Ryttarens

Världens Bästa Ryttare 2022: Peder Fredricson

Peder Fredricson är en av vår tids främsta elitidrottstjärnor. Han har många meriter i bagaget som till exempel VM Guld 2022, EM guld i hästhoppning (2017), två individuella OS-medaljer (2016, 2021), två i laghoppning (2004, 2021) och dessutom vunnit Jerringpriset två år i rad.

Om du vill lära dig mer om betting på ridsport rekommenderar jag dig att läsa mer här.

Foto: Frankie Fouganthin

Peder Fredricson meriter:

Peder Fredricsons topphästar:

Peder Fredricson har många hästar på gården, men några av topphästarna är Hansson WL, H&M All in, H&M Christian K & Catch Me Not S.

Hansson WL

H&M All in

H&M Christian K

Catch Me Not S

Peder Fredricsons Vinnarhäst: All In

Peder Fredricsons trogna kompanjon All In är en av de mest kända topphästarna för allmänheten, vilket inte är så konstigt. Peder och All In exploderade i media redan 2016 när de tillsammans kom på en andra plats under de olympiska spelen i Rio de Janeiro.

Därefter kom SVTs dokumentär om hästen All In, som ännu finns tillgänglig att se på SVTPLAY. Klicka här för att komma till dokumentären. Dokumentären gick viral och har tagit ridsporten med storm.

Ekipaget har fortsatt samarbeta och red sig till 2021till en 2:a plats individuellt i Olympiska spelen i Tokyo samt en 1:a plats i laghoppningen.

Vem äger All In häst?

Ägaren av hästen All In är H&M-arvingen Charlotte Söderström, dotter till Stefan Persson, huvudägare i klädkedjan Hennes & Mauritz.

Hur mycket kostar H&M All In häst?

Charlotte Söderström som är äger All In har innan OS i Rio (2016) nobbat flera bud på hästen H&M All In, trots en prislapp runt 100 miljoner kronor.

Priset på hästen All In kan ha sänkts sedan OS i Rio 2016 på grund av hästens stigande ålder, säger Peder Fredricson själv till expressen 2018x, men med tanke på hästens nya merit som OS-vinnare 2020 kommer troligtvis inte en affär ske under 100 miljoner kronor.

H&M All In helbror Kashman vd Berghoeve Z (hingst f-21 e Kashmir van Schutterstof-Andiamo Z) såldes 2021 via belgiska Flanders Foal & Embryo Auction. Hingsten, trots sin låga ålder, såldes för 130 000 euro, motsvarande 1 325 000 kronor, till en köpare i Tyskland.

När köpte Peder All In?

År 2012 började Peder Fredricson och hans hästägare Charlotte Söderström prata ihop sig för att hitta en blivande mästerskapshäst, som efter många provridningar av hästar blev All In.

Köper du inte den här hästen kommer jag att sluta rida, om någon annan köper den och jag vet att jag kommer möta den här hästen på banan – då vet jag att då har jag ingen chans.

Peder Fredricson

Peder åkte på en lång resa genom Holland, Tyskland, Frankrike och Belgien för att hitta sin blivande mästerskapshäst. Han hade sett All In på en tävling och tyckte han hoppade väl, men han var liten och dessutom inte till salu. Men innan Peder åkte hem till Sverige igen ringde han ägaren och bad om att få prova hästen.

Peder var först rädd för att All In skulle vara för liten. Första intrycket var ”inget märkvärdigt” men redan efter första språnget kände han att det var något extra i All In berättar Peder i SVTs dokumentär All In Den Bevingade Hästen.

Fakta om Peder Fredricson:

Peder började rida vid tre års ålder och lekte sig då fram till erfarenhet. Vilda ritter i skogen, taggtrådstrassel, simma med hästarna, barfotaridning och kapplöpning med sin storebror Jens satte grunden för det som idag kallas ridning på elitnivå.

Redan i tidig tonår tog Peder jobb hos några av värdens bästa ryttare då törsten efter kunskap var enorm. Därefter har Peder haft en slingrig väg till toppen, något han berättar mer om i sin bok.

Peder Fredricson och H&M Sibon
Foto: Marlene Jarl

Hur mycket tjänar Peder Fredricson?

Även om Peder Fredricson inte äger sina topphästar själv har han och hustrun Lisen Bratt Fredricson tjänat stora pengar på sin gård och företag Gevlundagården i Vitaby, där de tillsammans köper in, tränar och säljer vidare hästar.

Av de siffror som finns publicerade tjänade Peder Fredricson 22,8 miljoner i endast prispengar år 2019. Peders gård Gevlundagården i Vitaby AB omsatte 2020 ungefär 21 miljoner kronor, varav 600.000 kr i ren vinst. Stor del av Gevlundagården i Vitaby ABs intäkter verkar komma från hästförsäljning, ett antagande som kommer från Peders egna uttalande till expressen där han berättar sig sålt hästar för tunt 20 miljoner kronor.

Grevlundagården i Vitaby AB omsättning:

Klicka här för att läsa mer om Grevlundagården i Vitaby ABs omsättning på allabolag.

Vem sponsrar Peder Fredricson?

Sponsorer och samarbetspartners till Peder Fredricsons hoppstall är bland annat stora företag som H&M, Agria & Kraft, men listan kan göras lång med bland annat Renaissance, VIDA Stallströ, Toveks Bil, Litovet, Bollerup, Katslösa agro, Get the Gallop, Freejump, Veredus, Trikem, Jönköping Horse show, Vidilabs, DUX, War Child, Ridesum, Trygga Ledare, Scoot Boot, BEMER International AG, Argo Maskiner & Polaris.

Peder Fredricson Gård – Grevlundagården

Var ligger Peder Fredrikssons gård?

Peder Fredricsons gård, Grevlundagården ligger i Skåne utanför Kivik på Österlen.

Gården har fram till 2001 varit verksam inom fruktodling, men idag ligger det huvusakliga fokuset på att jobba långsiktigt med hopphästar för att ge dem optimala förutsättningar att nå sin fulla potential.

Hur många hästar har Peder Fredricson på sin gård?

Peder och hustrun Lisen har mellan 30-40 hästar på gården.

Exit mobile version