Jobba med hästar: 20 hästyrken


Många människor drömmer om att arbeta och livnära sig på sitt största intresse och hobby. Älskar du hästar? Här kommer 20 olika yrken för dig med ett brinnande hästintresse!

1. Försäljningstall

Vad är ett försäljningstall?

Ett försäljningstall är ett stall som köper in, utvecklar och säljer vidare hästar.

Hur driver man ett försäljningstall?

För att driva ett försäljningstall behöver du vara duktig och uppdaterad på hästmarknaden. Du behöver ha ett öga för hästar och dess potential. Någon i stallet behöver vara en duktig ryttare för att kunna utbilda och öka värdet på hästen till försäljning.

Du behöver också ha kunskap inom marknadsföring och försäljning för att göra en god affär.

Vad tjänar ett försäljningstall?

Ett försäljningstall tjänar olika mycket beroende på stallets utgifter och inkomster.

2. Turridningsguide

Vad är en turridningsguide?

En turridningsguide är en guide som guidar turister från hästryggen. Det finns guidade turridningar både i Sverige och utomlands.

Hur blir man turridningsguide?

För att bli turridningsguide kan du söka arbeten på olika gårdar. Det är vanligt att jobba med turridning bland annat på islandshästar. Du kan också söka jobb via hemsidor med samlade annonser. Vill du jobba utomlands kan du söka jobbannonser på www.equistaff.com eller www.yardandgroom.com.

Vad tjänar en turridningsguide?

Lönen som turridningsguide varierar beroende på vart i världen man arbetar. Enligt Statistiska centralbyrån 2021 är medellönen som guide 24.900kr/månaden.

3. Elitryttare

Vad är en elitryttare?

En elitryttare är en ryttare som tävlar på den högsta nivån i sin gren.

Hur blir man elitryttare?

I ridsport kvalar man sig till olika klasser.

För att tävla på den högsta nivån i hoppning behöver du kvala från och med 120 hoppning med häst, LA/2*- tävling för ponny. För att kvala behöver ekipaget två felfritt genomförda grundhoppningar i varje klass.

Vad tjänar en elitryttare?

En ryttare på elitnivå tjänar olika mycket beroende på hur kontrakten ser ut. De flesta ryttarna tjänar pengar på annan verksamhet, till exempel försäljningstall. Vinstsummorna på tävlingar går ofta tillbaka för att täcka upp kostnader för tävlingarna.

Stjärnryttaren Peder Fredricson kom upp i en inkomst om 22,8 miljoner under 2019. Här kan du läsa mer om vad Peder Fredricson, väldens bästa ryttare 2022 tjänar.

Foto: Ronan Caroff

4. Veterinär

Vad är en veterinär?

En veterinär arbetar som en doktor men med djur istället för människor. Veterinärer jobbar med att få sjuka djur friska, vaccinera och arbeta förebyggande för att förhindra skador och sjukdomar. Som veterinär kan man också arbeta med forskning på djur.

Hur blir man veterinär?

För att bli veterinär krävs utbildning på universitet. Det är en utbildning på 220 poäng eller fem och ett halvt år. Det är inget man kan bli på en handvändning utan det krävs en enorm dedikation. Efter de grundläggande studierna finns det flera vidareutbildningar och specialistutbildningar inom flera olika områden.

Vad tjänar en veterinär?

Enligt saco är en vanlig ingångslön för veterinärer 33 000–36 000 kr/månad. Medianlönen för alla kategorier är efter 10 år ca 40 000–54 000 kr per månad. Efter 20 år i yrket ligger det på ca 45 000 kr–60 000 kr per månad beroende på var man jobbar och vilken tilläggsutbildning/specialisering man har.

5. Tävlingsdomare

Vad är en tävlingsdomare?

En tävlingsdomare dömer tävlingar på olika nivåer inom olika discipliner på ridsportstävlingar. Det finns domare med olika behörighet.

Internationell level 1-4: Dömer vid internationella tävlingar enligt FEI:s reglemente.
A-domare: Dömer på alla svenska tävlingar upp till och med 5*.
B-Domare: Dömer på svenska tävlingar upp till och med 2* tävling.
Klubbdomare: Dömer tävlingar till och med klubbtävling.
Överdomare: Ska finnas på alla tävlingar 1*-5* tävling.

Hur blir man tävlingsdomare?

Du kan utbilda dig till tävlingsdomare via Svenska Ridsportförbundet. Här kan du läsa mer om utbildningarna. Anmäl ditt intresse i en enkät här.

6. Banbyggare

Vad är en banbyggare?

Banbyggare är personen som bestämmer hur de olika hinder ska se ut och vilka hinder och infångare som ska användas på ridtävlingar. De är ansvariga för hur banan ser ut, hur många språng som ska hoppas, hur lång maxtid ekipaget har på sig att ta sig runt banan.

Hur blir man banbyggare?

För att bli banbyggare behöver du utbilda dig via Svenska Ridsportförbundet. Utbildningen är indelad i flera olika nivåer med både teoretiska och praktiska moment. Banbyggnadsgruppen ansvarar för utbildning och fortbildning för banbyggare. Tävlingssektionen godkänner funktionären efter utförd examination. Här kan du läsa om hela utbildningsgången för att bli banbyggare.

7. Hästfotograf

Vad är en hästfotograf?

En hästfotograf är en person som fotar och/eller filmar hästar. Som hästfotograf kan du vara anställd för en tidning eller webbplats, fotografera tävlingar eller ta uppdrag direkt av kunder.

Vanligtvis driver en hästfotograf eget företag antigen som enskild näringsverksamhet eller som ett aktiebolag.

Hur blir man hästfotograf?

För att bli hästfotograf behöver du ha ett intresse för fotografi. Det finns många kurser och utbildningar på nätet. Det finns också universitet och högskolor som erbjuder fotografutbildningar. Praktik och lärlingstimmar hos en redan färdigutbildad fotograf är också en väg att gå.

Framförallt behöver en hästfotograf många timmar bakom kamera. Övning ger färdighet!

För att tjäna pengar på sina fotouppdrag är det viktigt att kunna sälja och marknadsföra sig. Idag är det en god idé att använda sociala medier som fotoportfolio.

Vad tjänar en hästfotograf?

Enligt Yrkeskollen (2021) är medelinkomsten för en fotograf 34 000 kronor/månaden. En summa som kan variera mycket beroende på uppdrag, pris, utgifter mm.

8. Stall/boxuthyrning

Vad är en stalluthyrare?

En person som hyr ut stall eller boxar kan kallas stalluthyrare, stallägare eller hyresvärd. En stalluthyrare hyr ut sitt stall eller sina boxar till ryttare med häst. Inackordering erbjuds ofta som kall- eller varmhyra beroende på vad som ingår i hyran, vilket är upp till stalluthyraren att bestämma.

Hur blir man stalluthyrare ?

För att bli stalluthyrare eller för att hyra ut boxplatser behöver du inte ha en specifik utbildning. Goda kunskaper i marknadsföring och försäljning likt en mäklare anses gynnsamt i branschen.

Vad tjänar en stalluthyrare?

Beroende på hur många boxar man hyr ut, till vilket pris och vart i världen kan lönen för en stalluthyrare varier mycket. Här kan du läsa mer om varför det finns olika prisklasser och vad som skiljer dem åt.

9. Hästuppfödare

Vad är en hästuppfödare?

En hästuppfödare arbetar på stuteri med arbetsuppgift att föda upp och sälja föl. Utöver den goda kunskapen om hästar behöver en hästuppfödare också besitta en god kunskap om avel, värdering av hästar och hästförsäljning.

Hur blir man hästuppfödare?

För att bli hästuppfödare behöver du investera pengar i att betäcka ston. Det finns två vanliga metoder för att få ett sto dräktigt. Naturlig betäckning och insemination.

Du behöver inte själv äga stoet utan kan vara delägare eller endast betala en summa pengar för att betacka stoet. Vanligast är att man själv äger stoet och sedan väljer naturlig betäckning eller insemination.

Vad tjänar en hästuppfödare?

Att arbeta som hästuppfödare kan var lönsamt men riskabelt. Enligt yrkeskollen (2021) tjänar en hästuppfödare i medel 24 000 kronor/månaden.

Fölets pris kan variera flera hundra tusentals kronor beroende på stamtavla. Hingstens status påverkar priset på både spermier och fölet.

10. Beridare

Vad är en beridare?

En ryttare som arbetar med att utbilda hästar, från inridning till och med lägst medelsvår nivå i alla discipliner, kallas beridare. En beridare ska också kunna rekrytera, tävla, marknadsföra och sälja hästar.

Beridaren kan vara anställd i ett försäljningstall, elitstall eller driva ett eget företag. Utöver utbildandet av hästar ska beridaren också ansvara för hästens välmående, anläggningens skick och utrustningens skötsel.

Hur blir man beridare?

Det går att jobba som beridare med och utan licens. En licensierad beridare är förtroendegivande. En beridare utan licens kan ha svårare att få kunder.

För att bli licensierad beridare behöver du göra ett godkänt yrkesprov hos Svenska Ridsportförbundet som kostar 8000 kr.

Tidigare erfarenheter för att bli Diplomerad Beridare:

  • Diplomerad Unghästutbildare: Kopia på diplomet skall bifogas
  • Tävlingsmeriter: Utdrag ur Svenska Ridsportförbundets officiella resultatstatistik skall bifogas.
  • Anställning och/eller eget företagande: Ange arbetsgivare, arbetets art, omfattning (hel eller deltid) samt tidsperiod. Intyg ska bifogas
  • Övriga meriter: Ange deltagande med hästar vid 3-4 årstester , Bruksprov samt BreedersTrophy och/eller Scandinavian Open 5-7 åriga hästar med hästens namn, kön, ålder, härstamning, ägare, tidpunkt och plats för bedömningen samt resultat. Intyg ska bifogas

Du finner blanketten här: Yrkesprov och diplom.

Vad tjänar en beridare?

Vad en beridare tjänar varierar beroende av i vilket land anställningen sker i och på vilken nivå. I Sverige är medellönen för en beridare 55 200 kronor/månaden enligt yrkeskollen (2021).

Beroende på erfarenhet och tidigare meriter kan lönen skilja sig mycket. Vissa företag betalar ut låga löner och erbjuder istället mat, boende och träning till beridaren. Var noga med att ställa krav på din arbetsgivare och kräva kontrakt.

11. Hästskötare

Vad är en hästskötare?

En hästskötare hjälper till med att ta hand om stallets hästar. Hästskötaren sköter dagliga sysslor som in/utsläpp, fodring, ryktning, sadlar och tränsar. I stora stall brukar det finnas en eller flera hästskötare för att underlätta jobbet för beridaren som lägger sin tid på att rida hästarna.

Hur blir man hästskötare?

Du kan utbilda dig till hästskötare på naturbruksprogrammet på gymnasieskola eller avlägga yrkesdiplomering för hästskötare via Svenska Ridsportförbundet. Även på yrkeshögskolor finns det möjlighet att läsa hästrelaterade utbildningar som kan leda till jobb som hästskötare.

Vad tjänar en hästskötare?

Enligt arbetet.se är medellön för en hästskötare 23 000-24 000 kronor/månad. Ingångslönen för en 18-åring är 20 200 kronor

12. Stallarbetare

Vad är en stallarbetare?

En stallarbetare är en person som arbetar i stall. Personen behöver inte ha ansvar över hästar, utan arbetar med vård av lokalen eller gården. Stallarbetaren kan ha i arbetsuppgift att se till att det är sladdat i ridhuset, krattat i gruset, stolpar i hagarna och laga det som är trasigt i stallet, som vatten eller värme.

Hur blir man stallarbetare?

För att bli stallarbetare behöver du ingen tidigare utbildning. Oftast kommer man långt med att vara händig och allt i allo. Likt en vaktmästare.

Vad tjänar en stallarbetare?

Vad en stallarbetare tjänar varierar beroende på anläggning och antal timmar. Vaktmästare har medellön på 27.200kr/månaden enligt Statistiska centralbyrån 2021

13. Hovslagare

Vad är en hovslagare?

En hovslagare ser till att hästars hovar är i gott skick och inte utsätts för hanterbara påfrestningar under ridning eller körning. Hovslagaren skor och verkar ner hästens hovar regelbundet. Hästens hovar behöver verkas ner med sex till åtta veckors mellanrum.

Hur blir man hovslagare?

Hovslagarutbildningen är en grundutbildning på två år som ger dig både teoretisk och praktisk kunskap. För att arbeta som hovslagare behöver du klara utbildningen som är godkänd av jordbruksverket och svenska hovslagarföreningen. En lärlingsutbildning innebär att minst 70 procent av utbildningen är förlagd på en arbetsplats.

Vad tjänar en hovslagare?

Enligt lönestatistik.se är medellönen för hovslagare 26 000 kronor/månaden.

14. Ridlärare

Vad är en ridlärare?

En ridlärare är en person som lär ut ridning. Ridlärare kan arbeta på ridskolor, hålla privata ridlektioner eller hålla i ridläger. Du kan arbeta som ridlärare både som egenföretagare eller som anställd.

Hur blir man ridlärare?

Utbildning till ridinstruktör förutsätter förkunskaper i hästkunskap och grundlig erfarenhet av ridning. På det treåriga Naturbruksprogrammet i gymnasieskolan kan man välja en inriktning av utbildningen mot hästhållning. Även ett antal kommunala hästgymnasieskolor har hästinriktade program.

Du kan också läsa till ridlärare genom Svenska ridsportförbundet. Läs mer här.

Vad tjänar en ridlärare?

Enligt statsskuld.se har ridlärare en medel inkomst på 27.300kr/månaden.

15. Equiterapeut

Vad är en equiterapeut?

En equiterapeut är en sjukgymnast för hästar. En equiterapeut masserar arbetar med rehabilitering av hästar både efter veterinärbehandling men också i förebyggande syfte.

Hur blir man equiterapeut?

För att utbilda dig till equiterapeut behöver du läsa  equiterapeututbildning i 3 år på yrkeshögskola.

Vad tjänar en equiterapeutut?

16. Djurvårdare

Vad är en djurvårdare?

En djurvårdare har en bredare utbildning än en hästskötare, men kan välja att bara arbeta med hästar om den vill. Som djurvårdare kan du till exempel arbeta på en djurpark.

Hur blir man djurvårdare?

Grundutbildning för djurvårdare ges på gymnasiets Naturbruksprogrammet, inriktning Djur. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas på Komvux.

Vad tjänar en djurvårdare?

Medianlönen för djursjukskötare inom Naturvetarna var 2020 enligt saco.se ca 30 000 kr per månad. De allra flesta har en lön i spannet mellan 27 000 och 34 000 kr per månad.

17. Ridande polis

Vad är en ridande polis?

En ridande polis har samma utbildning som en vanlig polis, men arbetar till stor del uppsuttet. Det innebär bland annat att ridande poliser patrullerar gator och torg ridande.

Hur blir man ridande polis?

För att bli ridande polis behöver du bli polis, vilket du kan läsa till på fem olika orter i Sverige och går även att läsa på distans. Godkända studier leder till polisexamen, följt av en termins aspirantutbildning på en polismyndighet.

Vad tjänar en ridande polis?

De flesta ridande poliser tjänar mellan 30-32.999 kr/månaden även om summan varierar beroende på vart i landet man arbetar.

18. Kusk

Vad är en kusk?

En kusk är en person som kör häst. Kusk associeras främst med kusktravar, vilket är en typ av kusk. Du kan också arbeta som kusk vid transport med häst och vagn.

Hur blir man kusk?

Kusk inom travsporten kan du bli med en licens. Du börjar på nivå G och kan jobba dig upp till en A-licens.

Vad tjänar en kusk?

Enligt yrkeskollen.se är medellönen för en kusk 55 200 kr/månaden.

19. Häst-/ Travtränare

Vad är en hästtränare?

Trav- eller hästtränare har i uppgift att utbilda hästar för att öka deras prestation i respektive gren.

Hur blir man hästtränare?

För att bli hästtränare behöver du antigen vara duktig på hästar eller gått Naturbruksprogrammet. Travtränare är en populär form av hästtränare. Om man vill bli travtränare så kan man läsa Naturbruksprogrammet med inriktning Häst & travsport. En A-licens är en professionell tränarlicens och dessa beviljas av Svensk Travsport.

Vad tjänar en hästtränare?

Enligt yrkeskollen.se tjänar en hästtränare i genomsnitt 55 200 kronor/månaden.

20. Jockey

Vad är en jockey?

Jockey är en ryttare som tävlar med fullblodshästar i galopplöpningar.

Hur blir man jockey?

För att bli jockey måste man ha hög kondition och ha många timmar i sadeln.

Vad tjänar en jockey?

Vissa jockeys tjänar en procentuellt andel av vinster på lopp. En medellön vi fått fram av yrkeskollen.se är 55 200 kronor.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg