10 Spännande fakta om hästar


Dessa fantastiska djur, hästar! Det finns en hel del intressant fakta om det fascinerande djuret som människan stått nära och använt i krig, för transport och jordbruk i århundraden. Låt oss presentera några spännande fakta!

1. Hästar kan inte andas genom munnen

Till skillnad från människor, andas hästar bara genom näsan och inte genom munnen då det inte finns någon kommunikation mellan munhålan och luftvägarna. Om du har ridit eller sett hästar som utför en fysisk aktivitet har du förmodligen hört dem frusta för varje steg de tar…

Det beror på att under träning blir det dubbelt så svårt för hästen att föra in luft i lungorna. Under fysisk aktivitet är andningen sammankopplad med hästens rörelse.

Hästen tar ett andetag per steg, vilket gör att mängden luft som rör sig in och ut ur lungorna ökar i direkt proportion till hur snabbt hästen springer.

När hästens framben är i luften kommer luft in i näsgångarna och när de landar på marken åker luften ut ur näsgångarna, vilket gör att tiden för in och utandning är ungefär lika lång. Fenomenet är känt som respiratorisk-rörelsekoppling.

Att dra åt hästens sadelgjord för hårt kan därför ha en negativ påverkan på hästens prestation, inte av att bröstkorgen dras ihop och förhindrar lungorna från att expandera, utan för att det minskar effektiviteten hos musklerna runt bogen som rör frambenen. När hästar hoppar håller de andan och andas först när de landar igen.

2. Hästar dikromatisk syn

I många år har vi trott att hästar är färgblinda, vilket inte stämmer. De har dock dikromatisk syn, vilket innebär att de ser världen i en färgskala bestående av blått, gult, grönt och grått. De kan inte skilja mellan rött och grönt, utan kommer att se färgen röd som grön.

Läs mer: 6 Intressanta fakta om hästens syn

3. Hästar kan sova ståendes

Tack vare hästens förmåga att låsa huvudfogarna i benen kan de stå upp och sova. När de samlar sin livsviktiga djupsömn ligger de dock ner och sover i korta intervaller om 15-20 minuter som totalt blir 2-4 timmar om dygnet.

Anledningen till att hästar kan sova ståendes är för att ständigt vara berädda på flykt från rovdjur då hästar är flyktdjur.

4. Hästar kan inte kräkas

Kräkningar är en försvarsreaktion från kroppen som gör att skadliga intag kan avlägsnas från magen, en funktion som hästar dessvärre saknar.

Hästar kan inte kräkas eftersom de har en klaff vid ingången av magen som kallas Swiss-system. Musklerna i klaffen är så starka att de hindrar födan från att återvända från magsäcken till munnen. Det är helt enkelt hästens anatomi som gör att de inte fysiskt kan kräkas.

5. Hästar producerar ungefär 10 liter saliv om dagen

Hästar producerar ungefär 7 gånger så mycket saliv som en människa, per dag. En människa producerar ungefär 1,5 liter saliv om dagen och hästar omkring 10 liter.

Saliv hjälper kroppen att spjälka maten i mindre bitar. Det hjälper också till att mosa, blanda, svälja och smälta maten, prata genom att med fukt göra det lättare för kinder, läppar och tunga att glida runt och släppa ut ljud från rörelsen i stämbanden.

6. Det finns över 350 hästraser i världen

Människan började tämja hästar för ungefär 4000 år sedan. Sen dess har vi använt avel för att utveckla olika hästar, med olika egenskaper som tjänar olika syften.

Små hästar som shetlandsponnys har varit effektiva som draghästar i trånga gruvor medans stor arbetshästar har gjort mycket nytta inom jord- och skogsbruk.

Läs även: 30 Vanligaste hästraserna

7. Vita hästar är sällan vita

De flesta vita hästar som vi ser är inte vita, utan föds med en mörkare färg vid födseln och blir gradvis vitare. Vanliga färger vid födseln på dessa ”vita” hästar är brun, kastanj, mörk skimmel eller nästan svart.

Äkta vita hästar med rosa hud under pälsen och bär den dominerande vita (W) genen är mycket sällsynt. De föds på det viset och ändrar inte färg med åren, till skillnad från de hästar som kallas vita, men i själva verket bara har vit päls.

Det finns fyra gener kända för att orsaka ”Dominant White” hos hästar, W5, W10, W20 och W22.

8. Det finns inte albinohästar

Albinomänniskor och djur känns igen av rosa hud, bleka ögon och hår. Trots den lätta identifieringen finns det en stor debatt kring sannolikheten hos albinohästar.

Även om albinism förekommer hos många djurarter, inklusive människor har det inte funnits några dokumenterade berättelser om albinohästar. Man kan lätt missta äkta vita hästar för att vara albino, men det stämmer inte.

En äkta albino har melanocyter men kan inte producera funktionella mängder melanin som är det ämne som ger huden pigment. Äkta vita hästar orsakar en mutation i KIT-genen som skapar en avsaknad av melanocyter och skiljer sig på så vis från albinos.

hästtransport
hästtransport

9. Hästar kan bli åksjuka

Ännu har det inte forskats tillräckligt för att veta hur vanligt det är, hästar kan precis som människor bli åksjuka. Den ledande teorin på varför man blir åksjuk är att fenomenet uppstår när intryck från ögon och öron ger olika information som förvirrar hjärnans balanscentrum.

Läs även: Kan hästar bli åksjuka

10. Hästar blir vanligtvis mellan 25-30 år

Den genomsnittliga livslängden för en häst är mellan 25-30 år. Vissa raser blir generellt äldre och vissa yngre. Ardenner är en ras som tyvärr har en lägre genomsnittlig livslängd på ungefär 15-20 år, medan shetlandsponnyn ofta blir över 30 år gamla.

Den äldsta hästen genom tiderna kallas Old Billy och uppges ha levt på 1700-talet. Han blev enligt historier 62 år.

Läs även: Hur gamla blir hästar? Kan man påverka livslängden?

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg