Ryttarens

Kan hästar äta maskrosor?

Maskrosor är inte en blomma som är känd för sitt vackra utseende, utan snarare som ett ogräs – något som våra hästar inte bryr sig om över huvud taget. Maskrosorna kan vara en fara och ställa till besvär för vissa gräsmattor och betesmarker, men hur är det för hästar?

Sanningen är att det finns olika sorters maskrosor som har olika effekter på hästar.

Är det verkligen en bra ide att låta hästar äta maskrosor? Är det farligt? Vi reder ut allting i den här artikeln!

Läs även: Vad Kan Hästar Äta? (20 Livsmedel Du Inte Visste Att Hästar Kan Äta)

Inlägget innehåller länkar till Granngården

Med tanke på att hästar har otroligt känsliga magar bör hästens huvudsakliga kost bestå av grovfoder som hö, hösilage eller halm och kompletteras med mineraler & vitaminer för att säkerställa hästens dagliga behov. Aktiva eller växande hästar kan också behöva komplettera sin kost med kraftfoder.

Jag använder mig främst av följande tillskott för att säkerställa mina hästars näringsbehov:

Gillar hästar maskrosor?

Hästar brukar älska maskrosor! Hästar äter gärna färska maskrosblad i din hage och kan till och med äta rötterna. Oftast vet hästar vad de kan och inte kan äta, men eftersom det finns både nyttiga och farliga maskrosor kan det vara bra att som hästägare hjälpa hästen att orientera sig till rätt maskros i hagen.

Läs även: 15 Livsmedel En Häst Inte Ska Äta

Kan hästar äta maskrosor?

Till att börja med är det viktigt att reda ut vad en maskros är. Den ”riktiga maskrosen” kallas för Ogräsmaskrosor (Taraxacum officinale) och är inte känd som giftig för hästar. Den falska maskrosen Rotfibbla (Hypochaeris radicata) tros orsaka stringhalt hos hästar om för många konsumeras.

Stringhalt är en plötslig böjning av ena eller båda av hästens bakben som ses när hästen går eller travar. Tydligast märks det när hästen backar långsamt eller vid vändningar på det drabbade benet.

Ogräsmaskrosor är säkra för det flesta hästar, men är med det sagt inte nyttigt eftersom det med sina höga halter fruktaner kan orsaka problematik för hästar med metaboliska sjukdomar. Rotfibbla som är den falska maskrosen är farligt för hästar om de överkonsumeras och kan leda till falsk maskrosförgiftning och stinghalt.

Maskrosor innehåller mycket fruktaner som är en sorts kolhydrater som i likhet med gluten finns i vetet, men även i lök och vitlök och vissa grönsaker och kan skapa problematik för hästar med metaboliska sjukdomar. Ett högt intag av fruktaner kan vara utmanande för hästar med equine metabolic syndrome och insulinresistens.

Läs även: Kan Hästar Äta Kiwi?

Är maskrosor nyttigt för hästar?

Det finns olika typer av maskrosor. Den nyttiga och ätbara sorten heter ogräsmaskrosor (Taraxacum officinale) och är känd för att ha läkande effekter på hästar.

Maskrosor (Taraxacum officinale) är en utmärkt källa till kalium för hästar. Maskrosor är också kända för att ha en rengörande effekt på hästens lever. Många hästägare använder maskrosor som ett sätt att lindra klonisk smärta och inflammation på sina hästar.

Men var noga med att skilja på den ofarliga maskrosen och den farliga, giftiga maskrosen innan du låter din häst beta fritt i den gul-gröna hagen!

Läs även: Hur Mycket Äpplen Kan En Häst Äta?

Hur skiljer man på farliga och ofarliga maskrosor?

För att skilja på den för friska hästar ofarliga maskrosen ogräsmaskros och den farliga maskrosen rotfibbla kan man kolla på löven/bladen och blomkorgen.

Rotfibblan, den giftiga maskrosen skiljer sig från den ofarliga ogräsmaskrosen genom smalare och oftast grenig stängel, längre och smalare rosettblad och mindre blomkorg. Ogräsmaskrosen har taggiga löv medan bladen på rotfibblan är håriga och dessutom flera grenade blomstammar med en enda gul blomma vardera.

Om du känner dig osäker på hur du identifierar farliga växter i din hästhage är det bäst att kontakta markägaren eller länsstyrelsen för vägledning och information. Misstänker du att en växt är giftig är det alltid bättre att ta det säkra före det osäkra. Ge inte din häst någonting att beta på om du är osäker på om det är ofarligt eller inte för din häst.

Läs även: Hur Mycket Morötter Kan En Häst Äta?

Exit mobile version