Hur hög blir hästen?


Som hästägare kan det vara intressant att veta på ett ungefär hur högt ens föl förväntas att bli i vuxen ålder. Hur stor en häst kommer bli varierar på en mängd olika faktorer som till exempel ras och genetik.

Oftast ses hästar som ganska stora djur, vilket för de mesta är sant. Den genomsnittliga hästen väger mellan 350 kilogram till 550 kilogram med en mankhöjd på 165-170 centimeter. För att räknas som en häst och inte som en ponny behöver mankhöjden vara högre än 148 centimeter.

Det finns formler som räknar ut på ett ungefär hur stor ens föl kommer att bli. Vid 3 månaders ålder är fölet ungefär 70-75 % av sin fullvuxna höjd, vid 6 månader 80-85% av sin fullvuxna höjd, vid ett år 90% av sin fullvuxna höjd och vid 18-24 månader är hästen omkring 95-97% av sin fullvuxna höjd.

Läs även: Hästens Storlek: Vikt, Höjd & Ras

Vad är medelhöjden på en häst?

Trots att hästar finns i alla storlekar, från små och kompakta till otroligt massiva, hamnar de flesta hästarna någonstans mitt emellan.

I genomsnitt är hästar cirka 155 centimeter i mankhöjd, vilket motsvarar en mindre modell av en storhäst.

Det är svårt att ge en genomsnittlig mankhöjd på djuret häst, eftersom det finns många olika hästraser i olika storlekar. Genomsnittet på 155 centimeter blir därför inte ett genomsnitt för ponnys eller miniatyrhästar, vilket gör att det är bättre att titta på genomsnittshöjden per ras.

ör att hjälpa dig att få en bättre uppfattning om genomsnittliga häststorlekar, låt oss ta en titt på några vanliga raser och några som är mindre kända också, inklusive de minsta & högsta hästraserna. Jag rekommenderar dig också att kolla in Ryttarens.se tabell med olika rasers höjd och vikt.

Läs även: Är Du För Tung För Din Häst? (Hur Du Vet Och Vad Du Kan Göra Åt Det)

När är en häst fullvuxen?

Visst kan det vara spännande att se sitt föl växa, men du kanske också är nyfiken på hur stor ditt föl kommer att bli? Det kan vara bra att veta hur stor hästen kommer bli när man ska köpa täcke eller prova ut en sadel. Tyvärr finns det inget svar som passar alla.

Det är individuellt när hästar slutar växa. Beroende på ras kan hästen sluta växa redan vid två års ålder medans andra växer till och med åtta års ålder. Generellt kan du räkna med att en häst är fullvuxen och når sin sluthöjd vid cirka femårs ålder.

Större hästraser och varmblod tar oftast lite längre tid att mogna och kan växa upp till åtta års ålder. Det finns även de raser som når sin slutliga höjd strax efter två års ålder.

Hästens skelettmuskulatur är inte komplett förrän den är minst sex år gammal, oavsett ras. Det finns även en mental mognad att ta hänsyn till i frågan ”när är hästen fulluven?”. Vissa hästar kan behöver sju år eller mer för en djupare mental förståelse för saker runt omkring sig.

Det ska inte vara någon brådska att starta din växande häst. Ge hans kropp den extra tid den behöver för att mogna och du kommer att ha en friskare häst längre!

Hur mycket växer ett föl?

Ett friskt föl växer snabbt och ökar i längd, vikt och styrka nästan framför dina ögon. Från födseln till 2 års ålder kan en unghäst uppnå 90 procent eller mer av sin fulla vuxenstorlek, ibland lägga på så mycket som 1,3 kg om dagen.

Genetik, förvaltning och miljö spelar betydande roller för att bestämma individuella tillväxtmönster. Genom forskning vet vi också att vi kan påverka ett föls tillväxt och utveckling – på gott och ont – genom den näring vi tillför.

Hur vet man hur hög en häst blir?

Det är svårt att veta hur hög ens häst kommer bli i mankhöjd, men det finns formler för att ta reda på ett ungefärligt mått.

  • Ett föl är ca 70-75 % av sin mogna längd vid 3 månaders ålder.
  • Vid 6 månader är den 80-85% av sin mogna höjd.
  • Vid ett års ålder är hästen 90 % av sin mogna höjd.
  • Vid 18 respektive 24 månader bör din häst vara 95 och 97 % av sin mogna höjd.

Hästens mogna höjd kan uppskattas när som helst genom att dividera den nuvarande höjden med den procentuella mognad hästen är efter ålder och multiplicera med 100.

Hästens benlängd är mogen vid 1 års ålder och hästen kommer normalt att vara dubbelt så stor som lång som hans benlängd. Så genom att mäta benlängden på en årling och dubbla den längden kan den mogna höjden uppskattas.

Procentsatserna är baserade på forskning om en stor grupp hästar och är en bra indikation på tillväxthastigheter och storlek, men de kanske inte uppskattar någon enskild häst korrekt. Vissa hästar är tidigt eller sent mogna och deras tillväxthastigheter kommer att variera från normen, men dessa uppskattningar kommer att vara ungefärliga den faktiska höjden.

Hur mycket växer en ett-årig häst?

Vid ett års ålder är hästen 90 % av sin mogna höjd.

Hur mycket växer en två-årig häst?

Vid 24 månader bör din häst vara 97 % av sin mogna höjd.

Hur mycket växer en tre-årig häst?

Det är väldigt individuellt hur mycket en häst växer efter tre års ålder. Förmodligen kommer din häst inte bli allt mycket högre i manken, men istället lägga på sig mer muskler.

Hur mycket växer en fyra-årig häst?

Alla hästar växer olika snabbt. Förmodligen kommer din fyraåring inte växa allt för mycket mer.

Hur länge växer hästens huvud?

Tidigast vid 5.5-6 års ålder är hästens huvud färdigvuxen i skelettets tillväxtzoner. Skelettet tar den tid det tar för att utvecklas och är inget som går att påverka.

En hästs tillväxtzoner sluter sig nerifrån och uppåt, och ryggradens tillväxtzoner sluter sig inte förrän vid 5.5-6 års ålder.

Hur länge är en häst unghäst?

Hästar delas in efter ålder. Hästar som kallas unghästar är mellan 1-3 år unga.

  • Föl: 0-1 år
  • Åringar: 1-åriga hästar
  • Unghästar: 1-3 år
  • Hästar: från fyra år och uppåt.

Hur mycket växer en shettis?

En shettis eller shetlandsponny har en maxhöjd på 107 centimeter.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg