Ryttarens

Hur du får din häst att gå ner i vikt (6 Tips)

Hästar som lever i det vilda går naturligt ner i vikt över vintern till följd av minskad tillgång till mat. Under sommaren samlar de på sig fettdepåer som används för att lagra energi att använda under de kallare månaderna.

Men till skillnad från vildhästar har de allra flesta hästar i Sverige gott om näringsrikt foder åtet om, och behöver därför inte lagra några extra kilo för funktionalitet, det kan snarare ha en ohälsosam effekt på hästarna.

Den grundläggande formeln för viktminskning är att hästen får i sig mindre energi än vad den gör av med. För att fortsätta må bra behöver hästen få i sig tillräckligt med näringsämnen via kosten men fortsätta ligga på ett energiunderskott.

I den här artikeln går vi igenom 6 tips för att hjälpa din häst gå ner i vikt.

Läs även: Få din häst piggare

Artikeln innehåller länkar till granngården.se

1. Fokusera på grovfoder

Med grovfoder menas hästens bas som består av hö, halm eller hösilage. Välj ett grovfoder med lågt energiinnehåll för att minska mängden kalorier som din häst får i sig. Hästens matsmältningssystem är känsligt och fungerar som bäst om det förses med fiberrikt foder och minimalt med socker.

Mängden hö en bantande häst ska ha varierar beroende på näringsinnehållet. En ungefärlig formel är att ge cirka 1- 1,5 procent hö av idealvikten, 6-9 kilo per dag om hästen ska väga 600 kilo. Låt hästen äta ofta i små portioner.

Du kan blötlägga ditt hö för att minska energihalten. Att blötlägga hö mellan en och tolv timmar minskar nivåerna av vattenlösliga kolhydrater och stärkelse. Det är då extra viktigt att förse hästen med vitaminer och mineraler eftersom de också minskar vid blötläggning.

Läs även: Hästens Vikt & Höjd: Olika Raser

2. Begränsa kraftfodret

För att dra ner på kalorimängden till din häst kan du utesluta kraftfoder, men du bör fortsätta med vitaminer och mineraler för att täcka hästens dagliga behov.

Om du behöver ett kraftfoder för att blanda hästens mineraler och vitaminer i (till en häst som matvägrar) kan du använda ett energiilågt kraftfoder.

Läs även: Vilka tillskott behöver min häst? & Ge rätt kraftfoder till din häst

3. Använda vitamin- och mineraltillskott

När du begränsar hästens tillgång till energitätt grovfoder och kraftfoder blir det extra viktigt att ge din häst vitamin- och mineraltillskott för att säkerställa att hästen får i sig allt den behöver.

Krafft mineraler är ett komplett mineralfoder med hög biotillgänglighet vilket gör det lätt för hästen att ta upp näringen.

4. Öka motionen

Genom att få hästen att röra på sig kommer den att göra sig av med mer energi. Det finns flera sätt att öka hästens motion på, till exempel genom att förlänga ridpassen, lägga till ett extra konditionspass i veckan, öppna upp hagen (förutsatt att det inte medför extra mycket gräs).

Ett av de enklaste sätten att få en häst att röra på sig mer är genom att låta den gå på lösdrift. Lösdrift gör det möjligt för hästen att röra på sig alla sina vakna timmar. Välj en lösdrift som använder sig av ett lågenergifoder.

Du kan också försöka aktivera hästen med en leksak i hagen. Att leka med en leksak håller hästen borta från mat, samtidigt som den rör på sig!

Läs även: Hur mycket motion behöver en häst?

5. Begränsa betet

Om hästen står på bete kan det vara svårt att veta hur mycket hästen äter. Begränsa hästens betesmöjligheter på de områden som innehåller nytt gräs på sommaren eller erbjud begränsat bete.

Du kan också använda en munkorg för att minska gräsintaget för din häst. Använd munkorgen ungefär 2-4 timmar om dagen eftersom det minskar intaget med cirka 80%.

Läs även: Allt du behöver veta inför sommarbetet

6. Ha tålamod

Det tar tid för hästen att gå ner i vikt. Ge inte upp. Tänk långsiktigt, den nya livsstilen är vanor och rutiner som ska behållas livet ut.

Hästens viktnedgång kommer ta månader, inte veckor och absolut inte dagar. Viktminskningen bör inte vara mer än 0,5-1% av hästens kroppsvikt per vecka, alltså 2,5-5 kilo i veckan för en 500 kilos häst.

Svält aldrig din häst. De är viktigt att hästen får äta regelbundet med några timmars mellanrum. Om du inte ger din häst foder kan det leda till magsår, kolik eller hyperlipidemi.

Läs även: Kan hästar äta hö det regnat på?

Tiktokvideo

@ryttarens.se

5 tips hur du får hästen att gå ner i vikt! Tagga någon som behöver veta det här 🥕 #ryttarens #häst #fördig #hästtokig

♬ originalljud – Ryttarens.se
Exit mobile version