Sadelns delar (Hästsadel)


En hästsadel består av många olika delar där varje del fyller sin funktion. Här kan du lära dig mer om de olika delarna av en engelsk hästsadel, det vanligaste sadelalternativet bland oss i norden.

Läs även: Vad Ska Man Tänka På När Man Köper En Hästsadel?

Över sadelkåpan

Sadelbom: Hela sadeln är uppbyggd på sadelbommen, som är en stomme i trä eller metall som sedan är klädd med olika delar och slutligen läder, syntettyg eller konstläder. Bommen ska ha samma utformning som hästens rygglinje – om hästens rygg är svängd ska bommen vara desamma.

Framvalv: Framvalvet sitter längst fram på sadeln och gör det möjligt för hästen att öppna upp ryggen vid tex hoppning. Det ska få plats cirka tre fingrar mellan manken och framvalvet när ryttaren sitter i sadeln.

Sittyta: Ytan på sadeln där ryttaren sitter kallas för sittyta. Det är viktigt att den djupaste delen av sadeln är i mitten av sadeln eller strax framför för att ge ryttaren god balans och inte utsätter hästen för felbelastning. Ytan ska vara anpassad för ryttaren, då en för liten sittyta gör att ryttaren riskerar att hamna för långt bak på bakvalvet och fel belasta hästens rygg.

Bakvalv: Bakvalvet är den bakre och översta delen på sadeln. Bakvalvet ska följa med i hästens rörelse utan att glappa. Om bakvalvet glappar kan det bero på att (1) sadeln är för vid och sjunker ner för mycket runt manken, (2) att den är för smal och kniper åt runt manken så sadeln hamnar i bakvikt, (3) bommen är felformad.

Bossor: Bossorna är delen längst bak på hästsadeln som ligger ned mot hästens rygg. De ska ligga med ett jämnt fördelat tryck över den sadelbärande ytan.

Stigläderhållare: Stigläderhållare är till för att hålla stiglädren nära hästen och minska riskerna som kommer med lösa fladdrande föremål.

Lillkåpa: Läderflärpen på sadeln som går över stiglädret kallas lillkåpa. Den är till för att skydda ryttaren från skav från stigläderkrampan.

Stigläderkrampa: Stigläderkrampa är metallbiten placerad under lillkåpan som håller fast sadelns stigläder.

Vulster: Vulster heter delen som skapar stabilitet för ryttarens knän i sadeln.

På ovansidan av sadelkåpan finner vi också stigbyglar, en på vardera sida av sadeln. Stigbyglar är den delen ryttaren placerar sin fot i under ridning. Stigbygeln sätts i stiglädren som fäster i stigläderkrampan.

Det finns olika sorters stigbyglar i olika material och med olika funktioner. Många ryttare föredrar att rida i plaststigbyglar på vintern, eftersom metallstigbyglar kan bli väldigt kallt.

Använd med fördel säkerhetsstigbyglar för att inte riskera att fastna i stigbygeln om du skulle ramla av. Med en säkerhetsstigbygel lossnar en sida av stigbygeln och du kan på så sätt komma loss.

Läs även: All Utrustning Du Behöver När Du Köper Häst

Under sadelkåpan

Under sadelkåpan finns det en underkåpa och sadelgjorsstroppar. Sadelgjordsstroppar används för att fästa sadelgjordspännen och på så vis spänna fast sadeln runt hästens mage. Stropparna ska hänga lodrätt neråt mot marken.

Det finns olika sorters sadelgjordar beroende på sadelns sadelstroppslängd. På bilden ser vi en sadelgjord med magplatta som används framförallt av hopphästar som vikter frambenen under sig i språnget och riskerar att sparka sig själva i magen.

Sadelgjordspännena sätts i sadelstropparna för att spänna sadelgjorden. Många hästar drar ut magen när man spänner sadelgjorden, spänn därför åt gjorden igen när du suttit upp och skrittat en liten stund.

Läs även: Den ultimata sitsguiden

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg