Ryttarens

Massera hela din häst (Steg för steg & olika verktyg)

Att massera sin häst regelbundet har visat goda effekter på hästens sömn, rörelseförmåga, flexibilitet, hållning och återhämtning. Dessutom minskar det på hästens stresshormoner och har en positiv påverkan på immunsystemet.

En professionell hästmassör kallas equiterapeut och arbetar med att massera hästar. Oavsett om du tar ut en equiterapeut eller sköter grovjobbet själv kan det vara bra att veta hur du masserar din häst för att underhålla muskulaturen mellan besöken.

När du masserar din häst är det viktigt att du är uppmärksam på hästens signaler. Här kan du läsa mer om hur du får din häst att lita på dig.

Så här masserar du de 5 huvudområdena på din häst

Du vill börja vid basen av skallen och arbeta dig till bakändan. I videon längst ner finner du de exakta tiderna som är markerade med parenteser i inlägget.

Nacken

 1. Använda ett fast tryck och en lös knytnäve längs överlinjen.
 2. Starta vid nacken och förläng trycket ner mot hästens skuldror.
 3. När du kommer ner till skuldrorna, följ skulderbladet för att skapa ett treangelliknande mönster från start till mål. (1:07)
 4. Upprepa 5 gånger
 5. För att uppmuntra till smidighet kan du flytta händerna upp och ner i manen i en fram och tillbaka eller vibrerande rörelse. (1:36)

Skuldror

 1. Använd ett fast tryck och en lös knytnäve från toppen av axeln till botten för att reda ut eventuell spänning. (2:07)
 2. Dela upp skuldran i 3 områden.
 3. Arbeta alla områden cirka 5 gånger var.
 4. Om din häst accepterar trycket, använd samma teknik för att lossa musklerna framtill på bröstet. (2:28)

Ryggen

 1. Använd en platt hand och ett lätt men fast tryck vid hästens manke.
 2. Förflytta trycket långsamt mot hästens bakdel. (2:52)
 3. Upprepa 3-4 gånger av fast men försiktig massage med den platta handen.
 4. Använd hälen av handflatan för att komma djupare ner i samma muskel. (3:22)
 5. Upprepa 5-10 gånger.

Bakändan

 1. Använd den platta handen längs bakändan flera gånger för att värma upp muskulaturen i bakbenspartiet. (3:57)
 2. När musklerna är varma, använd fingrarna och tryck hårt i en upp- och nedåtrörelse. (4:23)
 3. Massera från toppen av bakdelen till botten 2-3 gånger
 4. Använd sedan handflatan i koncentriska cirklar. (4:47)
 5. Om du har ett massageverktyg, placera båda händerna på verktyget som rör sig längs muskeln med ett fast tryck. (5:11)

Hamstrings

 1. Börja med ett mjukt tryck med fingertopparna för att avgöra hur känslig din häst är för att bli berörd i detta område. (5:43)
 2. Om din häst accepterar dina händer, tryck hårt med fingrarna från toppen av svansen och ner längs hamstringen. (6:10)
 3. Efter att muskeln har lossnat kan du använda en fram och tillbaka rörelse med handen vinkelrätt mot muskeln. (6:17)
 4. Upprepa 10 gånger på varje sida.
källa: drassalequinebodywork.com

Håll din kropp smärtfri

För att massera din häst behöver du se till att din egen kropp är smärtfri. Här är några tips att tänka på när du masserar din häst.

Börja lätt – Även den lugnaste hästen kan bli upprörd av ett obehagligt tryck. Var försiktig och börja med en lätt beröring varje gång du masserar ett nytt område. Var nog med att läsa av din häst signaler. Om den höjer ett bakben, slickar bak öronen eller försöker bita dig – backa ett steg och ta det lättare.

Här kan du läsa om hur du får din häst att stå still på stallgången.

Använd en pall – Vid behov, använd en pall när du masserar din häst. Den extra höjden ger dig hävstång vilket leder till att du inte behöver anstränga dina muskler lika mycket som när du inte når.

Använd rekvisita när du kan – Massageverktyg är billiga och ett enkelt sätt att göra din massage mer effektiv. Verktyg som massagepistol och magnetborste hjälper dig att komma djupare in i hästens stora muskelgrupper och de räddar dina händer från överanvändning. När du har masserat din häst, kolla in hur den mår under sadeln nästa gång du rider. Du kan hitta dig själv med en mer avslappnad och smidig partner.

Redskap för att massera din häst

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Petster och Kjell & Co.

Arnika Gel

Djupverkande liniment av arnikatinktur för massage av hästens muskler. Linimentet är i gelform och masseras smidigt och lätt in. Arnikaextrakt har länge använts som läkemedelsväxt och bidrar bl.a till att vidga blodkärlen för ett ökat genomflöde. Detta verkar mjukgörande för muskler och leder samt minskar svullnader. Kan därmed med fördel användas till ansträngda och utsatta muskler och sträckningar.  

Instruktioner:
Masseras noggrant in på det aktuella stället. För senor, leder och ligament är det rekommenderat att lägga ett våtvarmt omslag med Arnika Gel. 


Massage Pad

En massage-pad som är kliniskt bevisad att ha en positiv effekt för att öka hästens rörlighet i ryggen och allmänna avslappning (Se resultat i länk nedan).

Information om produkten:
♥ Formad efter hästens rygg
♥ Varje session pågår i 30 minuter
♥ Kan ställas in på 3 olika intensiteter – High/Medium/Low
♥ Går att använda varje dag – innan eller efter träning
♥ Använder sig av pulserande vibrationer & mekanisk massage för att stimulera hästens muskler
♥ Väger endast 4 kg vilket gör den enkel att ta med i den medföljande transportväskan!
♥ Laddare medföljer – en laddning räcker ungefär 10 sessioner.

Storlek:
♥ Standard – 70cm lång och 30cm bred – se produktbild
♥ Passar både ponny och storhäst

Det är perfekt att låta din häst stå med Massage paden på samtidigt som du mockar och fixar maten – då är hästen mjuk och avslappnad i kroppen när det är dags för ridning!

Tycker du att det känns lite för dyr? Dela den med en eller flera stallkompisar! En laddning räcker för ungefär 10st sessioner vilket gör att flera personer kan använda den samma dag, utan att den behöver laddas.


Massagehandske med värme

Equilibrium Therapy Massage Mitt är en effektiv och lättanvänd batteridriven massagehandske som hjälper hästar att slappna av och ökar dess flexibilitet. Med denna modellen har du även möjlighet att välja värmeterapi.

Fungerar utmärkt på muskelgrupperna på ryggen, i nacken samt bakdelen. Designad för häst, men fungerar lika bra på människor! Används med fördel innan och/eller efter ridpass.

Magnetisk Massageborste

En gummiskrapa från Kerbl med piggar på ena sidan och sju magnetiska massagestenar på den andra. Massagestenarna rullar över hästen vid användning och är bra för att öka hästens välbefinnande. Det är även lätt att ha till hands, då den får plats i ryktlådan.

Massagepistol

Att använda en massagepistol är ett effektivt sätt att släppa muskelspänning på en häst. Massage och stretching är två sätt att själv underhålla hästens muskler, även om man med jämna mellanrum kan behöva ta ut en massör, samt gå till grund med problemet – om hästen upplevs ha problem med spända muskler.

Kan Man Använda Massagepistol På Sin Häst?

Exit mobile version