar är färgblinda, vilket inte stämmer. Även om de har sämre syn än människor och inte kan se färgen röd och har begränsningar när de uppfattar det lila spektrumet.

Hästar har dikromatisk syn, vilket innebär att de ser världen i en färgskala bestående av blått, gult, grönt och grått. De kan inte skilja mellan rött och grönt, utan kommer att se färgen röd som grön.

3. Hästar har sämre djupuppfattning än människor

Hästar har sämre djupuppfattning än människor. De ser också föremål bättre när det kontrasterar mot marken eller bakgrunden, vilket är anledningen till att det är svårare för en häst att hoppa hinder som smälter samman med arenan.

Forskning har visat att hästen ungefärligen ser de detaljer på 6 meters avstånd som vi människor förmår att uppfatta från cirka 10-15 meter.

4. Hästar kan se i mörker

Hästar har bättre mörkerseende än människor, men det tar längre tid för dem att vänja sig vid plötsliga ljudövergångar.

Ha därför lite extra tålamod när du går in och ut mellan dagsljus och ett mörkt ridhus på träning eller tävling, eller när hästen ska gå ut ur stallet till dagsljus på morgonen.

Läs även: Ska Hästen Verkligen Ha Nattbelysning?

5. Hästar har NÄSTAN 360 graders synfält

Hästens ögon är placerade sidligt vilket i kombination med horisontellt ovala pupillerna resulterar i ett stort synfält. Det ser nästan runt om sin egen kropp, förutom ett område precis bakom hästen och precis framför hästen, där den inte ser alls. Det är därför viktigt att visa hästen hindret i svängarna i hoppning.

Det breda synfältet underlättar när det kommer till att upptäcka rovdjur.

6. Hästars synskärpa är begränsad

Även om hästen nästan kan se i 360 grader är inte synen lika bra i hela synfältet. I de områden där synfälten på båda ögonen överlappar varandra och där syncellerna sitter som tätast är skärpan som bäst.

I periferin är synen försämrad, vilket förklarar varför hästar lätt kan bli skrämda av saker som dyker upp snett bakifrån.

Exit mobile version