Kan Hästar Få I Sig För Mycket Salt? (Allt Du Behöver Veta Om Hästarnas Saltbalans)


Det kan vara svårt att veta vad som gäller kring hästar och salt, eftersom många tycker olika i frågan om salt. Vissa anser att det räcker med att ge hästen saltsten, medans andra tycker att man ska ge hästen salt även i fodret. Här reder vi ut frågan.

Varför Måste Hästar Ha Salt?

Hästars matsmältning är anpassad efter ett liv i det vilda – med gräs som enda föda, men de flesta hästarna i Sverige idag lever ett liv där de tränas och rids allt mellan tunga & svettiga till lätta & kravlös ridpass, samtidigt som de utfodras på ett sätt som de inte är skapta för.

Eftersom hästar idag inte lever som de är skapt för att göra, utan istället går under människornas tjänst, tränas av oss och jobbar åt oss, så har också behovet av salt och vatten ökat jämfört med när deras enda sysselsättning var att äta gräs.

Elektrolyter (salter) håller vatten kvar i kroppen och behövs för att hästen ska ha en stabil kroppsvikt och blodvolym. När hästen svettas förlorar den dock både vatten och elektrolyter.

Kroppen har ett känslig och välutvecklat system för att hålla vatten-och elektrolytinnehållet på en optimal nivå som kallas för vätskebalansreglering.

Elektrolyterna natrium och klorid, som är vanligt koksalt, samt kalium är de elektrolyterna som har störst betydelse i hästkroppen. De finns i stora mängder i hästens svett, vilket utgör att svettningen blir en utmaning för hästens vätskebalansreglering.

Natriumförlusten är svårast att återställa eftersom hästens föda i form av gräs och havre är mycket natriumfattigt.

Behöver Hästar Saltsten?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Granngården.

Att ge sin häst fri tillgång till saltsten är det bästa sättet att försäkra sig om att hästen får i sig nog mycket salt. Genom att ha en saltsten i boxen kan man ha någorlunda koll på hur mycket salt ens häst får i sig. Det är lättare än att ha en saltsten i hagen om hästen delar hage med andra hästar.

Genom att regelbundet väga saltstenen kan man se på ett ungefär hur mycket salt hästen får i sig.

Du kan köpa en saltsten här.

Kan Hästar Få Saltbrist?

Hästfoder innehåller vanligtvis liten mängd natrium, ett viktigt ämne som kroppen får salt från. Natrium är det enda ämne som inte finns i nog mängd i det naturliga betet.

Eftersom hästar kan få brist på ämnet natrium, kommer kroppen att skapa ett sug efter både natrium och klorid (som också kommer från salt), eftersom kroppen är i behov av det. Coolt, eller hur?

I gräset finns de övriga mineralerna som hästen behöver få i sig, vilket som sagt är deras naturliga föda.

Alla växtätande djur måste leta salt, vilket ställer till problem när människor saltar vägar med vanligt salt, eftersom djur som älgar, rådjur och renar då går ut och slickar på vägarna och på så vis blir en trafikfara.

Svett Ger Hästarna Saltförlust

Natriums huvudfunktion hos hästen är att reglera kroppens syra-/basbalans, alltså kroppens pH-värde och vätskebalansen. Natrium tas upp i den nedre delen av grovtarmen.

Natriumhalten i blodet är hårt reglerad. Finns det endast en begränsad mängd natrium i kroppen minskas utsöndringen med urinen, men om det finns ett överflöd ökas utsöndringen istället. Ett överflöd av salt gör att hästen kommer vilja dricka mer vatten.

Överföringen av nervimpulser styrs med hjälp av natrium. En annan funktion som saltet är med och påverkar är musklernas förmåga att dra ihop sig. Även upptaget av aminosyror (protein) och glukos (kolhydrater) påverkas av natrium.

Vad Händer När En Häst Svettas – Och Får Saltbrist?

När en häst svettas får den en stor förlust av natrium. Visste du att hästars svett innehåller mer natrium, kalium och klor än vad människornas svett gör?

När vi svettas förlorar vi mer vatten än salt, vilket leder till att salthalten i blodet ökar och vi blir törstiga. När hästar svettas minskar mängden vatten och salt mer jämbördigt, och saltkoncentrationen i förhållande till vattenmängden minskar inte mycket alls.

Natriumbrist kan leda till att hästen äter dåligt och får en minskad vätskevolym i kroppen. Minskad vätskevolym kan i sin tur leda till att hästen torkar ut.

Har hästen blivit uttorkad kan man inte återställa vätskebalansen med endast rent vatten, eftersom hästen inte känner någon törst, eftersom den även har minskad brist på natrium i blodet, när natriumhalten väl är låg så rinner vattnet rakt igen, eftersom kroppen inte har natrium som håller kvar vätskan.

Hur Du Vet Om Din Häst Har Saltbrist

Att slicka eller tugga på krubbor, staket, stenar, jord och andra föremål kan vara ett tecken på att din häst har saltbrist.

Hästar med saltbrist kan utveckla något som kallas för pervers aptit, vilket innebär att hästen äter av gödsel eller slickar i sig urin för att få i sig den lilla mängden salt som finns där i.

En ruggig hårrem, nedsatt tillväxt och att digivande ston får nedsatt mjölkproduktion är också tecken på att hästen kan ha saltbrist.

Hur Botar Man Saltbrist Hos Hästar?

Tillsätt natrium

Om din häst har en mycket låg natriumhalt i kroppen och är uttorkad bör du fokusera på att få upp natriumhalten med hjälp av koksaltlösning. Vilket innehåller samma saltkoncentration som blodplasman, alltså nio gram per liter vatten.

Förebygga natriumbrist hos hästar

Forskning på SLU visar att salt från saltsten inte alltid är nog, speciellt inte för högpresterande hästar som tränar och svettas mycket, vilket resulterar i minskad blodvolym.

SLU rekommenderar därför att hästar ska ges salt i fodret för att motsvara den aktuella dags förlusten av salt.

Hur Mycket Salt Ska Hästar Äta?

En aktiv häst som svettas regelbundet bör enligt SLUs rekommendationer få i sig salt via kosten, utöver saltstenar. Du kan läsa mer om utfodringsrekommendationerna här.

Du kan räkna med 8g/100kg kroppsvikt för varje 30 minuter hästen travar eller galopperar.

Saltlösning har visat sig ha positiv påverkan på hästens återhämtning om den dricker saltlösning efter hårt arbete. Saltlösningen efter ett hårt pass bör innehålla max 9g salt per liter vatten.

Vissa hästar gillar inte att dricka saltlösningen, då kan du prova att blanda den med äppeljuice eller blanda i betfor i lösningen.

Det är viktigt att hästen alltid har tillgång till rent vatten, samt saltsten för säkerhetskull.

Om hästen får i sig för mycket salt, är det dock bättre att plocka bort saltstenen från boxen och istället ge 5 g per 100 kg kroppsvikt varje dag förutom övrigt tillskott vid arbete. 

Vad Händer Om Hästen Äter För Mycket Salt? Vanliga Symtom

Du behöver normalt sett inte vara orolig för att din häst får i sig för mycket salt eftersom eftersom hästen själv, via njurarna utsöndrar den mängd som inte behövs.

Om hästen inte har fri, eller nog med tillgång till vatten kan den dock drabbas av saltförgiftning. Saltförgiftning börjar med rubbningar i fodersmältningen, men går det för långt kan hästen dö i kramper.

Ett saltöverskott är inte ett problem om hästen har fri tillgång till vatten. Om natriumhalten i blodet är förhöjt kommer hjärnans törstcentrum reglera så att hästen blir törstig.

Men… En ovana som hästar kan få är att tugga på saltstenen. Inte för att de vill ha saltet utan av andra anledningar som till exempel rastlöshet. Att tugga på saltstenen är inte bra för hästens hälsa.

Du kommer märka att hästen som får i sig för mycket salt kommer att ha ovanligt mycket urin i boxen. Håll koll på hästens saltsten. Om hästen äter upp saltstenen på 1-2 dagar är det bättre att ta bort saltstenen och bara ge salt i fodret.

Om hästen äter för mycket salt kan den få:

  • Kramper, framför allt i skelettmuskulaturen och speciellt i ilio- och psoasmusklerna,
  • Ödem (svullna ben och fötter)
  • Inflammation och stelhet i lederna
  • Oelastiska vävnader som senor och ligament
  • Njurbelastning
  • Magkatarr
  • Magsår
  • Diarré

Föl Och Salt

Föl har inte utvecklat samma reglering av saltbalansen som en vuxen häst och kan därför få i sig för mycket och få diarre. Stoets mjölk innehåller nog med salt för att täcka fölets behov.

Därför kan det vara bra att sätta stoets saltsten såpas högt upp att fölet inte kommer åt den, åtminstone de första fyra-fem månaderna tills fölet själv äter mycket gräs.

Kan Jag Köpa Salt I Mataffär Till Min Häst?

Salt utan jod går bra att köpa i vanlig mataffär och ge till hästar. Himalayasalt är också något som blivit populärt till hästar, ett salt som inte blivit processat men som utöver salt även innehåller mineraler, vissa bra och vissa mindre bra som arsenik, uran och tallium. Det gör att Himalayasalt inte är att rekommendera i första hand.

Att köpa salt i mataffären går fint så länge det är utan jod och inte är en blandning av flera kryddor.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg