Ryttarens

Vad kan hästar äta? (20 Livsmedel du inte visste att hästar kan äta)

Det är viktigt att komma ihåg att det finns mycket som din häst kan äta, livsmedel som tillsammans med grovfodret blir en välbalanserad diet.

Alla livsmedel du ger din häst bör vara fria från mögel, rengöras ordentligt och skäras i små skivor för att undvika att det fastnar i halsen på din häst.

Inlägget innehåller länkar till Granngården

Med tanke på att hästar har otroligt känsliga magar bör hästens huvudsakliga kost bestå av grovfoder som hö, hösilage eller halm och kompletteras med mineraler & vitaminer för att säkerställa hästens dagliga behov. Aktiva eller växande hästar kan också behöva komplettera sin kost med kraftfoder.

Jag använder mig främst av följande tillskott för att säkerställa mina hästars näringsbehov:

Tvivlar du på vad din häst kan eller inte kan äta, är det bäst att inte erbjuda det. Bättre att ta det säkra före det osäkra. Men försök att lägga till några nya smaker till din hästs måltid för att erbjuda ett brett utbud av färsk frukt och grönsaker, speciellt under säsongen när de är som mest näringsrika.

Läs även: 15 Livsmedel En Häst Inte Ska Äta

Kan hästar äta banan?

Bananer är en hälsosam kaliumkälla för hästar och är en frukt de verligen tycker om att äta. Det är vanligt att ryttare ger sina tävlingshästar banan eftersom det ger dem extra energi. Du kan ge din häst banan med skal på, eftersom hela frukten är fördelaktig för hästen.

Kan hästar äta pumpa?

Hästar kan äta pumpa, inklusive frön! Vissa hästar verkar älska pumpa, medans andra inte uppskattar smaken. Pumpor är extremt höga i vitamin A och har en söt smak, vilket gör dem till ett utmärkt alternativ till sockerbitar.

Var noga med att kontrollera om det finns några tecken på mögel innan du ger pumpa till din häst, eftersom det kan vara giftigt för hästar. Ta bort stammen och skär pumpaköttet i små bitar när du ger pumpa till din häst. Det gör att din häst lättare kan njuta av att äta pumpa utan risk för kvävning.

Kan hästar äta selleri?

Selleri är en grönsak rik på Vitamin K, Vitamin A, Vitamin B2 och B6 samt att den innehåller höga kaliumnivåer och är helt ofarlig för hästar att äta. Hästar kan äta både selleristammen och bladen. Genom att skära den i små bitar minskar du risken för att din häst ska sätta i halsen.

Kan hästar äta ananas?

Många antar att ananas som är en exotisk frukt, är giftig för hästar. Denna söta frukt är dock en godbit som hästar älskar och är en utmärkt källa till C-vitamin för dem också! Skär bort skalet och kärnan innan du skär frukten i kuber till din häst.

Kan hästar äta päron?

Ja, hästar kan äta päron. På grund av den söta smaken anses päron dessutom ofta vara en favorit för hästar! Mogna päron är alltid att föredra eftersom de är mjuka och fina, vilket gör dem lätta för hästar att smälta.

Kan hästar äta druvor?

En av de många frukter som är säkra för hästar att äta är druvor. Precis som för oss människor är druvor ett enkelt och sött mellanmål. Det kräver ingen förberedelse för att äta. Både druvan och fröna är ofarliga för din häst, så det spelar ingen roll om du köper druvor med eller utan frön.

Kan hästar äta apelsiner?

Hästar älskar citrusfrukter som apelsiner och de kan äta dem hela, inklusive både skal och kärnor! Apelsiner är mycket fördelaktiga för hästar eftersom de ger stora mängder vitamin C. Dessutom har apelsinskal antioxidativa egenskaper och har varit känt för att minska oxidativ stress. Det är dock viktigt att vara medveten om att citrusfrukter naturligt ger din häst mycket socker, så mata dem inte för mycket.

Kan hästar äta gurka?

Ja, hästar kan äta gurkor. Gurkor är en fantastisk källa till vitaminer som A, K och C samt kalium. Dessutom ger gurkans skal hästarna en naturlig kostfiber. Ekologiska eller hemodlade gurkor utan bekämpningsmedel är det bästa alternativet för din häst, eftersom de inte är täckta av skadliga kemikalier.

Kan hästar äta kokos?

Kokosnöt är förmodligen en av de mindre vanliga livsmedel som matas till hästar, men eftersom de innehåller mycket kalium, magnesium och järn är kokosnötter mycket fördelaktiga för hästar. För att ge din häst kokosnöt, skär upp kokosnöten och ta bort det inre köttet, skär sedan kokosnöten i små bitar. Ta alltid bort kokosnötskalet eftersom din häst inte kan äta den.

Kan hästar äta körsbär?

Körsbär är mycket bra för hästar eftersom de är bra källor till vitamin A och C. När du ger din häst körsbär behöver du tvätta dem noga och skära dem i hälften för att ta bort kärnan och stammen innan du ger dem till din häst.

Kan hästar äta rersikor?

Ja, hästar kan äta persikor. Persikor är rika på Vitamin A, Kalium och fiber. När du ger din häst persika behöver du alltid plocka bort kärnan och skära persikan i mindre bitar för att undvika att din häst sätter dem i halsen.

Kan hästar äta aprikoser?

Hästar kan äta aprikoser. En söt frukt som fungerar perfekt som ett litet mellanmål, även till din häst. Aprikoser är rika på järn. När du ger din häst aprikos behöver du ta bort kärnan och skära frukten i tunna skivor innan du matar din häst med det. För många aprikoser kan dock orsaka magbesvär.

Kan hästar äta majs?

Majs är en lysande källa till kalium, Vitamin B6, järn och magnesium för hästar. Majs innehåller dock mycket stärkelse, vilket i för stor mängd kan bli problematisk för din hästs matsmältningssystem. Använd majs som en del av en balanserad diet till din häst.

Kan hästar äta russin?

Russin är en fantastisk godbit att erbjuda din häst regelbundet, eftersom de har gott om naturligt socker och är tillräckligt söta för att din häst ska kunna njuta av. Eftersom russin är små behöver du inte oroa dig för att din häst ska sätta i halsen och kvävas av russin. Dock ska du vara försiktig med att ge för många russin, eftersom det kan orsaka matsmältningsproblem och obehag för din häst.

Kan hästar äta solrosfrön i svartolja?

Solrosfrön i svartolja är förmodligen inte en av de första sakerna som du tänkte på när du tänkte på mat du kan ge din häst. Solrosfrön i svartolja är mycket fördelaktiga för hästar på grund av högt oljeinnehåll som gör det lätt att smälta.

Det är viktigt att notera att vi pratar om solrosfrön i svartolja och inte de solrosfrön som de flesta konsumerar som mellanmål under dagen. Klassiska solrosfrön är inte oljefrön och bör inte matas till hästar eftersom deras hårda skal kan fastna i matsmältningssystemet och orsaka mycket obehag och sjukdom.

Kan hästar äta melass?

Ja, hästar kan äta melass. Om du inte vet vad det är, ser melass ut som gyllene sirap och är i grunden en sirap som är kvar från sockerproduktionen av sockerrör eller betor. Det är en ingrediens som ofta används i hästfoder och har ett antal fördelar.

Kan hästar äta gröna bönor?

När du ska ge din häst gröna bönor bör du se till att bönorna är ekologiska och odlats utan bekämpningsmedel. Är dem de kan hästar äta gröna bönor. Om inte kan de vara mycket skadliga för din häst.

Kan hästar äta sallad?

Det är inte farligt för hästar att äta sallad, men det kanske inte är vad de helst väljer att äta av sakerna på listan. Men. Ja, hästar kan äta sallad!

Kan hästar äta rädisor?

Hästar kan äta rädisor som en del av en balanserad diet. De njuter ofta av rädisor och gillar smaken, så det kan absolut vara ett utmärkt alternativ till morötter eller äpplen då och då!

Kan hästar äta ärter?

Ja, hästar kan äta ärter och tycker oftast om dem. Äter är en bra källa till vitamin A, D och B6, liksom kalcium, järn och magnesium. Så tillsammans med en välbalanserad diet kan ärter vara bra för din häst.

Exit mobile version