Framhoppning är sista delen i en rad av förberedelser inför hopptävling. Det är där ekipagen förbereder sig och övar sina språng för sista gången innan själva tävlingen. Det kan vara mycket spänning och nervositet på en framhoppning, vilket gör att många upplever det som ett stressmoment.
För att slippa känna stress på framhoppning och istället fokusera på sin ridning har jag här listat de viktigaste sakerna att tänka på under en framhoppning.
- Hoppa inte högre på framhoppningen än klassen du ska tävla
- Hoppa hindren åt rätt håll
- Visa hänsyn för andra ekipage
- Endast den tävlande ryttaren får hoppa fram den tävlande hästen
- Håll till höger och skritta innanför spåret
- Håll avstånd, speciellt när hästar bär röda rosetter i svansen
- Framhoppningen används inte som hoppträning
- Hoppa lagom många språng
- Kom ihåg att andas och ha kul!
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för granngården
1. Hinderhöjden på framhoppningen
Hinderhöjden på framhoppningen får inte överstiga hinderhöjden i pågående tävlingsklass varken på höjden eller längden, upp till och med 1,40 hoppning. Du får alltså inte hoppa högre på framhoppningen, än vad du ska tävla på banan.
Om den aktuella tävlingsklassen är högre än 1,40 hoppning får hindren på
framhoppningsbanan vara högst 1,60 meter höga och längst 1,80 meter långa. I alla ponnyklasser begränsas framhoppningshindren till klassens maxhöjd och maxlängd.
2. Hoppa åt rätt håll
När du hoppar på en framhoppning är det viktigt att hoppa över hindret åt rätt håll för att inte riskera att krocka med någon.
Hindren ska hoppas i den riktningen som arrangören angett, vilket du ser på flaggorna som sitter på hindret. Den röda flaggan ska sitta till höger, och den vita flaggan ska sitta till vänster.
3. Vems tur är det att hoppa?
Hur vet man egentligen vems tur det är att hoppa på framhoppningen? I TR står det att ryttare och ryttarens medhjälpare ska uppträda så att de inte stör andra ryttares förberedelser. Ryttare som inte står i närmaste
tur att gå in på tävlingsbanan ska lämna företräde till dem som
startar närmast.
När ryttaren ska rida ann ett hinder är det ryttarens ansvar att förvissa sig om att det är säkert att hoppa, så att ingen står varken före eller efter hindret.
Innan ryttaren rider ann kan han eller hon ropa ”hoppning oxer” eller ”hoppning räcke”. Man kan inte bli för tydlig på en framhoppning.
4. Rätt ryttare i sadeln
På framridningen får medhjälpare rida fram din häst, förutsatt att personen följer TRs regler om godkänd utrustning. Men när det kommer till framhoppning ser upplägget annorlunda ut.
På framhoppningen får endast den ryttaren som ska delta på hästen hoppa fram hästen under tävlingen. Om någon annan än ryttaren själv hoppar fram hästen medför det avstängning av ryttaren och hästen samt varning till medhjälparen. Se därför till att hoppa fram din egna häst.
Läs även: 20 saker ryttare behöver veta på framridningen
5. Håll till höger
Inne på framhoppningsbanan ska ryttare hålla till höger. Om du ska skritta, gör det innanför spåret så att de som vill galoppera eller trava kan göra det på fyrkantsspåret. På så vis stör inte de skrittande ekipagen anridningen till hindren.
6. Visa respekt & röda rosetter
Allra viktigast är att visa respekt för de andra ekipagen inne på banan. Rid inte för nära. Se dessutom till att hålla utkik efter röda rosetter! En röd rosett i hästens svans betyder att den lätt kan sparka. Du som är med på framhoppningen som medhjälpare bör stå mellan hindren, där är risken minst att bli påsprungen.
Här kan du köpa en stor röd rosett.
Här kan du köpa små röda rosetter.
7. Det är inte här du tränar
En sak som är viktig att komma ihåg och som sänker kraven och nervositeten hos de tävlande är att det inte är på framhoppningen som du tränar. Träningen sker hemma, med tränare, flera veckor, månader eller år innan tävlingen. På framhoppningen är det snarare menat att göra en check för att se att allt känns bra inför tävlingen.
Det är alltså inte rätt ställe för att ställa nya, orimliga krav, eller pusha gränser på. Det gör det endast psykiskt jobbigt för både häst och ryttare. Var istället uppmuntrande, positiv och försök få hästen att tycka den är duktig och att hoppningen är roligt!
8. Hoppa lagom många språng
Tänk på att hästen som regel inte behöver hoppa speciellt många språng för att vara förberedd inför banan, det viktigaste är att den är ordentligt uppvärmd.
Framhoppningen är som tidigare nämnt inte en plats att nöta och träna på, utan snarare ett tillfälle att checka av så att hästen är där ni tränat den för att vara.
När du hoppar fram ska du hoppa både oxer och räcke från både höger och vänster varv på en lägre höjd, en mellanhöjd och den höjden som tävlingen faktiskt är på.
Känns sprången bra, nöj er så. Det kommer fler språng inne på banan och hästen ska inte bli trött innan ni ens startat. Se till att få med dig ett bra sista språng från framhoppningen, så att du kan gå in på banan med en bra känsla och ett högt självförtroende.
9. Andas
Om du som ryttare känner dig nervös kommer din häst att märka av det och riskerar att bli orolig på framhoppningen. Försöka därför att andas djupt och tänka positiva tankar. Genom att andas i en lugnare rytm blir du också lugnare själv, och det påverkar förstås hästen positivt.