Ryttarens

Bästa sättet att svalka hästen när det är varmt

Hur svalkar man egentligen sin häst i sommarvärmen? Under sommarhalvåret är det extra viktigt att se till att svalka sin häst för att minska stress och bibehålla en god hälsa och välbefinnande.

Ibland kan man som hästägare behöva hjälpa sin häst med svalkandet, för att minska risken för uttorkning och saltbrist.

Det bästa sättet att svalka sin överhettade häst är genom att spola den med kallt vatten tills kroppstemperaturen återgått till det normala (mellan 37,2°C och 38,6°C). Om hästen är varmare än 39,4°C bör du kontakta en veterinär.

För att minska risken för en överhettad häst finns det flera saker du kan göra i förebyggande syfte, till exempel rida under de svala timmarna av dygnet och tillgodose hästens salt-och vätskebehov.

Inlägget innehåller länkar till petster

En varm och dammig sommardag

Hästar svalkar sig naturligt

Hästar svalkar sig naturligt genom att svettas. När svetten avdunstar från huden skapas en kylande effekt, vilket gör att hästar är duktiga på att svalka sig själva. En häst som arbetar hårt i en varm miljö kan förlora mellan 2 till 4 liter svett per timme.

Lufttemperaturen och luftfuktigheten påverkar hästens förmåga att svalka sig själva, så det kan därför vara bra att ha koll på hur man kan hjälpa sin häst att minska eller undvika värmestress.

Läs även: Allt Du Behöver Veta Om Hästarnas Saltbalans

Min ponny Eo tyckte om att bada efter träning eller tävling

4 Tips för att hålla din häst sval

Under sommaren är det inte ovanligt att hästar blir överhettade, speciellt om hästar är i dålig kondition och har mycket och tjock päls.

Överhettning kan bero på:

Här nedan finner du tips på hur du håller din häst sval under varma sommardagar.

1. Fri tillgång på rent och svalt vatten

Se till att din häst alltid, oavsett om den är inomhus eller utomhus, har tillgång till rent och kallt vatten (7 till 17 grader). I vila dricker en vuxen häst i ett kallt klimat mellan sex till tio liter vatten om dagen. Om hästen dessutom genomför fysiskt arbete eller utsätts för en varm miljö dricker den ännu mer.

Svalt vatten är nyckeln för att bekämpa effekterna av värmestress. Se också till att rengöra vattenhinkarna med jämna mellanrum, gärna en gång om dagen, för att förhindra att alger och bakterier växer där i.

VATTENBEHÅLLARE

Med vattenbehållaren kan du transportera 80 liter vatten i en skottkärra. Mycket mer skonsamt för ryggen än att bära vattenhinkar fram och tillbaka!

2. Anpassa ridningen efter värmen

För att minska risken för att hästens ska bli överhettad bör du undvika att kombinera höga temperaturer med hög luftfuktighet. Om du måste rida i ett varmt och fuktigt väder, eller om du bor i ett område där det är varmt och fuktigt väder kan du behöva se över:

3. Skydda Hästen Från Solen

Skuggan från träd eller byggnader ger din häst en lättnad från solen. Kom ihåg att skuggan förflyttar sig under dagen i takt med att solen rör sig.

Var uppmärksam på solbrännor. Hästar kan lätt bränna sig i solen, speciellt vid vita eller ljusa områden, som är extra känsliga för solljus. Förutom skygga kan du som hästägare även skydda din häst från solbränna med hjälp av solskyddskräm.

SOLSKYDD TILL HÄST

Undvika brända mular genom att smörja med solkräm! Vattenfast solkräm med solfaktor 50 skyddar hästen från solens farlig UV-strålar.

4. Var Noga Med Saltet

Se till att din häst din häst får i sig nog mycket salt. I samband med svettningarna förlorar hästen mycket salt och vätska. Vill du läsa mer om hästens salt och vätskebalans kan du göra det här.

Sätt gärna upp saltstenen i hästens box, så att du vet hur mycket salt din häst får i sig. Väg saltstenen regelbundet för att kontrollera att hästen får i sig nog mycket salt.

SALTSTEN TILL HÄST

Himalayasalt är ett rosaskimrande bergsalt som är naturligt rik på mineraler och helt fritt från tillsatser.

Hur du svalkar en överhettad häst

Om din häst är överhettad och har mer än 39 grader i temp behöver den kylas ner.

Du kan också addera is i vattnet om du tex använder en svamp istället för en slang, för att påskynda processen. Isbad minskar kroppstemperaturen och sänker hjärtfrekvensen efter hård träning, och är inte farligt.

Applicera inte is direkt över hästens rumpa, utan fokusera på det främre området: huvud, nacke, rygg och revben eftersom blodkärlen är mer framträdande där.

https://ryttarens.se/wp-content/uploads/2021/02/IMG_3719.mov
Kurre tyckte om att spolas av, och var därför inte svår att svalka de varma dagarna!

Kan man lägga våta handdukar på en varm häst?

Tanken är god, men fungerar inte lika bra i praktiken. För att kyla ner en häst bör den inte täckas med blöta handdukar, eftersom handduken förhindrar vattenavdunstningen från huden.

Istället för att täcka hästen med kalla handdukar, är det ett bättre alternativ att svampa av hästen med kallt vatten. Framförallt runt huvud, nacke, rygg och revben eftersom blodkärlen är mer framträdande där.

Läs även: Simma Säkert Med Din Häst

Vad händer när hästen överhettas?

Långvarig exponering av solljus och höga temperaturer kan leda till att hästen blir överhettad och får värmestress, värmeslag, problem med uttorkning, solbränna, muskelpasmer och kolik.

Värmestress

Tecken på värmestress

Se till att ha koll på din hästs foderintag, temperatur och vattenkonsumtion under de varma dagarna. Kontakta din veterinär om du märker att något inte är som vanligt med din häst.

Värmeslag

Om din häst får värmeslag kan det vara allvarligt. Värmeslag kan uppstå när hästen arbetat hårt i extrem värme eller fukt. Om du misstänker att din häst fått värmeslag bör du direkt kontakta din veterinär.

Tecken på värmeslag:

Om din häst lider av värmeslag behöver den omedelbart kylas. Värmeslag är allvarligt och kan behöva veterinärvård.

Behandla värmeslag:

Exit mobile version