12 Hårvårdstips för längre man och svans (Få man & svans att växa)


Att ha en lång och frisk man eller svans kan vara en stor utmaning. Hästar har, liksom människor, en hårväxt som styrs av genetik. Även om de genetiska förutsättningarna lägger grunden till en snygg man och svans finns det (som tur är) flera saker vi människor kan göra för att påverka hästens hårväxt.

Varför har hästar man?

Det skulle vara lätt att tro att vilda hästar har lång man, men så är inte fallet.

Hästarnas korta och styva man har som funktion att hålla ryggkotorna varma. Manen kan också skydda hingstar som slåss från att bli bitna i nacken, eftersom det är där stridande hästar siktar.

Den långa manen som vi ibland kan se hos vissa hästar är inte en naturlig man utan ett resultat av selektiv avel. Vi vet inte exakt när eller varför människor började avla fram hästar med längre man.

Vissa tror att det var för att ge ryttaren ett bättre handtag, andra tror att det var för deras utseende. Hur det än började kan vi konstatera att en välvårdad lång man ser majestätisk ut.

Varför har hästar svans?

Hästens svans skiljer sig mot manen. Om du bortser från det långa håret, har hästar en kort och benig svans som kallas ”the dock” på engelska. Den delen av svansen har lika mycket känsel som alla andra kroppsdelar på hästen.

Hästen viftar på sin svans för att hålla flugor och andra insikter borta. Vilda hästar hade förmodligen längre svans än zebror eller åsnor, men inte de längder som vi ser hos vissa hästar idag, eftersom även det kommer från aveln.

Hur lång hästens svans är beror på olika faktorer. Genetik är den viktigaste faktorn, men även hur välvårdad svansen är av människor, vilken typ av kost och hästens allmänna mående spelar roll för att få en lång, glansig och fyllig svans.

Inlägget innehåller länkar till granngården.se

12 Hårvårdstips för lägre man & svans

Hästens man och svans kräver lite extra uppmärksamhet och omvårdnad. De flesta hästar föds med sin man och svans, men det finns ändå saker du som ägare kan göra för att få manen och svansen att växa bättre.

1. Fläta svansen

Genom att svansen skyddas den från smuts och trassel. Du kan skydda svansen ytterligare genom att baka flätan inåt istället för utåt. Här kan du köpa gummiband att fästa din fläta med.

2. Fläta manen

Manflätning är lite mer komplicerat, eftersom det huvudsakliga hårremsan som går längst med nacken är svår att fläta in. Maner bearbetas oftast istället med 20 till 30 flätor som flätas neråt, alternativt en fransk fläta som sträcker sig längst med nacken.

3. Kort men fräsch

Manen kan också klippas eller trimmas för att hålla den ur vägen. Det anses vara det enklaste sättet att hålla manen stark och fräsch. Använd en vass sax eller en mankniv.

4. Skydda det som finns

Skydda det som finns. Se över din utrustning för att minska skav mot till exempel pannlugg av tränset, flughuva eller grimman. Du kan till exempel skydda din häst från skav genom att använda ett nackludd av fårskinn.

5. Ge rätt foder

Se till att din häst får i sig tillräckligt med protein, vitaminer (speciellt B-vitamin) och fett i sin kost. Korrekt näring är avgörande för lyxig hårväxt. (Desamma gäller människor)

6. Borsta och rengör regelbundet

Borsta och rengör man och svans regelbundet. Att klipp topparna, tvätta och kamma man och svans en gång i veckan kommer göra susen för din häst. Du kan tvätta din hästs man med hästschampo, som finns i olika prisklasser.

Läs även: Har Hästar Känsel I Sin Man?

7. Använd balsam

Balsam gör det enklare att kamma ut hästens man och svans och ger dessutom en extra glans. Vissa balsam ska sköljas ur och vissa ska sitta kvar, läs på förpackningen vad som gäller för just ditt balsam.

8. Håll parasiter borta

Se till att hästens hud är ren. En häst som kliar sig gnuggar sin man eller svans mot träd eller hagstolpar, en mardröm för dig som försöker odla en fin hårväxt. Använd flugspray och om det behövs. Jag har i perioder även använt använt No rub leovet i svansen på min häst, vilket gjort under.

Läs även: 12 Bästa Flugskydden Till Häst

9. Borsta rätt

Manen och svansen ska borstas neråt, men börja nedifrån och jobba dig uppåt. Precis som frisören gör när du sitter i frisörstolen. Ryck aldrig utan jobba försiktigt nedifrån och upp.

10. Använd balsamspray

Använd balsamspray när du borstar ut svansen. Det gör det enklare att reda ut tuvor i manen och svansen utan att skada dem mer än nödvändigt.

11. Använd rätt borste

Jag började med klassiska häst-hår borstar, men tillslut slutade det med att jag införskaffade mig en riktigt bra hårborste till min häst svans. Det gjorde stor skillnad!

12. Kokosolja

Genom att applicera lite kokosolja i topparna av manen och svansen återfuktar du håret och ger det ett extra glow.

Har Hästar Känsel I Sin Man & Svans?

Vissa hästar sticker ut med sina långa ståtliga man och svans. Vi vet att andra djur som katter och hundar, inte är några stora fan av att bli dragna i sina svansar. Men hur är det med hästar?

Har hästar känsel i sin man och svans? Hästar har ingen känsel i sin man och/eller svans. Båda strukturerna är gjorda av hår som inte är känsligare än människans hår på huvudet. Manen och svansen kan därför borstas, klippas och trimmas precis som en människas.

Hästar känner inget i manen eller svansen förutsatt att du inte drar i dem. I den här artikeln ska vi ta reda på varför det är så.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg