Ryttarens

Kan man rida med tampong?

Ibland verkar mens och idrott vara ett tabulagt ämne, men många tjejer och kvinnor undrar säkert om det går att använda en tampong uppe på hästryggen. Här reder vi ut frågan!

Svaret på frågan är ja, tampong är helt säkra att använda vid ridning om de byts ut regelbundet för att förhindra infektioner. Vissa kvinnor upplever det svårt att hålla tampongen på plats under ridning på grund av bäckenmusklernas aktivitet, men det är inte farligt.

Att rida med mens är inte så komplicerat som man kan tro. Fortsätt läsa för att lära dig mer om erfarenheter av att rida med mens.

Märker hästen att ryttaren har mens?

Korta svaret på frågan är ja – hästar, både hingstar, ston och valacker känner lukten av blod som släpps ut av den mänskliga kvinnan vid menstruation.

Hästar har ett starkt luktsinne, mycket bättre än människans. Att hästen känner lukten av menstruationsblod borde dock inte påverka hästens beteende.

Förutom att hästen känner lukten av blod, är det mer troligt att hästen märker av ryttarens menstruation genom ett förändrat beteende. Hästar är känsliga och empatiska varelser och har ofta ett nära band med sin ryttare. Om ryttaren känner obehag fysisk eller psykiskt av sin mens kan hästen läsa av det på ryttarens kroppsspråk.

Påverkas hästar av mens?

Hästar har levt tillsammans med människor i över sex tusen år, vilket gör att exponering för kvinnlig menstruation inte är något nytt för dem som art. Förr i tiden fick inte kvinnor hantera hingstar under mensen, då man trodde att de skulle göra hingstarna ohanterliga. Ett påstående som idag endast är ett grundlöst medeltida påhitt.

Hormonerna som utsöndras av ägglossning från mänskliga kvinnor och ston liknar varandra, men en häst kopplar inte en kvinnlig menstruation som varken ett ämne för parning eller som någon form av nöd, eftersom menstruationsblod från livmodern inte luktar likadant som blod från en skada.

Är det farligt att rida med mens?

Medeltida samhället fruktade att kvinnor med mens skulle göra hingstar ohanterliga och försöka para sig med dem, men så är inte fallet, sanningen är att:

Det är helt säkert att rida med mens. Det enda säkerhetsproblemet med att rida under mens är att tampongen måste bytas regelbundet hela dagen för att förhindra uppkomsten av infektioner. Eftersom ridning innebär ansträngande fysisk aktivitet kan tampongen börja lukta tidigare än vanligt, och krävs därför att den byts ut ofta.

En risk med att bära tampong under ridning är att bäckenmusklerna som används aktivt under ridning, av misstag utvisar tampongen, speciellt om den är äldre eller mättad med blod. Det är inte farligt men kan upplevas som pinsamt för ryttaren, speciellt på tävling om du bär vita ridbyxor. Du kan förhindra att detta sker genom att byta tampong tidigt och ofta medans du rider.

Risker: att rida med mens

Läckage på utrustningen: Om du blöder i dina ridbyxor går det vanligtvis att tvätta rent relativt lätt. Men blod som tränger in i lädret i sadeln kan inte tas bort oavsett hur mycket du rengör. En sadel med en fläck är inte mindre effektiv på något sätt, men utan tvekan något man vill undvika.

Humörsvängningar: Det är viktigt att du som ryttare kan kontrollera ditt humör under din mens. Hästar är känsliga djur och känner av de mest subtila förändringarna i ryttarens beteende. Många kvinnor kan rida som vanligt under sin mens, men har du svårt att kontrollera ditt humör bör du avstå att rida känsliga hästar.

Fysiska smärtor: Vissa kvinnor kan uppleva smärtor i magen, livmodern eller huvudet under sin mens, vilket hindrar dem från att rida som vanligt. Under mensen kan det vara bra att inte ställa så höga krav på sin ridning, för att inte utsätta sig själv eller hästen för stort obehag. Om du vill rida trots fysiska smärtor finns det receptfria läkemedel som lindrar symtomen.

Rid bekvämare med mensen:

Det är inte farligt att rida med mens, men det finns ändå saker att göra för att du som ryttare ska känna dig mer bekväm. Här är några sätt att förhindra obehag när du rider med mens:


	
Exit mobile version