7 Tips för att få din häst att dricka


Hästar som lever i det fria äter gräs större delen av dygnet, vilket gör att de får i sig mycket vätska genom gräset, som innehåller ca 80% vatten. En uppstallad häst har andra förutsättningar och de kan behöva hjälp på traven för att få i sig nog mycket vatten för att kunna må och prestera bra.

Sju sätt för att få din häst att dricka:

 1. Använd en stor vattenhink istället för en liten vattenkopp
 2. Smaksätt vattnet med till exempel äpple, äppeljuice eller saft
 3. Se till att hästen alltid har tillgång till rent vatten
 4. Addera mer vatten i kosten, till exempel med hjälp av betfor
 5. Erbjud hästen ljummet vatten istället för kallt, gärna mellan 20°C-30°C
 6. Låt din häst dricka ifred, en stressad häst dricker generellt sätt mindre
 7. Ge din häst fysiologisk koksaltlösning (9 g koksalt/l vatten) att dricka vid hård prestation för att återställa vätskebalansen till nästan det normala (84%) på några timmar.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för granngården.

1. Vattenhink VS Vattenkopp

Sara Nyman, SLU presenterar i sin doktorsavhandling ”Water intake and fluid regulation in the horse” försök som visar att vissa vattenkoppar passar hästar så dåligt att de dricker 40% mindre ur dem än ur hink.

Idag finns det en mängd olika vattenkoppar på marknaden, men enligt Nymans studie visade det sig att samtliga hästar i försöket föredrog att dricka sitt vatten ur en hink.

Det finns flera förklaringar till ovanstående resultat, till exempel är vattenytan både djupare och större i en hink, vattnets lukt och smak kan förändras eftersom det ”luftas” när det hälls upp i en hink, det är mer naturligt för en häst att dricka mycket i en kort period än att trycka fram små mängder i en liten kopp.

Här kan du köpa en vattenhink.

2. Smaksätt Vattnet

Det finns många smaker som gör vattnet mer intressant för en häst. Prova att addera någon av följande smaker i hästens vatten för att få hästen att dricka mer:

 • Äppeljuice
 • Äpplen
 • Morötter
 • Saft
 • Funlight
 • Betfor eller mash

3. Tillgång Till Rent Vatten

Om du vill att din häst ska dricka mer, är det viktigt att se till att din häst alltid har tillgång till rent vatten. För att hålla rent hästens hink eller balja rekommenderas det att dagligen rengöra den med en diskborste och vatten.

Under våren kan det samlas mycket pollen i hästens vatten, vilket kan göra det mindre aptitligt. Under sommaren kan det komma smuts från dammet i hagen, under hösten kan det lätt komma lera i vattnet och under vintern kan vattnet frysa till is. Det är därför viktigt att du ser till, gör rent och fyller på med nytt vatten varje dag.

Gör det till en vana att kolla till din hästs vatten. Gärna två gånger om dagen, för att försäkra dig om att hästen har tillgång till rent och fräscht vatten.

4. Vatten Via Kosten

Att addera vatten via kosten kan vara ett bra sätt att få i hästen mera vatten. Du kan till exempel byta ut en del hö mot ett blötare hösilage eller addera mer vatten i hästens betfor, mash eller havre. Här kan du köpa mash att ge din häst för att få i den lite extra vätska genom kosten.

5. Servera Vattnet I Rätt Temperatur

En häst dricker hellre ljummet än kallt vatten, vilket kan vara bra att tänka på under vinterhalvåret. Om du har möjlighet att ge hästen ljummet vatten istället för kallt är det att föredra.

På vintern kan det vara bra att investera i en värmebalja, för att ge hästen tillgång till ljummet vatten hela dagen.

Det finns olika varianter av värmebaljor, både elektroniska och endast isolerade. Båda alternativen är bättre än en vattenhink som fryser efter några timmar ute i hagen.

Här kan du köpa en värmehink som håller vattnet isfritt ner till -20 °C.

6. Låt Din Häst Dricka Ifred

Som hästägare är det fullt förståeligt och inte helt ovanligt att vilja ha kontroll över hästens vätskeintag, vilket kanske resulterar att du står och kolla på din häst i hagen i hopp om att se den dricka.

Hästar som känner sig stressade dricker mindre. Försök istället att lämna hästen ifred och kom tillbaka någon timme senare för att titta till vattenhinken och se om hästen druckit någonting eller inte.

7. Koksaltlösning

För hästar som förlorar mycket vätska under hård träning eller tävling, som till exempel distanshästar, fälttävlanshästar eller hästar som tävlar flera dagar i rad på meetings är det extra viktigt att få i sig nog mycket vätska.

Ett effektivt sätt att få hästen att dricka tillräckligt mycket under en hård prestation är genom att ge fysiologisk koksaltlösning (9 g koksalt/l vatten) att dricka. Därigenom återgår vätskebalansen till nästan det normala (84%) på några timmar.Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg