Ryttarens

Kan hästar vara ute i åska?

Åska är ett väderfenomen som uppstår när varm och fuktig luft stiger från marken till himlen och bildar moln där den varma luften möter kall luft. Spänningskillnader mellan mark och moln eller mellan molnets olika delar skapar åska och blixtar, vilket både människor och hästar kan uppleva som otäckt.

Som hästägare är det många som funderar över om hästen är tryggast ute i sin hage eller inne i stallet när det åskar. I den här artikeln kommer vi presentera för- och nackdelar med båda tillvägagångsätten.

Det enkla svaret på frågan är: Hästar kan vara ute när det åskar, så länge som det inte blixtrar eller hästen är orolig och riskerar att skada sig i hagen.

Åskväder är inte ovanliga vid den här tiden på året och de belyser det pågående dilemmat om huruvida det är säkrare att hålla din häst inne eller lämna den utanför under åska och blixtar. Vi tar en titt på för- och nackdelarna med varje tillvägagångssätt, samt råd för hur du tar hand om din häst i åskovädret.

Inlägget innehåller länkar till Granngården.

Kan hästar vara ute i åska?

Vissa råder hästägare att ställa in sina hästar när det åskar, medans andra anser att det bästa alternativet är att låta hästarna vara utomhus eftersom åska är ett naturligt fenomen som statistiskt sett otroligt sällan gjort skada på hästar, med undantag för följd av blixtar.

Det är inte farligt för hästar att gå ute i åska om inte åskan utmynnar i blixtar, starka vindar eller ösregn som kan ha skadliga effekter på hästar. Om hästen blir orolig i hagen, springer omkring och riskerar att skada sig kan det vara ett bra alternativ att ta in hästen i stallet för att undvika skador.

Medan vissa hästar verkar oberörda av åskan finns det dem som blir mycket oroliga och ängsliga i hagen. Om hästen galopperar runt i hagen av oro kan det vara bra att ta in hästen för att minska risken för att den skadar sig.

Läs även: För- och nackdelar med lösdrift

Kan man skydda hästen i hagen under åska?

Många gånger är brandfaran det farligaste med åskan. Till varje elstängselaggregat bör det finnas ett åskskydd. Åskskydd monteras mellan aggregatet och stängseltråden för att minska risken för

Åskskydd för montering på stängselstolpe

Åskskydd för elstängsel

Vad ska man göra när det åskar i stallet?

Många människor tycker att åskan är obehaglig och läskig. Som hästägare är det inte konstigt att ifrågasätta vad man ska göra med sina hästar när det åskar. Det finns några saker att tänka på när det åskar i stallet.

 1. Håll dig lugn. Om du stressar upp dig kommer din häst att känna av det och kan bli orolig av din oro.
 2. Se över hästens tillstånd. Om hästen är opåverkad av åskan och inte riskerar att vara hagens högsta punkt kan det vara bra att låta hästen vara kvar utomhus eftersom det är säkrare ur ett brandperspektiv. Om hästen verkar orolig i hagen och riskerar att skada sig är det bäst att ta in den.
 3. Du behöver inte ta av hästskorna. Vissa tror att metallskorna leder åskan från marken till hästen men metall attraherar inte i strömmen i blixtarna mer än i något annat, vilket inte gör det till ett problem vid blixtnedslag.
 4. Stäng av elstaketen. Stäng av aggregatet och lossa matarledningen så att den inte har kontakt med staketet eftersom det finns metalltrådar i staketet som leder strömmen effektivt och riskerar att skapa brand i aggregatet.
 5. Åsksäkra stallet. Se till att stallet har en åskledare och en plan för eventuell brand.
 6. Kom ihåg att det är ovanligt att hästar träffas av blixten. ställen är det mycket nedslag, på andra slår det nästan aldrig ned. Försäkringsbolaget Agria bekräftar att det är mycket ovanligt med hästar som dör av blixtnedslag. De har fram till sommaren 2016 inte ens ett inrapporterat fall bland sina kunder.

Blir hästar rädda för åska?

Åska är ett naturligt fenomen som hästar upplevt under hela sin levnadstid. Trots detta kan man inte låta bli att fråga sig, är de läskigt för hästar, blir de rädda?

De flesta hästar är inte rädda för åska och förblir oberörda när det naturliga fenomenet börjar mullra i molnen. Det finns dock undantag som blir oroliga av ljuden och kan behöva tas in i stallet för ljudisolering och trygghet.

Hästen kan bli orolig över människans oro. Det är därför viktigt att du som hästägare håller dig lugn runt din häst, även om du själv är rädd.

Läs även: 5 Förtroendeövningar Med Din Häst (Så Får Du Hästen Att Lita På Dig)

Kan man rida när det åskar?

Du bör inte ge dig ut och rida när det åskar eftersom det riskerar att vara otroligt farligt. I skogen, fullt med höga träd är brandfaran stor och på åkermark är ryttaren högsta punkten, som blixten söker sig till.

Om du är ute och rider i skogen bör du för säkerhetskull vända hemåt för att inte ta några onödiga risker. I skogen är du inte högsta punkten och kan så länge som det finns träd omkring dig med fördel sitta kvar på hästryggen för att snabbare ta dig hemåt, förslagsvis i trav.

Om du rider på ett fält och det börjar åska bör du sitta av och snabbt komma därifrån. På ett öppet fält är det du som är högsta punkten, som blixten söker sig till. Rid heller aldrig ut i sjöar eller annat vatten när åskan går.

Att tänka på när du rider i åska:

 1. Kliv av och led din häst för att undvika att vara högsta punkten.
 2. Undvik att rida på toppen av kullar, använd höjder som naturligt skydd genom att rida runt dem.
 3. Använd inte en klippa eller stenar som skydd, eftersom materialet leder blixten ner mot marken.
 4. Skydda dig aldrig under ett ensamt träd eftersom brandfaran är mycket stor.
 5. Undvik att rida nära stängsel och kraftledningar som kan leda elektricitet.
 6. Om ni rider i grupp, sprid ut er minst 6 meter från varandra.
 7. Se till att stormen passerat innan du sitter upp på hästen igen.

Kan man rida i ridhus när det åskar?

När det åskar utomhus kan det kännas som ett naturligt val att rida inomhus, i ett ridhus. Att rida i ridhus när det åskar behöver inte vara ett säkert alternativ om din häst är skrämd av ljudet utanför. En stressad och rädd häst kan bli svår att rida och till och med farlig.

Om hästen är orädd för oljudet av åska och oväder kan det vara ett alternativ att rida i ett ridhus när det åskar. Du kan dämpa ljuden för din häst med hjälp av en huva under ridningen. Se till att ridhuset är brandsäkert och att du vet hur du får ut dig själv och hästen om faran är framme.

Jag använder denna huva från granngården när jag behöver få mina hästar att fokusera lite extra på ridningen och isoleras från yttre ljud.

Kan hästar vara ute när det blixtrar?

Hästar söker oftast skydd vid åskoväder, vanligtvis under ett träd – vilket kan vara farligt för hästen. Eftersom blixten slår ner i den högsta punkten riskerar hästen att slås av den elektriska spänningen upp i ena benet och ned i andra benet. Ju längre avstånd det är mellan benen och dess kontakt med marken, desto mer spänning passerar djuret.

Säkrast är det att ha tillgång till vindskydd eller skyddande buskage, gärna i en dal. Skog skyddar så länge som hästen inte står under de allra högsta träden. Många väljer att plocka in sin häst när det blixtrar. Om det är farligast att ha hästen inomhus eller utomhus är en avvägning som varje hästägare står för. Inomhus är hästen instängd och blixtar har en stark koppling med brandfara.

Hästägare vill alltid sina hästar väl, men säkerheten för människor måste betraktas och prioriteras. Att planera i förväg och ta in hästarna innan det förutsedda dåliga vädret kommer är idealiskt, men i en situation där detta inte är möjligt kan det vara för farligt för en människa att ge sig ut i hagen för att ta in sin häst under åska och blixtar.

Exit mobile version