Kan Hästar Äta Kött?


Hästar är växtätare, men efter att en video på en häst som äter en kyckling gick viral på internet började människor ifrågasätta om hästar trots allt äter kött och fisk?

Hästar kan äta kött – men med tanke på deras känsliga matsmältningssystem som är anpassade för att bearbeta växtföda och inte kött bör man inte utfodra sin häst med stora mängder animaliskt protein. Kött i små mängder kanske inte visar sig vara problematiskt men större mängder kan leda till allvarliga hälsoproblem.

Man bör ha i åtanke att hästar inte kan kräkas och att mögel och gifter som byggs upp i deras matsmältningssystem kan vara dödliga.

Äter hästar kött?

Äter hästar kött?

Nötköttsgelatin och benmjöl ingår ofta i produkter med syfte att förbättra hovtillväxten och tibetanska hästar utfodras med en blandning av spannmål och blod. Många gånger är kött eller blod gömt i andra livsmedel. De flesta historier om hästar som äter kött handlar alltså inte om hästar som letar efter det.

Historier om ryttare som sett sina hästar äta smörgåsar och hamburgare cirkulerar på olika forum. Vissa människor kan ha sett hästar döda små djur, även om detta kan förklaras med andra beteenden än animaliskt ätande. Det kan vara för att driva ut irriterande inkräktare eller till och med vara ett lekfullt beteende.

Hästar äter kött och fisk men det finns inga bevis för att de skulle välja det.

Vi kan konstatera att hästar äter kött när människornas handling är att utfodra dem med det. Det bevisar inte att hästar är menade att äta kött. Det finns videoklipp och historier som cirkulerar på internet där vi ser hästar äta kött. Av vilken anledning vet vi inte, men händelsen kan förklaras av andra beteenden som lekfullhet eller nyfikenhet.

Ryttarens.se bästa tips för att utveckla din ridning

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Kjell & Company

Genom att filma och analysera din ridning både på träning och tävling kommer du att utvecklas som ryttare. Kolla gärna på filmen i slowmotion, antigen själv eller tillsammans med din tränare.

Analysera följande punkter för att se om du kan göra någon förbättring:

  1. Hur är din sits, inverkan och hållning? Här kan du läsa vad du behöver tänka på i din hopposition.
  2. Går hästen fram för skänkeln? Här kan du läsa mer om framåtbjudning.
  3. Vad kan du göra annorlunda/öva på till nästa ridpass?

Idag har de flesta möjlighet att filma sin ridning med mobilkamera. Här är tre tips för att optimera dina ridfilmer.

  1. Se till att hålla din telefon laddad i stallet, på träning och tävling med hjälp av en Powerbank.
  2. Håll kvalitén hög på filmen trots avståndet från läktaren med hjälp av ett objektiv till mobilkameran.
  3. Fäst din mobil på läktaren för att filma dig när du rider ensam med hjälp av ett stativ.

Ska hästar äta kött?

Hästars matsmältning är inte gjord för att bearbeta kött. Hästkroppen är gjord för att processa växter, vilket man kan se på flera sätt.

Tänderna: Hästar har platta tänder för att kunna tugga växtföda, medans köttätare har spetsiga och vassa tänder för att kunna strimla kött.

Tarmar: Hästar har långa tarmar, vilket växtätare vanligtvis har tillsammans med en välutvecklad blindtarm, eftersom växtämnen är svåra att bryta ned och smälta. Köttätare har däremot korta tarmar, eftersom kött är lätt att smälta.

Lever: En hästs lever är inte utformad för att spola ut resterna av köttprotein vilket kan göra stor mängder animaliskt protein farligt för hästar.

Det finns inga bevis för att hästar bör äta kött, även om vissa kan vara beredda på att göra det – och vissa tycks till och med njuta av det. Men hästar bör egentligen inte uppmuntras att äta kött eftersom det kan skada dem. Som med de flesta saker i livet är det bättre att vara på den säkra sidan. Hästar kan och kommer att äta kött men det betyder inte att det är ett hälsosamt alternativ!

Kan hästar äta fisk?

Hästar kan äta fisk när människor fodrar dem med det. Även om hästar inte jagar fisk och på så sätt bevisar att de är menade att äta det.

Exempel på fiskätande hästar är islandshästar. På Island matas hästar rutinmässigt med torkad fisk under hela vintern för att säkerställa att hästen får i sig tillräckligt med protein. Det kan dock vara saltet som hästen njuter av, och inte det animaliska i fisken.

Ett annat exempel i historien när hästar äter fisk är från Scotts expedition till Antarktis (1912). Det sägs att ponnyerna han använde fick fiskmjöl med sina ransoner.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]