Det finns många olika sorters benskydd på marknaden. Vissa är hårdare, mjukare, högre eller lägre. Vissa har kardborreband och andra läderremmar. I slutändan har alla olika modeller samma funktion, att skydda hästens ben på olika vis.
Här kommer du få lära dig hur du sätter på hästen senskydd, benlindor, dressyrskydd, boots och terrängskydd så att du kan skydda din häst från onödiga skador.
Läs även: Tvätta Hästens Benskydd (9 Tips)
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Granngården & Petster.
Frambenskydd & bakbenskydd
I den här artikeln kommer du få lära dig om olika typer av skydd. Till att börja med är det bra att veta att det finns både frambenskydd och bakbenskydd till hästar. Frambenskydden sätts på hästens framben och bakbenskydden sätts på hästens bakben. Både fram-och bakbenskydd finns i olika modeller, material, funktioner och storlekar.
Jag rekommenderar något av följande benskydd:
- Lami-Cell Elit Pro Senskydd som jag själv använt i flera år, eller
- Covalliero Tecair Benskydd som är ett billigare men ändå prisvärt alternativ.
Hur du tar på hästen frambenskydd:
- Innan du sätter på hästen benskydd, kom ihåg att borsta av benen noga, annars riskerar din häst att få skavsår av skydden.
- Sätt hästens skydd lite längre upp än naturligt med spännena bakåt.
- Dra det sedan ner skydden i pälsens riktning tills skyddet sitter över kotsenbenet.
- Se till att fliken längst ner på skyddet inte viks in och skaver mot hästen.
- Spänn åt benskydden lite till genom att dra spännena ytterligare lite bakåt.
Hur du tar på hästen bakbenskydd:
- Innan du sätter på hästen benskydd, kom ihåg att borsta av benen noga, annars riskerar din häst att få skavsår av skydden.
- Sätt hästens skydd lite längre upp än naturligt med spännena bakåt. Om ditt bakskydd har ett spänne bakåt och ett spänne framåt är det de innersta spännet som ska gå bakåt, och det yttersta spännet ska spännas framåt.
- Dra det sedan ner skydden i pälsens riktning tills skyddet skyddar insidan av kotan.
- Spänn åt benskydden lite till så de sitter bra mot hästen.
Senskydd
Senskydd är de vanligaste typen av skydd vid allroundridning och hoppning. Framskydden är så kallade senskydd och skyddar hästens senor, som sitter på baksidan av benet. Framskydden skyddar senorna på baksidan av benet och även insidan, medans bakskydden skyddar kotorna på insidan av benet.
Här kan du köpa senskydd till din häst.
Hur tar man på senskydd?
När du sätter på hästen skydden ska kardborrebanden spännas bakåt. Genom att sätta på hästens skydd med kardborrebanden spända bakåt blir trycket mot hästens framsida av benet, istället för mot de känsliga senorna på baksidan. Desamma gäller när det kommer till att sätta på hästen benlindor.
Det finns skydd med två olika kardborreband; ett inre och ett yttre, som spänns åt olika håll. Kom då ihåg att det inre spännet är de som spänner fast skyddet på hästens ben, och ska då dras bakåt, medans det yttre spännet endast ska säkra det inre bandet och dras därför framåt.
Benlindor
Benlindor skyddar också hästens ben. Om hästen har helt elastiska lindor behöver den ha en padd under benlindan för att inte riskera att skada senorna om du lindar för hårt. Benlindor används ofta inom dressyr.
Om du inte vill använda paddar när du lindar finns det kombinationsbandage eller ridbandage som är en benlinda där stor del av lindan är i fleece (delen som är närmast hästens ben) och andra halvan är elastisk. Använder du en sådan typ av linda behöver du inte använda någon padd under, eftersom fleecedelen fyller samma funktion som en padd.
Här kan du köpa benlindor till din häst.
Hur lindar man en häst med benlindor?
Ett linda hästens ben med benlindor kräver övning. Benet ska se jämnt ut efter lindningen och lindan ska gå ner över kotleden. Spännet ska spännas längst upp på lindningen och lindningen ska ske bakåt.
- Se till att hästens ben är torrt och rent innan du börjar linda din häst med benlindor.
- Se till att både padd och benlindor är torra och rena innan du börjar linda.
- Lägg padden slätt och jämnt mot hästens ben, tänk att padden likt benskydden ska dras bakåt.
- Börja linda hästens ben i mitten av benet.
- Dra benlindan rakt bakåt på utsidan av benet följt av snett neråt på insidan av benet för att få en så jämn lindning som möjligt.
- Dra bakåt för att få ett bra tryck på lindan så att den sitter fast, men se till att inte få för mycket tryck eftersom det kan skada hästens senor.
- Säkerställ att det inte blir några veck på lindorna under lindandets gång.
- När du lindat ner till kotan vänder du och lindar på samma sätt uppåt på hästens ben. Dra rakt bak på utsidan, men snett uppåt på hästens bens insida.
- Fäst lindan precis under knäskålen. Om du lindar för högt upp riskerar du att försämra hästens rörlighet.
- Känn igenom benet när du lindat färdigt så att lindan sitter med lagom tryck mot hästens ben.
Dressyrskydd
Dressyrskydd är benskydd som används på dressyrhästar. De tre viktigaste egenskaperna du behöver kolla efter när du väljer dressyrskydd är:
- Skydd. Skydda ben, senor och ligament
- Stöd. Agera stöd för att absorbera stötar och fördela kraft
- Komfort. Cirkulation, andas och skaver inte
Dessutom ska dina dressyrskydd tåla frekvent användning. Av egen erfarenhet behöver jag byta dressyrskydd ungefär varje år, men den tiden kan variera beroende på hur frekvent du använder dina skydd samt hur väl du tar hand om dem.
