Kan Hästar Äta Skumtomtar?


Skummtomtar är i Sverige ett vanligt julgodis. Under december månad är det inte ovanligt att även hästägare unnar sig lite skumtomatar i stallet. Eftersom vi älskar våra hästar vill vi gärna även ge dem lite godis inför högtiden, men är det verkligen en bra ide att ge hästar skumtomatar?

Det finns väldigt begränsad forskning kring ämnet hästar och skummtomtar. Av den forskning som finns på liknande godisar kan vi konstatera att en liten mängd skumtomtar förmodligen inte är giftigt för den friska hästen, men med tanke på kvävningsrisken bör man undvika att ge hästen skumtomtar.

Hästar bör inte äta för mycket socker, vilket är huvudingrediensen i skumtomtar. Det finns bättre alternativ på snacks till hästar än skumtomtar, till exempel hästgodis, äpplen eller morötter.

Läs även: Kan Man Ge Hästar Sockerbitar? & Kan Hästar Äta Polkagris?

Inlägget innehåller länkar till Granngården

Med tanke på att hästar har otroligt känsliga magar bör hästens huvudsakliga kost bestå av grovfoder som hö, hösilage eller halm och kompletteras med mineraler & vitaminer för att säkerställa hästens dagliga behov. Aktiva eller växande hästar kan också behöva komplettera sin kost med kraftfoder.

Jag använder mig främst av följande tillskott för att säkerställa mina hästars näringsbehov:

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg