Ryttarens

Allt du behöver veta inför sommarbetet

Sommaren är precis runt hörnet och många av de svenska hästarna ska släppas på ett efterlängtat sommarbete. Som hästägare finns det en del saker man behöver tänka på när man släpper sin häst på bete.

Många hästägare har flera funderingar kring sin hästs hälsa när det kommer till sommarbetet, vilket inte är konstigt med tanke på hur mycket vi bryr oss om de fyrbenta djuren. Efter att du läst igenom den här artikeln kommer det förmodligen inte kännas lika oroligt att släppa din häst på bete.

Vad är sommarbete?

Det är inte ovanligt att hästar släpps på bete under sommaren och går ute dygnet runt, på ett så kallat sommarbete. De flesta hästarna mår bra av att gå på sommarbete under en period för att få en paus från träning, både fysiskt och psykiskt.

I Sverige sträcker sig betessäsongen från maj till augusti/september. Men du kan välja att ha din häst på bete året om, eller bara någon vecka.

Varför går hästar på sommarbete?

Att hästar släpps ut för att beta ute dygnet runt är egentligen inte så konstigt. Det är hästens mest naturliga sätt att leva på, eftersom det är så det ser ut i det vilda.

Det finns många olika anledningar till att hästar går på sommarbete. Det är vanligt att unga hästar som behöver vila från sin inlärning går på bete.

Andra passar på att släppa sin skadade häst på bete om den inte ska ridas, eftersom man både ger hästen en semester, men också slipper stalljobbet med att ha hästen på box.

Det är inte heller ovanligt att låta tävlingshästar gå på bete en kortare period, för att vila från vårens tävlingar och ladda upp inför hösten.

Det finns helt enkelt många olika anledningar till att ha hästen på sommarbete.

Hur förbereder man en häst för bete?

Innan du släpper din häst på bete är det viktigt att den får chansen att vänja sig vid gräs, för att inte riskera problem med magen och diarré. På våren och sommaren är gräset kraftigt, vilket kan ställa till med problem om hästen äter för mycket av det goda på en och samma gång.

Hur du vänjer din häst med gärs:

  1. Handbeta din häst någon timme varje dag under våren, om din häst normalt sett står i sand/gruspaddock. För att låta mage och tarm vänja sig vid det kraftiga gräset.
  2. Låt din häst beta i gräshage under begränsat antal minuter om dagen i början.
  3. Öka succesivt antalet timmar i gräshage med en stund i taget, tills hästen är redo för att stå i gräshage på heltid.

Träckprov innan betessläpp

Det är viktigt att du tar ett träckprov på din häst innan den släpps ut på bete. Utifrån resultatet kan du planera eventuell avmaskning – samtidigt som de andra hästarna som din häst ska dela hage med. Avmaskning ska ske innan hästarna släpps på sommarbetet.

Rangordning

Oftast är det flera hästar, kanske några nya, som ska gå på sommarbete tillsammans, vilket leder till att hästarna kommer göra upp om flockens rangordning. Ett naturligt beteende bland flockdjur.

Hästar som går på sommarbete bör släppas samtidigt för att kunna göra upp om rangordningen redan från start. För att minska risken för skador kan det vara bra att ta bort eventuella broddar från hästarnas skor under släppet.

Under sommarbetet kan det vara klokt att ta av hästarna bakskorna för att minska risken för skador. Speciellt om hästarna inte känner varandra sedan tidigare.

Kan man rida när ens häst står på sommarbete?

Man kan rida sin häst även om hästen står på sommarbete. Många låter sina hästar vila helt under tiden som de är på bete, andra rider lättare pass för att hålla igång men inte utmana muskler, leder och konditionen, och vissa fortsätter rida som vanligt.

Sommarbetet behöver inte påverka ridningen alls, utan kan vara endast ett utökat bete.

Vad kostar det att ha sin häst på sommarbete?

Priserna för att ha sin häst på sommarbete varierar beroende på vart i landet man befinner sig, samt vad som ingår i betet, till exempel regelbunden uppsyn. Priserna varierar mellan 300 kronor till 2500 kronor i månaden i Stockholmsområdet.

Här kan du läsa mer om de olika prisklasserna och varför kostnaden för stallplats och bete varierar.

Hur länge kan en häst gå på sommarbete?

Tids nog blir ett bete näringsfattigt. När det inträffar varierar beroende på sammansättning av växter, väderlek, betets yta och antalet hästar. Det gör det omöjligt att säga exakt hur länge en häst kan gå på sommarbete utan att behöva stödutfodra.

Hur länge en häst kan gå på bete utan att behöva stöd fodras varierar eftersom alla hästar har olika näringsbehov och alla beten är olika näringsrika.

Det är därför viktigt att som hästägare ha bra koll på hästens hull och mående.

Måste hästen ha skugga i hagen?

Djur på bete måste ha tillgång till skugga och vatten, men även saltsten bör finnas där då salter svettas ut.

Läs även: För- och nackdelar med lösdrift & Kan hästar få i sig för mycket salt?

7 Saker att tänka på inför sommarbetet

Rensa i hagen

Innan du släpper ut din häst på sommarbete behöver du se till att betet är fritt från farliga föremål, växter eller trasiga staket. Inspektera därför hagen innan du släpper ut hästen, för att garantera en säker hage.

Se över staketet

Innan du släpper ut din häst på sommarbete behöver du se över staketet runt om hela hagen. Se till att staketet är helt och stabilt så att inte din häst rymmer ut från hagen.

Vaccinera och avmaska

Innan du släpper ut din häst på bete behöver du både vaccinera och avmaska din häst. Hästen behöver vaccineras mot stelkramp som är dödligt, men enkelt kan förebyggas. Avmaska hästen vid behov, och se till att hagkompisarna gör desamma.

Vänj hästen vid betet

Som jag tidigare nämnt är det viktigt att vänja hästen med det kraftfulla gräset innan den släpps på bete, eftersom det kan vara farligt för hästen om mage och tarm inte är van det stora intaget gräs.

Vad med vid släppet

När du släpper din häst på bete kan det vara bra att vara med och se så att ingen häst skadar sig allvarligt. Det är naturligt för hästar att göra upp rangordningen i en flock, men om någon skadar sig ordentligt kan det vara bra att gå emellan med en långpiska.

Se över vattnet

Se till att din häst har vatten i sin sommarhage, eftersom det är livsfarligt att gå utan. Här kan du läsa mer om hästar och deras behov av vatten.

Se över hästen regelbundet

Kom ihåg att du, eller någon annan, behöver se över hästen regelbundet även under ett sommarbete. Hästen kan skada sig i hagen, få kolik, bränna sig i solen, trampa av sig skorna eller äta något giftigt. Se därför till att ha regelbunden och tät översikt över din häst, även under betesperioden.

Exit mobile version