Ryttarens

Vad händer om hästen äter mögligt hö?

Att öppna en höbal med lite mögel är inte helt ovanligt. Som hästägare vill man ge sin häst bra hö, men ibland kommer den mänskliga faktorn in och påverkar. Utan ordentlig tillsyn kan din häst äta mögligt hö, och om detta händer, hur påverkar det din häst?

Hästar som äter mögligt hö reagerar olika. I vissa fall kan det gå så långt att hästen avlider, medans andra inte får några skadliga effekter alls. Det beror helt på mängden mögel din häst får i sig, typen av mögel och din hästs skick.

Hö med mögel är farligt för hästar att äta eftersom det kan vara giftigt, orsaka kolik, diarré och luftvägssjukdomar. Många olika typer av mögel kan växa i hö, och var och en orsakar olika reaktioner.

Läs även: Hur mycket hö ska en häst äta? & Kan hästar äta hö det regnat på?

Kan hästar dö av mögligt hö?

Vissa människor hävdar att de ger mögligt hö till sina hästar och kor utan att ha några problem. Om det är sant kan de lika gärna haft tur och tar en stor risk.

En häst kan dö av att äta mögligt hö. Den vanligaste dödsorsaken av mögligt hö är kolik. Förutom kolik kan giftigt mögel i andningssystemet orsaka kroniska andningssjukdomar med livshotande men.

Att mata sin häst med mögligt hö är farligt. Även om inte hästen dör, kan den med stor sannolikhet att bli sjuk. Risken för dräktiga ston är ännu större då gifterna från mögligt hö kan få henne att stöta bort fostret.

Vad ska jag göra om min häst äter mögligt hö?

Om din häst har ätit mögligt hö bör du kontakta en veterinär. Beroende på hur mycket mögligt hö din häst ätit finns det olika åtgärden att göra.

Är det en större mängd kan veterinären försöka ta bort höet från tarmen eller ge hästen laxerande medel så att giftet passerar innan det absorberas. I liten mängd kan du bli rådd att ge hästen mineralolja och sedan vara uppmärksam efter symtom.

Det är viktigt att ta tag i problemet snabbt, eftersom det är svårare att behandla efter att hästen konsumerat mycket av de mögliga höet.

Symtom

Det är utmanande att undersöka en häst och dra kopplingen mellan dess tillstånd och mögelförgiftning eftersom många olika saker kan orsaka liknande symtom. Kolik kan komma från mögligt hö, men också från överätning, byte av foder eller uttorkning.

De vanligaste symptomen att se efter om du misstänker att din häst ätit mögligt hö är: magbesvär, rullande på marken, dreglar, diarré, darrningar och andningssvårigheter.

Visar din häst någon av dessa tecken, kontakta din veterinär och kontrollera ditt hö för att se om du finner något mögel.

Hur du vet om höet är mögligt

Du märker att ditt hö är mögligt genom att kolla och lukta på det. Innan du tar hem hö till dina hästar bör du alltid kontrollera om det finns mögel. Det är inte svårt att kontrollera mögel, men du måste känna till lukten och utseendet på gott hö för att känna igen dåligt hö.

Mögligt hö kan se uttvättat ut, blekgult, nästan vitt eller blått. Bryt upp en bit av en bal, om du märker mycket damm och en gammal lukt från höet, har det troligen mögel. Lämpligt hö för hästar är fräsch lukt, lätt och grönt.

Många hästägare matar sina hästar med så mycket hö att de blir som en instinkt att skilja på gott och dåligt hö. Men ibland märks det inte genom att bara titta på det, utan kan krävas att man luktar och känner på höet för att kunna konstatera höets kvalité.

Mögligt hö luktar likt härsket smör eller ammoniak och bör inte utfodras till hästar. Det ska inte heller lukta unket, jordigt eller mögligt. Hö ska lukta friskt och gärna lite ”kryddigt”.

En parfymliknande doft kan komma från en inplastad höbal, vilket ofta sammanfaller med mögeltillväxt som kan vara svårt att se med blotta ögat. Titta, känn och lukta därför noga på höet innan du fodrar det till din häst.

Hur förvarar man hö?

Om din häst äter hö som är inplastad bör dessa balar förvaras på en torrt och jämn markyta som är väl dränerad och fri från vassa stenar och andra föremål som kan punktera balarna. Balarna kan behöva skyddas från fåglar och gnagare med hjälp av presenning.

När bör förvaras torrt eftersom man vid skörd torkar bort så mycket vatten som möjligt, för att inga mikroorganismer ska växa. Höet får därför inte bli fuktigt, om du ska kunna hålla en bra kvalité på höet året om.

Blir höet fuktigt av luft eller regnvatten kommer mögelsvamp att börja växa. Samma sak gäller om höet inte torkas ordentligt vid skörd.

Hur länge håller en öppnad höbal?

Hur länge en höbal håller sig fräsch utan mögel beror på hur fuktigt det är där balen förvaras. Förvaras balen utomhus utan någon ventilation behöver du räkna med att luftfuktigheten under hösten är hög, så en bal kan förvaras öppnad i max 5-6 dagar.

Under vinterhalvåret med minusgrader håller höet betydligt längre tid. Det bästa sättet att veta om balen är bra eller dålig är genom att lukta och känna på höet.

Vad gör jag om min höbal får hål?

Se till att inspektera grovfoderlagret ofta för att upptäcka och laga skador på balarna i tidigt skede. Om du hittar en skadad bal, markera balen så att den kan kontrolleras extra noga innan användning, samt laga hålen med lagningstejp som gör att det inte kommer in något syre i balen.

Exit mobile version