Den Stora Guiden Om Strömedel Till Din Häst


Det finns många val när det kommer till att välja strömedel till sin hästs box. Det går inte att på rak arm säga vilket strömedel som är det bästa, eftersom flera parametrar spelar in, så som tillgång, individens boxvanor, förvaringsmöjligheter och ekonomi.

Spån, halm och torv är de vanligaste strömaterialen som strömedel till hästar i Sverige, men det finns många alternativ och det kan vara svårt att välja strömedel till sin hästs box. Jag har därför skrivit denna guide för att hjälpa dig genom djungeln av olika underlag. Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för granngården, för att du enkelt ska kunna klicka hem det underlag som passar dig bäst.

Läs även: 10 Steg till ett säkert & lyckat hästköp

Fördelar Och Nackdelar Med Olika Strömedel

Det finns många olika strömedel som är lämpade till boxar. Alla strömaterialen har olika egenskaper, för-och nackdelar och pris. Här nedan kan du läsa om de olika strömedlen.

Oavsett vilket strömedel du väljer rekommenderar jag att lägga en stallmatta i botten av boxen.

Att ha en stallmatta i boxen minskar belastningen som ett hårt golv kan ge på hästens ben. Samtidigt minskar mattan ljudnivån, och sparar på strömedel. Vilket gör stallmattan till både en ergonomisk och ekonomisk vinning över tid.

Du kan köpa en stallmatta här.

Halm

Fördelar: Det halmen kan tillföra som de andra strötyperna saknar är att sysselsätta hästen. Halmen fungerar bra för den som vill göra en halmbädd. Forskning visar att halm är det strömedel där hästen utför det liggbeteende där REM-sömnen inträffar.

Nackdelar: Halmen har något sämre uppsugningsförmåga än till exempel spån och torv. När du använder halm som strömedel måste du se till att halmen är i god kvalite, inte för dammig och inte möglig. Halmen är inte är så attraktiv för bönder gällande spridning på åkermark samt att den ger en stor gödselvolym.

Pris: Jfr pris 1-2,/kg. Det billigaste är att köpa in ett helt parti med räcker fram till betesperioden året efter. Räkna med att det går åt 5-10kg halm om dagen, beroende på boxens storlek och antalet timmar hästen står inne varje dygn.

Månadskostnad: 326kr/månaden (räknat på 7,5kg halm om dagen x 1,5kr/kg pris x 29 dagar)

Att tänka på: När du väljer halm till din häst, välj vetehalm eller havrehalm eftersom kornhalmens agnar kan orsaka irritation och råghalm kan ge hästen kolik. Om hästen äter upp hela halmbädden bör den dock stå på annan typ av strö.

Halmpellets

Som man kan misstänka från namnet halmpellets, är det gjort utav traditionellt halm. Vanligtvis är den malen, pelleterad och sedan paketerad.

Fördelar: Halmpellets finns både som krossad eller granulat, vilket passar mindre hästar som kan ha svårt att trampa sönder hela pellets.

Nackdelar:

Pris: Jfr pris 5,31 kr/kg. I normala fall räcker en pall pellets (60 säckar) till en häst i ett år. Pris per helpall: 3900:- inkl. moms (60 säckar á 65:-/st)

Alla priser hittar du här.

Månadskostnad: 325kr/månaden (räknat på granngårdens halmpellets 60 säckar á 65:-/st)

Att tänka på: Generellt sätt dammar halmpellets mindre än annat strö. Orsaken till damm är dock inte enbart en fråga om val av strö, utan det påverkas även av andra faktorer så som till exempel inomhusklimat. Damm från halmpellets är oftast skonsammare för hästen, eftersom den i samband med pelleteringen har blivit upphettad. Därmed har mängden bakterier och sporer kraftigt reducerats.

Spån

Fördelar: Dammavskild kutterspån har bra uppsugningsförmåga. Det är lättmockat och håller stallboxen fräsch med en härlig doft. 

Nackdelar: En liten nackdel kan vara att kutterspån fastnar i hästens man och svans, men det är lätt att borsta bort. Det är viktigt att köpa spån som är tillämpad för hästar, eftersom visa spånsorter kan vara giftiga för hästar.

Pris: Jfr pris 3,4 kr/kg eller 72:- exkl. moms/bal (räknat på storpack som du finner här) Priset varierar beroende på om du köper storpack eller balar för styckpris. Om du endast köper en bal ligger priset runt 85-100kr för 22-25kg/bal.

Alla priser hittar du här.

