Ryttarens

Fånga din häst I hagen

Att inte kunna fånga sin häst i hagen är minst sagt frustrerande. Att jaga eller försöka lura hästen är inte det positivaste sättet att inleda sitt ridpass, speciellt inte om man har en tid att hålla hos till exempel hovslagare, veterinär eller träning.

Det är värt att spendera lite tid på att lära hästen att bli infångad på ett säkert sätt.

För att fånga din häst i hagen behöver du lära hästen att du och grimman inte förknippas med obehag och arbete. Det gör du genom att skapa positiva upplevelser tillsammans med din häst, genom att till exempel borsta, mata och massera den. För att hästen ska acceptera att du hämtar den i hagen behöver du vara hästens trygghet, vilket du stärker med hjälp av ledarskapsövningar.

Grimma i hagen

I allmänhet bör inte hästar gå med grimma i hagen, eftersom skaderisken ökar. Men i vissa fall bör man som hästägare överväga att ha grimma på hästen i hagen, då det utgör en ännu större skaderisk att inte ha grimma på.

Under perioden som du tränar din häst på att bli fångad i hagen kan det vara bra att ha en lädergrimma på din häst, även i hagen. Hästar kan fastna när de försöker klia sina öron med bakhoven eller fastna i någonting när de kliar sig. Då är en lädergrimma ett säkrare alternativ än en nylongrimma, eftersom den är lättare att skära sönder.

Om hästen har grimma på sig i hagen försvinner ett av momenten med att fånga in hästen i hagen, och det kan bli lättare att fånga in den än om du dessutom måste trä på en grimma.

Skapa en positiv upplevelse

För att fånga din häst i hagen behöver du övertyga den om att bli hämtad i hagen inte alltid leder till obehag eller arbete. Genom att spendera tid med din häst utan något av de som den uppfattar som obehag eller negativa upplevelser, skapar ni istället en positiv upplevelse av att bli infångad.

Genom att besöka hagen utan att kräva arbete eller skapa ett obehag kan du lära bort hästens koppling mellan inkallning och arbete. Det kan du göra genom att besöka hagen av andra ändamål än att hämta din häst. Till exempel när du fyller vatten eller mockar.

  1. Börja med att endast vara i hagen. Mocka, gör rent vattenbaljan och fyll på rent vatten.
  2. När din häst närmar sig dig av nyfikenhet, stäck inte på dig för att fånga din häst, utan sätt dig istället på huk för att visa att hästen får komma fram till dig, om den vill.
  3. Om din häst kommer fram till dig, låt den sniffa på dig och sedan går du iväg. Låt inte hästen gå iväg från dig. Du vill alltid vara den slutliga beslutsfattaren.

Flera korta besök om dagen kommer att vara effektivare än enstaka men långa besök i hagen.

Närma dig hästen försiktigt

När det är dags att fånga din häst i hagen, närma din din häst försiktigt. Gå inte fram till din häst full av syfte och avsikt. Var istället mjuk ditt kroppsspråk och gå långsamt. Gå inte direkt fram mot din häst, utan närma dig istället nacke eller hästens bog. Undvik direkt ögonkontakt med din häst.

Om hästen låter dig komma tillräckligt nära för att fånga den, passa då på att spendera lite tid med att göra något som hästen tycker om, till exempel borsta, mata eller massera den. När du känner dig nöjd, låt inte din häst gå därifrån utan se till att det är du som knäpper loss grimskaftet och går därifrån. Avsluta innan hästen tröttnat.

Övning: För att fånga din häst i hagen

Om din häst absolut inte låter dig komma tillräckligt nära för att fånga den behöver du träna i ett inhägnat område, förslagsvis i en paddock eller i ett ridhus.

Om din häst springer iväg när den ser dig med en grimma och ett grimskaft är inte lösningen att lägga undan utrustningen. Se därför till att alltid ha med dig grimma och grimskaft till hagen. Lär hästen att du och grimma inte alltid betyder arbete.

Att muta hästen med godis är en kortsiktig lösning på problemet. Du vill kunna fånga din häst utan godis eller mat varje dag.

Exit mobile version