Hur du vet att din häst fryser


Även om vi människor tycker om att stoppa om våra hästar i varma täcken, ska vi också komma ihåg att hästar är hårda varelser som har anpassat sig till att leva under svåra förhållanden med olika extrema temperaturer.

Som hästägare kan man då undra om hästar upplever några skadliga effekter av vinterkylan, och hur vet man om hästen är kall och fryser?

Du vet att din häst är kall av tecken som skakningar, står med en fastklämd svans och ökad aptit. Faktorer som ökar din hästs känslighet för kyla är ålder, ras, päls och tillstånd. Hästar som har vinterpäls tål kyla bättre än de hästar som är klippta.

Om hästen fryser eller inte är väldigt individuellt och det finns ingen bestämd regel för när kylan blir för kall för din häst. Läs vidare om du vill förstå dig på kylan och hur den påverkar din häst, samt hur och när du behöver ingripa som hästägare.

Fryser hästar?

Hästar är varmblodiga däggdjur, precis som oss människor, och känner av kyla. Till skillnad från oss människor har hästar anpassat sig i utvecklingen för att motstå och tolerera kyla i större temperatur intervaller än vad människan har.

Till skillnad från människan, har hästar vinterpäls och ett anständigt fettlager som hjälper dem att hålla sig varma även under de kallaste årstiderna. Underviktiga, klippta eller äldre hästar som är hälsopåverkade har det svårare att motstå kyla och bör inte utsättas för kritiska temperaturer.

Om din häst är blöt behöver du som hästägare vara försiktig med att släppa ut din häst i kylan, eftersom hästens blöta päls inte längre fungerar som isolation för kroppen. Se därför till att torka din häst med ett svettäcke innan du släpper ut den i hagen om den är blöt.

När hästen blir kall kommer den att ta till beteenden för att lindra den låga temperaturen och få upp värmen.

Hur varm ska en häst vara?

Hästen är ett jämnvarmt djur med en kroppstemperatur mellan 37,2 °C – 38,2 °C. För att kunna hålla temperaturen konstant måste det vara balans mellan den värme som produceras och den värme som avges.

Alla hästar olika varma, precis som vi människor. Det är därför viktigt att veta vad din häst vanliga medeltemperatur är, så att du har något att jämföra med när du misstänker att din häst är för varm eller för kall.

Genom att ta din häst temperatur regelbundet kan du snabbt ta reda på din häst temperatur. För att ta reda på hästens temp behöver du en termometer.

Hur du vet att din häst fryser

För att veta om din häst fryser eller inte finns det några beteenden att vara extra varsam och hålla koll på:

Skakningar: Skakningar är ett naturligt sätt för djur för att skydda sig mot kyla. Skakningarna är muskelsammandragningar som hjälper hästen att generera värme i sina kroppar med hjälp av rörelseenergi.

Anpassar sin kroppshållning: Hästar tenderar att placera bakdelen mot vinden och stä nära andra hästar när de är kalla.

Reser pälsen: En kall häst kommer att höja pälshåren för att fånga varm luft mellan huden och pälsen och på så vis hålla sig varma. Likt vårat hår på armarna som reser sig när vi fryser.

Söker skydd: Hästar söker naturligt skydd när deras kroppstemperatur sjunker. Se därför till att ha ett vindskydd eller ett skogsparti till din häst i hagen.

Ökad aptit: När en häst blir kall använder den extra mycket energi för att hålla värmen, vilket gör att hästen blir hungrigare och behöver få i sig mer energi. Om hästen har fri tillgång på hö kommer du säkert märka att hästen äter mer, om den inte har fri tillgång på hö rekommenderar jag att öka mängden hö vid varje mål på vintern.

Kroppstemperaturen är under 37,5 ℃: Om du är osäker på om din häst är kall eller inte kan du ta hästens kroppstemperatur med hjälp av en termometer. Se till att regelbundet ta tempen på din häst, så att du vet när den är kallare eller varmare än vanligt.

När är det för kallt för en häst?

Kroppens förmåga att klara ett temperaturintervall på kort sikt utan ytterligare energiförbrukning kallas termoneutral zon. Människors termoneutral zon ligger mellan 28 °C och 32 °C. Medans hästens termoneutral intervall är relativt brett och ligger mellan 5 °C till 25 °C

Utan effekterna av hård vind och fukt kan hästar tåla temperaturer under -17 °C och till och med upp till -40 °C om de har tillräckligt skydd.

Men den temperaturen som passa hästar med päls bäst klarar av ligger mellan -7°C till 15 °C, beroende på hur pälsen har växt.

En klippt häst eller en häst med sommarpäls uppskattas kylans kritiska temperatur vara under 4 grader.

Hur värmer man en kall häst?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för granngården.

Det är extra viktigt att skydda unga, gamla och tunna hästar från temperaturfall. Den kritiska temperaturen för hästar är ca 4,4 °C med en tunn sommarpäls eller om hästen är klippt, kontra -7°C för en häst med tjockare päls. Om din häst visar tecken på kyla, finns det olika sätt att värma en kall häst, både externt och internt.

För att värma en kall häst kan du öka hästens näringsintag, ha vinskydd i hagen och använda ett täcke med foder efter behov.

Här kan du köpa olika vintertecken i olika prisklasser.

Öka hästens näringsintag

När hästen är kall behöver den extra energi för att hålla värmen på vintern. Öka därför hästens energiintag med 1,3% per grad celsius under 0℃, med en ökning på 0,7% för att bibehålla vikten.

Den bäst typen av näring för att värma din häst är hö. Försök därför att höja hästens höintag under de kalla vinterhalvåret.

Vindskydd i hagen

Under vintermånaderna bör hästen ha tillgång till skydd mot väder och vind. Ett vindskydd eller ett skogsparti fungerar utmärkt som skydd. Om hästen inte utsätts för vind och fukt tål den lägre temperaturer än om den utsätts för det.

Använd täcke

Täcke kan man använda både i förebyggande syfte (för att hästen inte ska bli kall eller blöt) men om olyckan redan inträffat går det också att värma en häst med ett täcke. Du bör överväga att täcka din häst om:

  • Det inte finns något vindskydd i hagen och temperaturen är lägre än -15 grader
  • Din häst riskerar att bli blöt
  • Din hästs päls är klippt
  • Din häst inte är acklimatiserad till kylan
  • Din häst är väldigt gammal eller ung
  • Din häst är underviktig eller har dåliga kroppsförhållanden

Det finns olika typer av täcken som passar vid olika väderförhållanden. Här kan du läsa mer om vilket täcke som passar när.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg