Ryttarens

Kan hästar få kolik av att äta fruset gräs?

I Sverige är det inte ovanligt att stora delar av året komma ut på morgonen och mötas av en frostig gräsmatta. Som hästägare kan man ställa sig frågan, kan hästar få kolik av att äta fruset gräs?

Men du behöver inte vara orolig, de allra flesta veterinärerna menar att fruset gräs inte är den primära orsaken till kolik.

Hästar som lever ute kan äta fruset gräs varje dag i flera veckor utan att drabbas negativt. Det saknas bevis för att fruset gräs är orsaken till kolik.

Fruset gräs värms snabbt upp i hästens mun under tiden som det tuggas och blandas med varm saliv. Gräset värms sedan ytterligare när det rör sig från matstrupen till magen, och är därför inte en direkt anledning till att hästen får kolik.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Grangården.

Kolikkänsliga hästar

Men… Har du en kolikkänslig häst bör du ändå vara försiktig med att låta hästen beta fritt av frostigt gräs. Vissa menar att fruset gräs innehåller högre halter socker. Om din häst har ämnesomsättningsproblem eller tidigare problem med kolik, bör ni skippa det frostiga gräset.

Här kan du läsa om 20 saker du inte visste att din häst kan äta.

Varför hästen egentligen får kolik

Det är inte fruset gräs i sig som orsakar kolik. Koliken som kommer på vinterhalvåret orsakas oftast av andra anledningar, som:

  1. Kortare dagar och våt mark minskar den fysiska aktiviteten i hagen, vilket ökar risken för kolik.
  2. Gräsförbrukningen minskar i följd av kortare utevistelser, vilket leder till att hästen får i sig mindre vätska (genom gräset som består av 80% vatten).
  3. Hästar gillar inte att dricka kallt vatten, vilket gör att kolikrisken ökar i följd med vattenbristen.

Det är viktigt att hästen får i sig vatten för att minska risken för kolik. Vatten bidrar till en enklare passering för födan att ta sig fram i tarmen. Överdriven uttorkning av tarminnehållet kan göra att tarmen täpps igen och orsakar kolik.

Symtom på kolik

Vad är kolik? Kolik är ett symptom och samlingsnamn för buksmärta hos hästen. Symptomen kan vara lätta till allvarliga och beroende på orsaken kan koliken i vissa fall vara dödlig.

Att bedöma hur sjuk en häst är när den har kolik kan vara svårt. Ring och rådfråga därför din veterinär om du misstänker att din häst har fått kolik. Hästens smärta kan variera i styrka och behöver inte alltid hänga ihop med hur allvarligt läget är.

Lättare smärta visas oftast genom:

Om hästen har en kraftigare smärta brukar det visas genom:

Det är inte ovanligt att en häst med kolik får smärtorna i skorv, så att hästen ena stunden har mycket ont, följt av att strax därefter vara nästintill opåverkad.

Hur påverkas hästen av kolik?

Om din häst har kolik kommer med största sannolikhet tarmljudet att påverkas. I följd med att tarmrörelserna avtar kommer också buken att låta mindre. Att ha ett stetoskop i stallet är ingen dum ide, eftersom det ger dig en möjlighet att lättare kunna höra hästens tarmrörelser.

Hästens avföring påverkas av tarmaktiviteten. Håll därför alltid koll på din hästs avföring, för att tidigt kunna upptäcka avvikelser från det normala tarmbeteendet.

Om hästen bajsar mindre eller inte alls, har en föändrad konsistens på avföringen så som hårdare, torrare, blötare, rinnigare eller förändrad färg kan det vara ett tecken på kolik.

Läget är ofta allvarligt om hästens blodtryck eller blodcirkulation är påverkad. Det kan göra att slemhinnan i munnen förändrar färg från blekrosa till mörkröd eller grå.

Om blodcirkulationen är försämrad kommer blodkärlen inte fyllas med blod lika snabbt, något som du kan undersöka genom att pressa ett finger mot munslemhinnan en sekund.

När trycket släpps ska den bleka färgen återta sin normala färg på 1-2 sekunder. Tar det mer, upp emot 3-4 sekunder är det ett dåligt tecken, precis som hög hjärtfrekvens.

Hur uppkommer kolik?

Eftersom kolik är ett samlingsnamn för magsmärtor finns det en mängd olika sätt som kolik kan uppstå på. Här nedan listar jag några av de vanligaste:

Det finns många anledningar till att en häst får kolik. Men ovan är de vanligaste.

Få din häst att dricka mer

Följande råd kan hjälpa dig till att uppmuntra din häst att dricka mer, och på så sätt förebygga kolik.

Läs även: 7 Tips för att få din häst att dricka mer

Exit mobile version