Bett till stark häst


Kom ihåg att ett bett endast är ett sätt att kommunicera med hästen. Att byta bett är därför inte lösningen på grundproblemet, utan endast ett sätt att förbättra kommunikationen mellan häst och ryttare.

Om din häst är stark är det viktigt att även fokusera på grundproblemet. Ett välfungerande, harmoniskt ekipage skapas av träning, tid, kommunikation och ett ömsesidigt förtroende under känslan av frihet och komfort vid ridning. Med det sagt kan ett skarpare bett ibland vara ett sätt att lättare kommunicera med en stark häst.

Det är vanligt att ryttare rider med Pelhambett, Kimblewickbet eller Gagbett om hästen är stark, eftersom det är tre starkare bett som ger ryttaren mer respons. Det gäller att prova sig fram för att se vilket bett just din häst trivs på. Se till att förstå bettets effekt och inverkan på hästen innan du använder bettet.

Läs även: Ryttarens hjälper och hur du använder dem

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Granngården.

Det är viktigt att hästen accepterar bettet för att kunna svara korrekt på signalerna i ryttarens hand. För att stötta och underlätta processen gäller det att använda ett bett som hästen trivs med, som gör att den kan slappna av i käken och öka både komfort och ridglädje.

Läs även: Bett till din häst (Vilket bett ska man välja?)

1. Pelhambett

Hur fungerar Pelhambett?

Bettet ger en hävstångseffekt med olika styrkor beroende på hur långa skänklarna på bettet är. Pelhambett med kortare skänklar har blivit allt vanligare och kallas för babypelham.

Principen med bettet är att hästen flyttar undan för trycket.

  1. När ryttaren tar i stångtygeln, sträcks kindkedjan, och trycker i kindkedjegropen samtidigt som mundelen trycker mot tunga och laner.
  2. Hästen kommer besvara detta genom att gå undan för trycket genom att sänka halsen och skjuta fram nacken.
  3. Blir trycket för långvarigt kommer hästen vika in halsen & näsan och hamnar bakom hand.

Ett pelhambett kan användas både med två tyglar eller en med hjälp av pelhamdelta.

Hur ska bettet Pelhambett sitta?

Bettet har en kindkedja och det är viktigt att kedjan är korrekt inpassad för bäst effekt. Kedjan ska sitta spänt nog för att bettet ska kunna röra sig till maximalt 45 graders vinkel mot hästens mun. Det kontrollerar du genom att sätta fast kedjan på bettet och dra skänklarna bestämt bakåt. På så vis ser du enkelt hur stor vinkeln blir.

Vilka ska ha Pelhambett?

Rekommenderas till hästar: starka, framåt, upphetsade av omgivningens atmosfär, ovilliga att gå med rundad hals.

Rekommenderas för ryttare: erfarna, mjuka och känsliga händer.

2. Kimblewick

Hur fungerar Kimblewickbett?

Kimblewickbett, även känt som ”jaktbett”, är ett skarpare bett och används med kindkedja. Likt andra stångbett regleras bettets skarphet efter vart tygeln sätts på hävstången samt hur hårt kindkedjan spänns.

Hur ska Kimblewickbett sitta?

Kimblewickbett har en kindkedja vilket innebär att kedjan måste passa för bäst effekt. Kimblewickbett rids med en tygel och ger ryttaren möjlighet att öka hävstångsffekten genom att flytta ner tygeln. Med tygeln placerad i den översta delen av bettringen funkar bettet som ett vanligt baucherbett. 

Vilka ska ha Kimblewickbett?

Rekommenderas till hästar: starka, men också känsliga.

Rekommenderas för ryttare: mjuka och känsliga händer.

3. Gagbett

Hur fungerar Gagbett?

Gagbett är ett lyftande bett, vilket är ett stångbett utan kindkedja. Det innebär att det inte är något som håller fast bettet vilket leder till att när ryttaren tar ett tygeltag lyfts bettet i hästens mun och tygeltaget går mot hästens mungipa. Bettet fungerar alltså likt att ryttaren rider med en hög hand.

Hur ska Gagbett sitta?

Gags är en konstruktion där tränsets sidostycke är omgjort till att löpa genom två hål i bettringen, ett ovanför och ett nedanför mundelen. Tygeln fästs nedanför bettringen i det förlängda sidostycket för att vid tygeltag lyfta bettringen och på så sätt lyfta bettet uppåt i hästens mun.

Vilka ska ha Gagbett?

Rekommenderas till hästar: med tendens att lägga sig överdrivet på bettet, placerar huvudet för lågt, har svårt att vända, felplacerar käken under ridning, öppnar munnen.

Rekommenderas för ryttare: med kunskap om att använda två par tyglar, mjuka och känsliga händer.

Ridövningar till starka hästar

Bettet används som ett sätt att kommunicera mellan ryttare och häst. För att arbeta på grundproblemet med en stark häst krävs träning. Här hittar du flera övningar som kan hjälpa dig med din starka häst.

Fler övningar:

Vill du läsa mer om grunderna i ridning? Här kan du läsa mer om grunderna, säkerhet och vanliga misstag.

Stärka hästens bakdel

Hoppning

Dressyr

Beteende/Lydnad

Longering

Nybörjare

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg