Ryttarens

Kan hästar dricka sjövatten?

Att hästar ska ha obegränsad tillgång till rent vatten är en självklarhet. Hur man löser detta i beteshagarna varierar beroende på förutsättningar som: antal hästar i hagen, rinnande vatten i hagen, vattenkopp eller vatenblaja, tillgång till ström etc.

Sjövatten kan fungera som vattenkälla beroende på vattnets kvalité och antalet hästar. En viktig faktor vid naturliga vattenkällor är att ha koll på hur botten ser ut, för att inte riskera att vattnet blir förorenat när hästarna går ner för att dricka det, vilket är en risk om det är många hästar på betet.

Om det finns rinnande vatten av bra kvalité i hagen kan hästarna dricka av det, men stillastående mindre vattendrag i hagarna bör stängslas bort och inte användas som dricksvatten.

Läs även: Hur mycket ska en häst dricka?

Det farliga med att låta hästar dricka sjövatten

Naturliga vattenkällor, så som bäckar och sjöar, kan användas som dricksvatten för hästar, om man kan säkerställa att vattnet är rent och säkert från skadliga kemikalier från avrinning.

Jordbrukskemikalier och andra miljöföroreningar kan orsaka att blågröna alger blommar i vattnet. Dessa organismer producerar cyanotoxiner (som du kan läsa mer om här) och är extremt farliga för hästar. Alla alger producerar inte farliga kemikalier, med blommor är indikationer på ohälsosamt eller stillastående vatten.

Om sjövattnet i hästens betesmark är fri från kemikalier och övervakas noga för förorening, är vattnet mer än troligt drickbart för din häst.

Bästa sättet att ge hästen vatten

För att undvika potentiella problem med naturliga vattenkällor är det bästa att komplettera hästens vattentillgång med en hink eller balja. Hästar är selektiva djur, vilket innebär att de flesta dricker instinktivt från den säkraste vattenkällan.

Bästa sättet att ge hästen vatten är genom fri tillgång på rent vatten ur vattenbalja eller vattenhink. De sämre alternativen är sjövatten som kan innehålla farliga kemikalier och vattenkoppar som minskar hästens vattenintag med ca 40%

Sara Nyman, SLU presenterar i sin doktorsavhandling “Water intake and fluid regulation in the horse” försök som visar att vissa vattenkoppar passar hästar så dåligt att de dricker 40% mindre ur dem än ur hink.

Konstgjorda vattenkällor är dock inte alltid fria från problem, eftersom de kräver konsekvent underhåll. Om vattnet i hinken eller baljan verkar grönt eller grumligt bör det bytas ut mot nytt och rent vatten. Du bör göra rent hästens vattenbalja dagligen för att säkerställa att din häst får i sig nog mycket rent vatten varje dag.

Läs även: 7 Tips för att få din häst att dricka

Bästa sättet att rengöra hästens vatten på

När du rengör din hästs vattenbalja eller vattenhink kan det krävas en större insats än att endast skölja ur den med vatten. Styva borstar och en skvätt äppelcidervinäger är två säkra verktyg för att få bort alger och göra rent hästens vattenbalja.

Hur du gör rent en vattenbalja:

  1. Häll ut det befintliga vattnet från baljan
  2. Skrubba rent botten och sidorna av baljan med en borste och lite äppelcidervinäger
  3. Skölj ur med ljummet vatten
  4. Fyll i nytt vatten i baljan

Du bör göra rent din hästs vattenbalja varannan dag, men se till att fylla på och kolla till hästens vatten dagligen för att tillgodose hästens vattenbehov samt upptäcka om hästens vatten ser smutsigt ut.

Slutord

Eftersom hästar är kräsna drickare är det klokt att ge dem flera val. Alla naturliga vattenkällor är problematiska och alla konstgjorda är inte säkra. Det är därför viktigt att hålla en noggrann övervakning av vattnet som din häst dricker. Det gör att du kan upptäcka föroreningar innan de orsaker sjukdom, uttorkning eller kolik.


	
Exit mobile version