Kan Hästar Verkligen Ha Artros?


Upplever du att din hästs rörelsemönster har ändrats? Känner du av värme och svullnader vid hästens leder? Då kan det vara tecken på att din häst har artros. Artros är en ledsjukdom som är vanlig hos både människor och djur. Därför har jag nedan samlat information som kan vara bra att veta om artros.

Artros är en ledsjukdom som leder till att ledbrosket i den angripna kroppsdelen bryts ned. Vid artros så ökar vattenhalten i brosket, vilket försämrar ledens elasticitet och stötdämpning.

Tecken På Att Din Häst Har Artros

Ett viktigt tecken att vara uppmärksam på är förändringar i hästens prestationsförmåga. Det vill säga om den inte längre klarar av, eller vägrar försöka, att göra sådant som den kunnat tidigare.

Detta gäller alla typ av skador, inte bara artros. Om din häst plötsligt inte längre vill eller kan göra vissa saker, så är det oftast ett tecken på att den har ont någonstans. Var därför alltid uppmärksam på hur din häst uppför sig och presterar.

Ett annat tecken på att din häst kan ha artros, eller liknande ledsjukdomar, är om hästen är varm och/eller svullen någonstans. Även hästens rörelsemönster kan vara ett tydligt tecken.

Om din häst har ont någonstans, så kommer den troligen börja röra sig annorlunda mot vad den gjort tidigare, för att undvika smärtan så gott den kan.

Om du upplever att din häst visar tecken på att den har ont, så bör du be en veterinär kolla hästen. De kan göra böjprov och röntgen, som kan hjälpa dem att lokalisera var smärtan är, hur illa skadan är och hur man förhoppningsvis kan bota den. Om hästen har artros så brukar det ofta synas väl på röntgen, genom att den har ökad bentillväxt.

Vilka Hästar Löper Störst Risk För Att Få Artros?

Tyvärr så finns det en risk för alla hästar att de utvecklar artros, men det finns vissa faktorer som ökar risken.

Framförallt handlar det om hur hästens hovar är uppbyggda. När man står rakt framför hästen och kollar på dennes hovar så ska de peka rakt framåt. Om hästens ”tår” istället pekar inåt (s.k. tåtrång) eller utåt (s.k. tåvid), så kan det skada lederna i benen.

Hästar med utåtpekande tår får ett onaturligt högt tryck på bland annat hovbenet och knäleden. Hästar med inåtpekande tår får istället ett onaturligt högt tryck på kotleden.

En annan faktor kan vara hur hoven vinklar sig ifrån underbenet (vilket lättast syns från sidan). Detta blir framförallt avgörande när hästar hoppar.

Om hoven har en låg vinkel så landar tån först, vilket ökar trycket på strålbenet och sliter på djupa böj senan. Om hoven istället har en hög vinkel så landar hälen först, vilket ger tryck och blåmärken runt hälen, samt kan leda till inflammation i hovbenet.

Jag och min lillasysters häst, dock utan Artros

Förhindra att din häst får artros

Det går inte att till 100% förhindra att din häst får artros. Däremot finns det många sätt att minska risken på.

  • Följ de träningsråd som du får av din eventuella tränare/instruktör. Sträva efter att rida på ett sätt som hästen inte tar skada av. Om du tränar mycket hoppning, var extra noga med att alltid göra ditt bästa för att sprången ska bli så ergonomiska som möjligt för hästen. Ju mer naturliga språng hästen tar, desto mindre skada får den på lederna.

  • Ha bra kontakt med din hovslagare. Håll koll på hur hästens hovar ser ut och hur skorna sitter. Meddela din hovslagare om du upplever någon skillnad i hästens steg eller hovens välmående. Trycket i lederna när hästen rör sig bör vara jämnt fördelat för att minska risken för artros.

  • Håll koll på din hästs kost! Att hästen äter bra och får i sig rätt nutrition är en viktig nyckel till att den ska hålla sig frisk. Rätt näringsämnen gör att ledens vävnad tar så lite skada som möjligt under en längre period.

  • Be om hjälp. Om du känner dig osäker på hur hästen mår, be någon annan kolla igenom den, en stallkompis eller tränare exempelvis. Det bästa är att be en veterinär kolla igenom hästen. På så vis kan ni lättare upptäcka en skada i god tid, vilket ofta ökar chansen för att bota den.

Rehabilitering och behandling av artros

När man ska behandla och förhindra ledsjukdomar som artros så är det viktigt att börja så tidigt som möjligt. När man väl kan diagnostisera hästen med artros, så går det inte längre att bota det. Därför är det otroligt viktigt att alltid hålla koll på att sin häst inte visar de tecken som jag nämnde tidigare.

Om artros hittas, så är det alltså för sent att bota det, men det går fortfarande att behandla dess symptom.

Att göra det minskar risken för att artrosen sprids till andra närliggande vävnader. Det finns många olika behandlingar för artros:

  • Kortison är ett av de vanligaste preparaten som används vid behandling av artros. Det är mycket effektivt. Dock kan denna behandling ha en skadlig effekt på ledbrosket.
  • Hyaluronsyra är något som redan finns naturligt i frisk ledvätska. Att injicera detta i hästens leder minskar risken för inflammation samt tros kunna öka elasticitet i leden.
  • Polysulfaterande glukosaminglykaner (PSGAGs) hämnar artrosens utveckling, har en positiv påverkan på brosket och minskar risken för inflammation. Dock har detta preparat hög risk för infektioner vid injektion.

Oavsett vilka preparat man använder när man behandlar artros så bör de kombineras med vila och någon form av sjukgymnastik, anpassad efter den individuella hästen och skadans omfattning.

Viktigt att komma ihåg är att behandlingen alltid ska ske i samråd med en veterinär.

Jag och Kurre, också utan atros

Köpa häst med artros

Att välja vad för häst man ska köpa är aldrig lätt. Det finns ofta många hästar att välja mellan och få av dom passar ens egna förväntningar och förutsättningar.

Man kan ställa sig frågan om huruvida man bör undvika att köpa en häst med artros. Det finns inget exakt svar på den frågan, eftersom det är helt beroende av vad du har för mål med din framtida häst.

Om du är en ryttare som tycker om att träna och tävla, framförallt i hoppning eller fälttävlan, så skulle jag rekommendera att undvika köpet av hästar med artros.

Eftersom artrosen gör att hoppning, och andra rörelser som lägger tyngd på lederna, kan skada hästen mer än vanligt, så skulle det inte vara snällt mot hästen att utsätta denne för sådana situationer.

Jag skulle också rekommendera att försöka undvika att köpa hästar med de förutsättningar som jag ovan nämnde ökar risken för att de utvecklar artros.

Om du däremot är en ryttare som kommer använda din häst primärt till att rida lugna pass, där du mest skrittar och travar, så är inte artrosen ett lika stort hinder.

Du kanske till och med vill ha en häst med artros för att kunna lära dig mer om det och få erfarenhet kring sjukdomen. I så fall är det inte fel att köpa en häst med artros. Alla hästar förtjänar trots allt ett kärleksfullt hem.

Det kan dock vara bra att ha i åtanke att det kommer kosta pengar. Du kommer medvetet välja en häst som du vet kommer behöva särskilt foder, eventuella preparat och många veterinärbesök.

Se därför till så att du är säker på att du har de pengarna, den tiden och det tålamod som krävs för att äga en häst med artros. Oavsett vad man köper för häst, så är det viktigast; att man kan ta hand om den.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg