Ryttarens

Att Byta Från Ponny Till Storhäst (När Det Är Dags & Vad Du Behöver Tänka På)

Beslutet om att gå från att rida ponny till att rida storhäst är ofta svårt att ta. Många funderar på det väldigt länge innan de bestämmer sig och det är helt okej. Det finns många faktorer som man kan ta hänsyn till. Därför har jag nedan samlat flera olika tankar, funderingar och tips som förhoppningsvis kan hjälpa er att fatta detta beslut.

Det finns mycket som spelar roll i beslutet om att byta från ponny till storhäst. I vissa fall kan ens vikt, längd eller ålder vara avgörande. Oftast handlar det dock om när man själv känner sig redo för att ta det steget.

Vad Är Gränsen Mellan Ponny Och Storhäst?

Ponnys avser de hästar som har en mankhöjd på 148cm eller mindre. Storhästar är de hästar som har en mankhöjd som är över 148cm.

Vad innebär det då?

En hästs manke är den delen av ryggen som är högst över marken. Den ligger precis bakom halsen och precis framför där man placerar sadeln.

Mankhöjden är avståndet mellan hästens manke och golvet eller marken.

Jag och min första egna ponny Eo

Vilka Skillnader Finns På Att Rida Ponny Och Storhäst?

Att rida storhäst och att rida ponnys är inte så olikt som man kan tro. Det är fortfarande ridning och grunden till hur man hanterar hästen samt hur man rider är densamma. Skillnaden mellan att rida storhäst och ponny är framförallt att hästen tar större steg än ponnyn.

Skillnaden är att allting är större när man rider storhäst. Dels så är hästen större, vilket gör att man sitter högre upp från marken och att alla steg som hästen tar är större än en ponnys steg.

Det innebär också att man generellt sätt hoppar högre hinder, om man är intresserad för hoppning. Att hoppa 90 cm hinder med en C-ponny, exempelvis, är ungefär samma svårighetsgrad som att hoppa 110 cm hinder med en storhäst.

Dessutom behöver storhästar större portioner mat, större täcken, större boxar och annat. Det gör att det inte bara är ridningen i sig som skiljer sig, utan även stallarbetet runt om.

Man kan även uppleva en hel del skillnader på tävlingar för storhäst jämfört med ponnys. Den största skillnaden är vilka ryttare man tävlar mot.

Jag och min ponny Eo och en ponny vid namn Peppe som vi hade på tillridning

Åldersgräns för att rida ponny

På tävlingar med ponnys så finns vissa åldersgränser. När man tävlar med A- och B-ponnys så får man inte vara mer än 13 år. När man tävlar med C- och D-ponnys så får man inte vara mer än 20 år.

På ponnytävlingar så deltar alltså endast barn och ungdomar. På storhäst-tävlingar är det istället många vuxna som är med och tävlar. Detta brukar många ha i baktanke när de bestämmer sig för om det är dags att byta till storhäst eller inte.

Om du är över 20 år och vill tävla C eller D-ponny räknas du som överårig ryttare. En överårig ryttare får enligt TR delta i tävling med övre åldersgräns trots att ryttaren passerat åldersgränsen dock endast i avdelning B. För kategori B räknas ryttare från och med 14 år som överåriga.

I avdelning B gäller inte de övre åldersgränserna för kategori B, C och D med beaktande av bestämmelserna i TR I avseende ”oproportionerligt ekipage”. Ponny som tidigare under tävlingsdagen startat i avd B får inte starta i avd A.

Ryttarkategorier efter ålder

Seniorryttare är de ryttarna som från och med kalenderåret fyller 19 år, undantaget voltige då ryttaren räknas som senior från och med kalenderåret ryttaren fyller 16 år och mounted games från det kalenderår ryttaren fyller 17 år.

U25-ryttare är de ryttarna som är mellan 16 år och 25 år.

Young rider är ryttare från och med det kalenderår ryttaren fyller 16 år till och med det kalenderår ryttaren fyller 21 år.

Junior räknas ryttare som till och med det kalenderår ryttaren
fyller 18 år, undantaget mounted games, då ryttare räknas som
junior till och med det kalenderår ryttaren fyller 17 år.
I voltige är junioråldern 14–18 år.


Som childrenryttare räknas ryttare från och med det år ryttaren
fyller 12 år till och med det kalenderår ryttaren fyller 14 år.

Fina Eo samma år som vi sålde henne till en jättebra familj i närheten

Är Det Svårare Att Rida Storhäst?

Som tidigare nämnt är ridningen inte så annorlunda när man jämför ponnys och storhästar. Hur man rider är mer beroende av vilken inriktning man har (ex dressyr, hoppning, engelsk ridning, western osv.), samt vilka förutsättningar hästen har.

Med förutsättningar menar jag då exempelvis hästens temperament, tidigare erfarenheter (hur den ridits och blivit skött tidigare) och biologisk uppbyggnad.

Vissa hoppryttare kan tycka att det verkar svårare att rida storhäst, för att man tenderar att hoppa högre hinder med dem. Det är inte helt fel, men det är inte heller så simpelt. Eftersom storhästar är större än ponnys, så är det också generellt sett lättare för dem att hoppa över höga hinder.

En skillnad mellan att rida häst och ponny är storleken på hästen eller ponnyns steg. Storhästar brukar ta större steg än ponnys, eftersom de är större. Det kan därför krävas mer aktiv ridning av en ryttare som rider storhäst än ponny, då det helt enkelt är mer kilo häst att samla ihop. Men det är väldigt individuellt och ridupplevelsen behöver inte ligga i hästens storlek.

Skillnaden mellan att gå från C-ponny till storhäst kan kännas större än att gå från D-ponny till storhäst eftersom C-ponny är en mindre storlek än en D-ponny och därför blir skillnaden där emellan större.

När Är Det Dags Att Byta Från Ponny Till Storhäst?

Som jag nämnde i början så kan ibland längd, vikt och ålder vara avgörande för när det är dags att byta från ponnys till storhäst. Ålder är en avgörande faktor om man vill kunna tävla med sin häst. Då behöver ryttaren byta till storhäst senast det kalenderår då han/hon fyller 20 år.

Vikt och längd kan vara viktiga faktorer, då ponnys kan bli skadade av att bära ryttare som är längre eller tyngre än ponnyn är bygd för att klara av. Det finns dock ingen exakt regel för vad man får väga eller hur lång man får vara.

Man får helt enkelt själv hålla koll på vad ens ponny klarar av. Vissa ponnys klarar av att bära mer vikt än andra. Exempelvis så klarar i allmänhet kallblod av att bära mer än varmblod eller halvblod.

Det är också bra att be en veterinär kolla ens ponny regelbundet så att man vet om den tar skada av att man rider den. Förhoppningsvis så gör den inte det. Då behöver man inte gå över till storhäst av endast den anledningen.

Om ens ponny tar skada av ridningen, så kan det vara dags att gå över till storhäst, som ofta klarar av mer vikt och längd än vad ponnys gör. Om man inte känner sig redo för det än, så kan man prova att gå upp en storlek i ponnys (med undantag för om man rider D-ponnys).

Jag har skrivit ett annat inlägg angående hur ens vikt påverkar hästen här. Jag har även skrivit ett inlägg om hur man kan använda ridning för att gå ner i vikt här.

Det finns alltså inget exakt svar på när det är dags att byta från ponny till storhäst. Det gäller att känna av vad man själv anser är rätt. Det viktigaste är att den häst man rider mår bra, oavsett om man stannar kvar med ponnys eller byter till storhäst.

Det är också viktigt att man själv mår bra. Om man trivs med att rida ponnys och vill kunna ta vara på det så länge som möjligt, så är det inte fel att göra det. Om man känner sig klar med ponnys och vill byta till storhäst tidigt, så är det inte fel att göra det heller.

Det är dessutom helt okej att överväga beslutet under en längre period. Ta den tid du behöver för att bestämma dig. Följ ditt hjärta och ta hand om din häst, oavsett om den är en ponny eller storhäst.

Jag och min storhäst Kurre som gav mig möjlighet att utvecklas som hoppryttare!

Fem Tips För En Mjukare Övergång Till Storhäst Från Ponny

Kom ihåg att det är okej att vara ledsen och känna sig vilsen. Ens ponny (och framförallt första) kommer alltid att vara speciell.

Oavsett om ni behöver separeras från varandra gäller det att vara tacksam för den tiden ni haft tillsammans och allt ni lärt er.

Ibland är det bäst att gå vidare om din ponny inte har den kapacitet som du söker av en häst. Som ryttare kan man växa ur sin häst inte bara fysiskt utan även i erfarenhet. Du kanske är redo för utmaningar din ponny inte bör utsättas för.

Varför Ska Jag Byta Till Storhäst?

Om du är en ryttare som tycker om att tävla så är en stor fördel med storhäst att du inte har bråttom. Eftersom det inte finns någon åldersgräns för att tävla storhäst så gör det ingenting om det tar längre tid att uppnå sina mål.

Hästar är trots allt levande djur och vad som helst kan hända. Om en tävlingsponny skadas under en längre period så blir det svårare för dess ryttare att hinna uppnå sina tävlingsmål innan ryttaren blir för gammal. Med storhästar så har man inte det problemet.

Om man är en hoppryttare som vill kunna hoppa höga hinder så är det också en klar fördel att rida storhäst. Eftersom storhästar är större än ponnys så klarar de i allmänhet av att hoppa högre hinder.

Om man upplever så pass stora problem med sin häst, så att man kan behöva hjälp från en annan ryttare, så är det också en fördel att ha storhäst. Eftersom ponnys är små så kan inte vem som helst rida dem, utan att ponnyn tar skada. Om man däremot har en storhäst så är det större chans att hästen klarar av att bära den ryttare som hjälper en.

Man behöver inte heller vara lika orolig om sin egen vikt och längd när man rider storhäst. Självklart kan det vara farligt för hästen om ryttaren är kraftigt överviktig, men alla hästar klarar av olika mycket vikt. I allmänhet så klarar de dock av tyngre vikter än vad ponnys gör.

Hur Går Jag Tillväga När Jag Köper Storhäst?

Jag och Kurre på tävling

Att köpa storhäst är i allmänhet inte annorlunda mot att köpa ponnys. Med det sagt så är det inte lätt att leta efter rätt häst.

Börja med att fundera på vad du vill göra med din häst. Vill du tävla? I så fall i vilken gren? Vill du ha en gammal och erfaren häst? Vill du ha en unghäst som du kan utvecklas ihop med? Vill du ha ett sto, en valack, en hingst eller vilket som? Hur mycket får hästen kosta?

Om man är medveten om vad man letar efter för typ av häst så kan man spara mycket tid. Storhästar brukar man också vilja ha kvar under en lång period, så det är extra viktigt att man köper den häst som man faktiskt vill ha.

Nästa steg är att hitta hästar som verkar kunna passa det man letar efter. Det finns vissa bra sidor där man kan köpa och sälja hästar. Det kan även vara bra att fråga folk man känner om de vet någon häst som skulle passa en, som är till salu.

När du väl har hittat en eller flera hästar som passar de krav du har, åk först och provrid. Tyvärr så är inte alla hästar så som de blir beskrivna, så att provrida dem är alltid en stor fördel. Provrid gärna flera gånger om det går, så att du kan vara säker på vad du köper för häst.

Och kanske viktigast av allt: Låt det ta tid. Har du provridit en häst som verkade vara den rätta, men visade sig inte vara det? Vad bra! Då vet du vad för kvaliteter du kan utesluta. Rätt häst kommer hittas tillslut.

Exit mobile version