Här kan du köpa dressyrskydd.
Hur sätter man på hästen dressyrskydd?
Dressyrskydd köps vanligtvis i par – framskydd & bakskydd. De flesta skydden har kardborreband som används för att fästa skyddet runt hästens ben.
- Se till att kardborrebandet är på hästens utsida av benet och kan dras bakåt för att inte skapa tryck på hästens senor.
- Sätt skydden så de täcker hästens kotben (området under knät) och dra kardborrebandet bakåt.
- Du vill spänna kardborrebandet så att skyddet sitter fast mot benet, men dra in för hårt, eftersom det kan skada benet!
- Om du känner dig osäker, be en betrodd tränare om hjälp.
- Upprepa på alla fyra benen.
Boots
Boots sitter annorlunda än andra typer av benskydd. Boots skyddar hästen från trampskador och kan användas vid ridning, körning, transport eller i hagen. Boots finns i många olika material, så som gummi, neopren eller konstläder och finns dessutom i massa olika coola färger och mönster!
Vissa hästar får lätt skav av att använda boots, speciellt av gummibootsen. Någon som kan förhindras av att använda vanligt barnpuder på insidan av bootsen innan du sätter dem på hästen. Det finns också boots med fårskinn eller fårskinnsliknande material för att skydda hästen mot skav.
Här kan du köpa boots.
Hur sätter man på hästen boots?
- Börja med att borsta av hästens ben och karled för att minska risken för skav.
- Borsta sedan av bootsen för att minska risken för skavsår.
- Placera bootsen på hästens hov med spännet uppåt.
- Spänn bootsen med kardborreband.
Terrängskydd
Terrängskydd är mer rejäla och täckande än de andra skydden, vilket lämpar sig bra för just grenen terräng som rids med långa galoppsprång och mycket kraft, vilket kan skapa stor skada om hästen råkar trampa sig eller slå i de fasta hindren på terrängbanan. Här kan du läsa mer om sporten fälttävlan.
Terrängskydd skyddar runtom hela benet. De behöver vara lätta och inte dra åt sig vatten eftersom det oftast finns ett vattenhinder med på terrängritten. De är stabila och lite hårdare i materialet. Med fördel har de även en skyddande PVC-skena insydd på insidan för ytterligare skydd.
Hur sätter man på hästen terrängskydd?
- Börja med att borsta av hästens ben för att minska risken för skav.
- Borsta sedan av skydden och se till att de är både rena och torra innan användning.
- Sätt skydden något högre upp på benen och spänn åt kardborrebanden löst genom att dra dem bakåt, mot hästens bakdel.
- Dra sedan ner skydden i hårets riktning.
- När skydden är på plats spänner du åt dem ytterligare genom att dra kardborrbanden tightare bakåt.
Varför har hästen benskydd?
Benskydd används för att skydda hästens ben, muskler och senor mot slag och svullnad. Beroende på vilken gren hästen används för behöver den olika typer av benskydd för att skydda hästen från olika typer av skador. Det finns till exempel skydd för hoppning, dressyr, terräng och transport.
Om du bara ska välja ett par benskydd är senskydd den bäst investeringen eftersom det skyddar hästens känsliga senor från slag.
Jag rekommenderar något av följande par benskydd:
- Lami-Cell Elit Pro Senskydd som jag själv använt i flera år, eller
- Covalliero Tecair Benskydd som är ett billigare men ändå prisvärt alternativ.
Läs även: All Utrustning Du Behöver När Du Köper Häst
Vad ska skydden skydda mot?
Alla hästar har olika behov av benskydd, eftersom de rör sig på olika sätt och används inom olika grenar. Som hästägare behöver du ta reda på vilka benskydd just din häst behöver ha. Det ser du om hästen får skav någonstans, men det bästa är att ta hjälp av en tränare eller veterinär redan innan skadan är skedd.
Ett par benskydd kan vara en billig försäkring mot skador vid ridning, körning, transport eller i hagen. Om du hopptränar din häst mycket är ett par senskydd en god investering för att skydda frambenet mot de slag som senorna på frambenet utsätts för vid just hoppning.
Förutom att skydda sin hästs senor med benskydd är det också viktigt att stärka hästen så att den blir stark och hållbar, något du kan göra genom att variera underlaget du rider på.
Läs även: Ryttarens 6 Viktigaste Utrustning
Hur vet man om hästen behöver benskydd?
Oavsett vilken gren du rider i är det självklart att skydda hästens ben och minska risken för skador och olyckor. Du kan minska risken genom att använda lämpligt skydd, boots eller lindor.
Hästar behöver benskydd om de utsätts för:
- stötar vid ridning eller körning,
- slag vid hoppning,
- eller tramp vid transport, ridning eller körning.
Det är extra viktigt att skydda din häst när den bär brodd, eftersom broddtramp kan orsaka allvarliga skador på hästen.
Måste man ha benskydd på häst?
Det finns ytterst få argument för varför hästen inte skulle ha benskydd. Om din häst får skavsår av sina benskydd kan du behöva rengöra skydden eller köpa skydd med ull på insidan.
Det finns inga krav på att du måste ha benskydd på din häst. Du är fri att rida utan både hemma, på träning och tävling. Benskydd är dock en billig försäkring som skyddar hästens ben mot stötar, slag och tramp.
Läs även: Tvätta Hästens Benskydd (9 Tips)