Ryttarens

Bästa ridstövlarna till långa ben

Ridstövlar är en tradition i den engelska ridstilen, som förutom att det är en supersnygg detalj, dessutom fyller funktion genom att ge stöd för ryttarens skänkel under ridningen.

Jag har alltid varit lång (174cm idag), vilket gjorde det svårt för mig att hitta ett par ridstövlar som satt bra. I det här inlägget kommer jag att rekommendera min egen stövel, eftersom jag vet att jag är mycket nöjd med den.

Jag själv föll, efter mycket letande, för Mountain Horse Sovereign, som passade perfekt på mina långa ben. (Du kan köpa stöveln här.) Men jag kommer ge dig alla verktyg du behöver för att köpa ett par stövlar som passar just dig och dina ben!

(Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Granngården, som erbjuder min favoritstövel till billigast pris.)

Vilken Storlek Du Ska Ha På Ridstöveln

När du ska köpa ett par ridstövlar behöver du veta vilken storlek du ska ha. Det finns några mått du behöver ta hänsyn till för att hitta ridstövlar som sitter perfekt på just dig.

Här kan du jämföra dina storlekar med Mountain Horse storleksmodell. På sidan 54 finner du modellen i inlägget.

1. Din skostorlek

Börja med att ta reda på din skostorlek. Du kan utgå från din vanliga skostorlek och sedan prova stövlarna i butik eller läsa recensioner på internet om hur just din spekulerande modell av stövel är i storlek.

Mountain Horse Sovereign upplever jag som normal i storlek. Jag har i vanliga fall storlek 38.5 men har valt storlek 39 på mina stövlar, för att kunna få plats med varmare strumpor på vintern.

2. Din Vadstorlek

Mått nummer två är din vadstorlek. Det är ett viktigt mått när du köper ridstövlar, eftersom det avgör hur tätt stöveln ska sitta runt benet.

När du mäter din vadstorlek behöver du ett måttband. För att få korrekt mått sitter du ner och mäter runt den bredaste delen av vaden när du har ridbyxor och ridstrumpor på.

Sedan jämför du dina mått med de måtttabeller som ridstövelmärkena har. Det finns flertal tillverkare som erbjuder mängder av olika vadstorlekar, allt mellan smal till extra bred.

3. Höjden På Ridstöveln

Det sista måttet är längden eller höjden på ditt ben. Du mäter även detta mått sittande, från nedre delen av hälen och upp till knävecket. Måttet anger ridstövelns höjd.

Tänk på att din ridstövel sjunker ihop någon cm när du gått in dem, räkna med ungefär 2,5 cm. Lägg därför på 2,5cm i ditt mått när du köper stövlar.

Vad Du Ska Tänka På När Du Köper Ridstövlar

När du köper ridstövlar finns det några saker du behöver tänka på. Förutom vilken storlek du ska ha på stövlarna behöver du också fråga dig:

Ridstövlar Till Långa Ben

Mountain Horse – SOVEREIGN HIGH RIDER

Jag själv rekommenderar mina egna ridstövlar eftersom jag är väldigt nöjd med dem. Jag har ett par Mountain Horse Sovereign som finns att köpa här. Du kan prova modellen R/R i butik för att därefter se om du behöver extra wide eller extra long. Extra long finner du här.

Jag har: Mountain Horse Sovereign L/R storlek 39 på mina

Jag i mina – Mountain Horse Sovereign

Mountain Horse Sovereign High Rider Recension

Av mig får dessa stövlar 4/5 stjärnor!

Funktion: Stövlarna är bekväma att ha på sig under lång period, vilket varit perfekt för mig som ridit flera hästar om dagen som yngre. Jag har aldrig behövt byta dragkedja under de åren jag använt mina, vilket jag behövt göra tidigare då sporrarna skavt på sömmen till dragkedjan.

Utseende: Jag är mycket nöjd med färgen, trots att den blivit mörkare med åren när jag smörjt dem. Jag har färgen brun, vilket jag tycker funkar bra både till svart och brun utrustning. Dessvärre har några av snörena på snörningen fram till gått av på grund av skav från sporrarna. Men eftersom det endast är en snygg detalj och ingen funktion så får det stå under kategori utrustning.

En stilren stövel som jag personligen tycker passar både till hoppning och dressyr.

Prisvärdighet & Hållbarhet: Jag tycker definitivt att dessa stövlar varit prisvärda. Jag brukar tänka priset och dela det med antalet ridpass för att se vad stövlarna skulle kosta mig per ridpass. Eftersom dessa stövlar hållit så fint skick så länge är dom inte dyra i jämförelse med hur länge jag haft dom.

Hur Man Gör Rent Ridstövlar

Försök att göra som vana att alltid göra rent dina stövlar efter att de används. Du kan börja med att spola av dom med vanligt vatten innan det är dags att rengöra sina ridstövlar.

För att bibehålla glansen och färgen på dina läderridstövlar bör du använda skokräm istället för vanlig sadeltvål.

Gör Så Här:

  1. Ta en fuktig trasa och torka av smutsen på stöveln
  2. Torka med en torr trasa
  3. Massera in skokrämen med hjälp av en bra svamp (t ex cellulosasvamp)
  4. Låt stöveln torka
  5. Använd en blöt bomulstuss för att massera in ytterligare lite mer skokräm tills du får en blank yta.
  6. Gnid en nylonstrumpa på stövelskaftet för att få stövlarna att glänsa som en spegel.

Bra att tänka på är också att smörja in sulkanten med en impregneringskräm. Tag då lite kräm på fingrarna och stryk in längs sulkanten.

Här kan du köpa skokräm till dina ridstövlar.

Hur Förvarar Man Ridstövlar?

Låt inte dina ridstövlar stå för nära ett element eller direkt i solljus då det kan torka ut lädret. Det finns ett gammalt ordspråk som går ”där smör smälter far läder illa”, och visst ligger det något i det.

Ridstövlar mår bäst av att stå mörkt i innetemperatur. Förslagsvis i en uppvärmd sadelkammare tillsammans med annat läder. Dina ridstövlar mår bäst av att förvaras i plusgrader eftersom kylan kan skada lädret.

Med hjälp av en stövelsträckare som du kan köpa här, hjälper du stövlarna att behålla sin form samt förlänger stövlarnas livslängd. Dessutom är dom enkla att ställa under sadelhållaren i sadelkammaren eller i stövelsväskan under transport.

En stövelväska rekommenderar jag dig som transporterar dina stövlar mycket. Antigen fram och tillbaka mellan stallet och hemmet eller mellan stallet, träning och tävling.

Se till att ha ett vattenavvisande yttrematerial för att skydda dina stövlar från regn eller olyckor med vattendunkar som ska transporteras på tävling. Invändigt är det fördelaktigt att ha meshfoder för att skydda stövlarna.

Här kan du köpa Kingsland Stövelväska.

Skillnaden På Hopp – Och Dressyrstövlar

Skillnaden mellan hopp och dressyrstövlarna är att:

Dressyrstövlarna är högre och oftast i ett hårdare material. Detta gör att det kan vara svårt att hoppa i dressyrstövlar, eftersom hoppning kräver att ryttaren kan böja på benen för att följa med hästen över hindret.

Dressyr rids sittande i sadeln, vilket gör att behovet av att böja benet i samma utsträckning som hoppning inte finns. Det gör att ett par stabila höga stövlar lämpar sig bra för just dressyr.

Hoppstövlarna är lite lägre än dressyrstövlarna, och har vanligtvis någon form av snörning framtill. Hoppstövlarna tillåter ryttaren att böja på benen vilket är nödvändigt för att kunna stå i sadeln med kortare stigläder än i dressyren.

Eftersom hoppningen kräver en mer stående position i sadeln så är materialet på stövlarna oftast lite mjukare och mer lämpade för den typen av dynamiskrörelse.

Hur Länge Håller Ridstövlar?

Hur länge du kan använda dina ridstövlar beror på hur väl du sköter dem, vilket material de är i och hur ofta du använder dem. Räkna med att du kan använda dina stövlar i ungefär 2-5 år.

Jag brukar byta ridstövlar efter ungefär tre år. Då rider jag minst en häst om dagen och rider jag fler så använder jag även stövlarna under tiden som jag byter häst, men inte under stalljobbet (mocka, väga hö osv) Jag rengör dem dagligen genom att spola av dem lite lätt med ljummet vatten och smörjer dem ungefär en gång i veckan med återfuktande fett.

Exit mobile version