Månadskostnad: 576kr/månaden (räknat på 8 balar i månaden x 72kr)

Att tänka på: Kutterspån är en restprodukt av att sågverk hyvlar torkade trävaror. Kullerspån har en hög torrhalt på hela 85%. Den kutterspån som säljs är dammavskilt och har en hög uppsugningsförmåga, minst sagt passande i en box, eller hur?

Spån används för en mängd olika ändamål, så det är viktigt att välja spån som är tillverkade speciellt för hästbädd. Vissa träprodukter, som svart valnöt, är giftiga för hästar, så du måste vara noga med att välja träspån som används specifikt för hästbäddar.

Stallpellets

Fördelar: Stallpellets skapar en ljus och fin bädd som oftast upplevs som lättmockad med sin höga uppsugningsförmåga. Efter vattningen sväller pelletsen, vilket medför att mängden ökar 3-4 gånger säcken volym. Det gör det också lätt att transportera mycket strömedel. Efter vattning faller den isär vilket ger en ljus och fräsch spånbädd som dammar minimalt och är lätt att mocka. När det kommer till luftvägsproblem för häst: spridning av svamp- och mögelsporer visar forskning att ströpellets är det bästa strömedlet.

Nackdelar: Måste vattnas för att svälla, vilket gör att det kan frysa och blir hårt i kallstall. Något dyrare än kutterspån.

Pris: Jfr pris 4,21 kr/kg

Alla priser hittar du här.

Månadskostnad: 470kr (4,2kr x 14kg x 8st/månaden)

Att tänka på: Stallpellets tillverkas av sågspån, pelleterad och packade i mindre säckar. Första gången du lägger en spånbädd går det åt cirka 6-8 säckar 14 kg till en box på ca 10 m². Ca 8-10 liter vatten rekommenderas per säck. Den största åtgången i material och tid blir alltså vid iordningställandet av boxen. Därefter fyller du på med pellets efter behov och då väljer du själv om du behöver tillsätta vatten. En säck spånpellets i veckan motsvarar ungefär en spånbal i veckan.

Torvströ

Fördelar: Torvströ ger en mjuk och skön ströbädd.

Nackdelar: Den mörkbruna färgen kan göra den lite svårare att mocka i i jämförelse med ljusare material.

Pris: Jfr pris 4,21 kr/L

Månadskostnad: 712kr/månaden (89kr x 8st/månaden)

Alla priser hittar du här.

Att tänka på: Ett strömedel som produceras ur torvmossar, där torven tas upp och bryts så att det ger en siktad torv med jämn kvalité. Färgen är mörkbrun och var väldigt populärt förr, och finns fortfarande kvar i många stall.

Hampalättströ

Fördelar: Hampan marknadsförs som nästan dammfri, den fryser inte, är lättmockad och bryts ner på ett par månader.

Nackdelar: Hampa kan variera i kvalitet beroende på väder och hur det är producerat. Hampan har också en förmåga att följa med hovarna ut en bit på stallbacken, så man kan behöva sopa lite extra.

Pris: Jfr pris 9,45 kr/kg

Alla priser hittar du här.

Månadskostnad: 1134kr/månaden (9,45kr x 20kg x 6st/månaden)

Att tänka på: Hampabalarna finns med och utan tillsats av eukalyptus. Förutom att eukalyptusen ska förhindra att hästen eventuellt äter av sin bädd menar tillverkarna att den har en luftrörsvidgande effekt. Vilket ska vara extra bra för hästar med luftvägsproblem.

Att Tänka På När Du Väljer Strömedel

Förvaring och avfallshantering

Förvaring och avfallshantering av stallbädden är också en stor fråga i val av strömedel, speciellt om du har litet markutrymme eller små och begränsade förvaringsmöjligheter.

Om du planerar att köpa ditt strömedel i storpack behöver du se till att du har nog med lagringsutrymme för att skydda strömedlet från sol, regn och vind.

När det gäller avfallshanteringen måste du bestämma om du själv kan hantera avfallet antingen genom kompostering eller dragning, eller om du måste få bort det använda materialet av ett avfallshanteringsföretag.


Komfort och absorptionsförmåga

Ett av de huvudsakliga syftena med stallströ är att snabbt och effektivt absorbera urin och fukt, eftersom du inte vill att din häst ska stå på vått strö och utsättas för ammoniaklukt (detta kan skada lungorna).

Du vill också att sängkläderna ska vara mjuka, dämpande och sköna för din häst, speciellt om du har en äldre häst, eller en häst som står inne många timmar om dagen.

Vilket Strö Är Bäst I Lösdriften?

Golvet i en ligghall ska vara så jämnt som möjligt, och halkfritt. Vanligast är att ströa upp ligghallen med halm eller spån, men även gummimadrasser kan förekomma. 

Spån är mer lättmockat men betydligt dyrare än halm.

Vilket Strö är Bäst Till Bädd?

Man kan bygga bädd med både halm, torv/spån, pappersströ och man kan bygga upp bädden med ett strömedel men ha ett annat på toppen.

Hur gör man en permanentbädd i boxen?

1. Välj strömaterial.

Börja med att välja vilket strömaterial du vill använda dig av. Jag själv har använt halm och halm/spån. Halmen blir snabbt stabil i bädden.

2. Sopa ut allt ev. gammalt strö och täck hela golvet med kalk.

Det gör man för att skydda golvet mot den frätande ammoniaken. Har man torvbädd eller mycket torv i botten kan man hoppa över detta. Torven neutraliserar ammoniaken och ibland är det helt torrt i botten även efter en hel vinter.

3. Gör botten.

Mina bäddar har alltid haft halmbotten. Har man det tar man enklast småbalar, dela den i ”kakor” och lägg ut dessa i ett jämnt lager på golvet. Alla springor mellan kakorna fyller du upp så mycket du kan med lös halm. Om du har spån eller torv som botten kan du behöva stampa botten en del så den blir lite kompakt. En del fuktar med vatten men då går man miste om en del av den uppsugande förmågan. Man kan också lägga några cm torv i botten och därefter halmkakor.

4. Fyll på med valfritt strö.

När bädden tas i bruk ska den helst vara 25 cm, gärna högre. Ju högre den är ju längre tid tar det innan man måste strö på nytt.

Några saker att tänka på med bädden:

  • Det kan ta nån vecka innan bädden har satt sig, så att hästarna inte kan gräva sig ner till golvet. (Blir svårare för dem om det är halmkakor.)
  • Om man har en häst som gräver mycket i sin box kan man behöva ha på en del vatten i botten för att stabilisera den från början.
  • Hur ska du ta ut den? Jag har alltid mockat ut för hand då jag hade för smal stalldörr men enklast är ju om man kan ta det med maskin.
  • Börja aldrig gräva i bädden om du inte ska ta ut den. Risken är stor att ammoniak då tränger upp och eftersom en välanvänd bädd innehåller mycket ammoniak kan stallet bli obeboeligt.

Hur ofta behöver jag byta bädd i boxen?

Du behöver endast ta endast bort bajset när du mockar, inget eller mycket lite av topplagret kommer att vara blött -alltså behöver man ta ut inget/minimalt med strö och därmed inte strö nytt så ofta eller i några större mängder.

Hur mockar man?

Redskap för att mocka: Grep, skottkärra, sopkvast och skyffel.

Innan du börjar mocka behöver du veta om hästen står på en växelströbädd eller en permanentbädd (som ofta kallas ”bädd”). Om du inte vet själv kan du fråga personalen eller någon vuxen.

Växelströbädd: är vanligast att hästen står på i boxen, även om namnet inte används dagligen. Här mockar du bort allt kiss och bajs efter hästen. Var noga med att skaka bort rent strö från grepen så att det kan vara kvar i boxen och inte behöver slängas i onödan. Vänd på allt strö och jämna till ytan. Avsluta med att dra in lite av ströet från boxkanterna, eftersom hästarna sprätter ut det i kanterna när det är i boxen.

Permanentbädd: Mockar du en permanentbädd ska endast allt kiss och bajs som trängt upp till ytan mockas ut. Du ska alltså inte gräva med grepen i bädden, eftersom det förstör bädden. Försöka att röra ströet så lite som möjligt, under tiden som du plockar bort allt löst bajs och smutsigt hö/halm.

Så här mockar du:

  1. Börja med att kolla så att hästen har ätit upp allt foder, druckit vatten, kissat och bajsat i sin box. Det är viktigt att vara uppmärksam på detta, eftersom om något fattas kan det vara ett tecken på att hästen inte mår bra. Över tid behöver du också se till att hästen äter på sin saltsten.

2. Torka rent i krubban, vattenkoppen och på saltstenen med hjälp av en fuktig trasa.

3. Nu är det dags att mocka. Mockningen ser olika ut beroende på vilken sorts bädd hästen har. Med hjälp av en grep plockar du bort allt kiss och bajs från hästens box och ner i en skottkärra.

4. Skottkärras körs ut till gödselstacken där den välts så långt bort som möjligt. Undvik att tömma skottkärran mitt på gången på gödselstacken.

5. Fyll på med nytt och rent strö i boxen. Slarva inte med påfyllningen, det ska vara mjukt och rent när hästen vill ligga ner i boxen.

7. Till sist, avsluta med att sopa in strö som hamnat utanför boxen. Klart!

Hur ofta ska man mocka en hästbox?

För att hästen ska må bra behöver boxen mockas dagligen.

Från en häst som väger 500 kilo blir det 8–10 ton gödsel per år. Som du säkert förstår blir det en hel del gödsel i boxen, och för att hästen ska må bra krävs det en fräsch box med tillgång till vatten, mat och saltsten dagligen.

När ska man mocka en hästbox?

Med fördel kan boxen mockas under tiden som hästen är ute i hagen. På så sätt behöver du inte tänka på att ha hästen uppbunden på stallgången, samt att du slipper utsätta hästen för damm under tiden som du mockar.

Ont i ryggen av att mocka?

När du mockar en hästbox finns det vissa saker du behöver tänka på för att inte skada dig.

  • Du ska kunna arbeta med redskapen utan att böja ryggen.
  • Välj en skottkärra som är lätt att dra, är välbalanserad och i en lyfthöjd som passar dig.
  • När du mockar med grepar och spadar är det bra att ta ett steg och vända – inte vrida – överkroppen.
  • Mocka från båda hållen, alltså med grepen både på din högra och vänstra sida.
  • Stärk din rygg även utanför stallet. Träna gärna olika typer av roddar på gymmet eller hemma med gummiband, för att stärka ryggen och undvika skador.

Hur ofta ska man mocka lösdrift?

En lösdrift behöver mockas efter behov. Hur ofta du behöver mocka en lösdrift beror på en rad olika faktorer. Hur stor lösdriften är, hur stor ligghallen är, hur många hästar som står på lösdriften, vilket underlag det är på lösdriften, hur underlaget i hagen är mm.

Q & A Strömedel Till Hästboxen

Vilket strö passar en dammkänslig häst?

Hampaströ marknadsförs som nästan dammfri, men eftersom det är så pass nytt på marknaden finns det inte så många studier gjorda.

På senaste åren har det kommit ett strömedel som heter hampaströ. Hampaströ tillverkas av hampaväxtens träfibrer. Konsistensen är som luftig flis men med hög uppsugningsförmåga, upp till fem gånger sin egen vikt.

Forskning visar att den största boven i dramat kring luftvägsproblem för häst: spridning av svamp- och mögelsporer, var halm och torv/spån de sämsta alternativen och ströpellets det bästa.

Vilket strö är billigast?

Halm är oftast det billigaste strömedlet. Halm är en restprodukt av spannmålsskörd. Halmen fungerar utmärkt för hästar att sysselsätta sig med genom att tugga på det, vilket ger hästen bättre tarmfunktion. Vetehalmen är den som är bäst lämpad. Om hästen äter upp mycket av halmbädden bör den dock stå på annat underlag.

Vilket strö är mest lättmockat?

Spån eller/och stallpellets är de mest lättmockade underlagen i en hästbox tycker jag. Både spån och stallpellets är ljust och fräscht med bra uppsugningsförmåga och är därmed väldigt lättmockat.

Hur Mycket Strö Ska Hästen Ha i Boxen?

Mängden strö i en box ska vara nog för att täcka golvet. Minst 10 cm men går att ha upp emot 50 cm strömedel i en hästbox.

Hur mycket strö du ska ha i boxen beror på:
– Vilken häst det är.
– Hur ströt är placerat i boxen.
– Vilket strömedel som används.
– Vad golvet består av i boxen.
– Hur länge hästen står inne.

Behöver jag en stallmatta i boxen?

Du behöver inte ha en stallmatta i boxen, men fördelarna är många med att ha en. Att ha en stallmatta i boxen minskar belastningen som ett hårt golv kan ge på hästens ben. Samtidigt minskar mattan ljudnivån, och sparar på strömedel. Vilket gör stallmattan till både en ergonomisk och ekonomisk vinning över tid.

Du kan köpa en stallmatta här.

Kan man använda spånpellets som man eldar med – i boxen?

Nej, du ska inte använda den typen av pellets som du eldar med i en hästbox, eftersom det kan innehålla tungmetaller eller andra medel som kan vara skadliga för hästar.

Om du väljer pellets som strömedel i boxen bör du vara noga med att kolla så att den är framställd för häst och inte innehåller några ämnen som kan vara skadliga för hästen.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg