Ryttarens

Kan Hästar Bli Åksjuka?

Vissa hästar är snälla att lasta på transporten, men visar på missnöje efter att transporten varit i rörelse en stund. Vissa av dessa hästar kan lida av åksjuka. Att transportera hästar innebär ett antal utmaningar för hästen som lastning, känslan av fångenskap, miljö (vägbuller) och rörelse från transporten.

Hästar kan bli åksjuka, men vi vet ännu inte mycket om det eller hur vanligt det är. Forskare och experter vet inte exakt varför vissa djur blir åksjuka. En ledande teori är att åksjuka uppstår när olika intryck från ögonen och öronen ger olika information och förvirrar hjärnans balanscentrum.

Symtom För Åksjuka Hästar

Forskarna Santurtun och Phillips1 undersökte fordonets rörelses effekt på några olika djurarter, inklusive hästar. Vissa djur upplevde kliniska tecken som överensstämmer med våran mänskliga åksjuka. Tecken som kan tyda på åksjuka är:

Balansutmaningar och åksjuka kan förståeligt nog göra hästar nervösa och kan resultera i någon av de symtom som listas ovan.

Jag och Kurre utanför transporten

Varför Blir Hästar Åksjuka?

Forskare och experter vet inte exakt varför vissa djur blir åksjuka. En ledande teori är att åksjuka uppstår när olika intryck från ögonen och öronen ger olika information och förvirrar hjärnans balanscentrum.

Första teorin. Hästarnas hjärna har ett balanscentrum där det kan bli svårt att tolka signaler från ögonen och balansorganet i öronen om de ger olika information. Ett sensoriskt system berättar för hästen att den rör sig, men ett annat system berättar att den står stilla, de motsägelsefulla signalerna till hjärnan orkar rörelsesjuka/åksjuka.

Andra teorin. Andra teorin är att åksjukan orsaks av fordonets rörelse som skapar ostabilhet, likt att stå på en liten båt på ett guppande hav. Hästar visar ofta en ihållande ansträngning för att kontrollera och stabilisera balansen i transporten. En häst måste göra justeringar för att stanna upprätt i en transport som är i rörelse eftersom ”marken” är instabil. Vanligtvis stärker de balansen genom att separera benen någon och höja huvudet och halsen, vilket du kanske sett din häst göra i transporten?

Hur Du Botar Hästens Åksjuka

  1. Minska fordonets rörelse. För att förhindra åksjuka är ett viktigt första steg att minska på fordonets rörelse. Undvik småvägar, plötslig inbromsning och hastiga accelerationer. Tänk på att svänga långsamt.
  2. Se till att hästen kan luta sig mot något i transporten. Till exempel en vägg i mitten av transporten, kan hjälpa hästen att hålla sig balanserad under transporten. De behöver dock nog med utrymme för att kunna gå framåt och bakåt samt kunna ändra hållningen på hals och huvud genom att kunna sänka och höjda det.
  3. Lasta bakåt. Studier1,2 har funnit att hästar lastade bakåt (motsatt körriktningen) är mindre benägna at tappa balansen. Studien visar att de har en lägre hjärtfrekvens än hästar som åker framåt. Men annan forskning visar att hästens orientering i släpet har en liten eller ingen effekt alls på hästens förmåga att balansera sig.
  4. Installera en kamera i transporten. Även om det inte botar din häst åksjuka har du möjlighet att övervaka din häst beteende. Om du märker att hästen inte mår bra kan det vara en bra ide att lasta ur och ta lite frisk luft innan ni åker vidare.

Finns Det Medicin För Hästar Som Blir Åksjuka?

Hundar, speciellt valpar, blir ofta åksjuka när de åker i fordon i rörelse. Veterinärbehandling för åksjuka hundar är relativ avancerad. Det finns både receptbelagda och receptfria läkemedel finns tillgängliga för att minska illamående och kräkningar.

Däremot finns det få alternativ för att lindra tecken på åksjuka för hästar. Lugnande kosttillskott kan rekommenderas av veterinärer och beteendevetare för att minska ångest i samband med transport.

Jag har kontaktat veterinärer och har noga läst igenom litteraturen, men så vitt jag vet finns det ännu inte ett receptbelagt läkemedel att få för att lindra hästens åksjuka.

Referenser:

1Santurtun, E., & Phillips, C.J.C. (2015) The impact of vehicle motion during transport on animal welfare. Research in Veterinary Science 100, 303–308.

2Clark, D.K., Friend, T.H., & DeUmeier, G. (1993). The effect of orientation during trailer transport on heart rate, cortisol and balance in horses. Applied Animal Behaviour Science, 38, 179-189.

Exit mobile version