Ryttarens

Kan Man Ge Hästar Sockerbitar?

Socker är vanligt förekommande i både godis och läsk för oss människor, men vi finner även hästägare mata sina hästar med dem. Sockerbitar är långt ifrån det hälsosammaste alternativet för hästar. Frågan är, kan hästar äta det överhuvudtaget?

Sockerbitar är ofta mycket uppskattat av hästar, men är inte det hälsosammaste alternativet till hästgodis. Du bör vara försiktig när du matar en häst med godis, speciellt om de innehåller socker, vilket sockerbitar i princip endast består av. Några stycken då och då är okej för de flesta hästarna, men för vissa kan de till och med vara farligt!

I den här artikeln kan du läsa allt du behöver veta om hästar och sockerbitar.

Inlägget innehåller länkar till Granngården

Med tanke på att hästar har otroligt känsliga magar bör hästens huvudsakliga kost bestå av grovfoder som hö, hösilage eller halm och kompletteras med mineraler & vitaminer för att säkerställa hästens dagliga behov. Aktiva eller växande hästar kan också behöva komplettera sin kost med kraftfoder.

Jag använder mig främst av följande tillskott för att säkerställa mina hästars näringsbehov:

Hur många sockerbitar kan en häst äta?

Tre till fyra sockerbitar om dagen är en ofarlig mängd för friska hästar. Den lilla mängden socker i kombination med hästens höga vikt påverkar glukosnivån oerhört lite och ska inte ge negativa biverkningar.

Hästar som har övervikt, tandproblem eller insulinkänslighet bör inte utfodras med sockerbitar alls eftersom det kan förstärka symtomen.

Läs även: Hur Mycket Äpplen Kan En Häst Äta? & Hur Mycket Morötter Kan En Häst Äta?

Är det farligt för hästar att äta sockerbitar?

Socker i stora mängder är inte bra för hästar

Sockerbitar är i de flesta fall ofarligt för hästar trots att de i princip endast innehåller socker. I en liten mängd är det ofarligt för friska hästar. Eftersom att sockerbitar är små och smälter i munnen är de ofarliga för hästar att tugga och svälja då risken för kvävning är mycket liten.

Men bara för att det inte är farligt, betyder det inte att det är bra eller nyttigt för hästen att äta sockerbitar. Eftersom sockerbitar oftast bara innehåller socker har de inte hälsosamma effekter av näringsämnen eller mineraler, utan är väldigt näringsfattiga.

Sockerbitar kan orsaka viktökning och mag- och tarmproblematik för hästens känsliga mage. Det finns betydligt mycket mer hälsosamma alternativ, som morot eller äpple, att ge hästen som godsak.

Läs även: Vilka tillskott behöver min häst? & Hästens Storlek: Vikt, Höjd & Ras

Gillar hästar sockerbitar?

De flesta hästar älskar att äta sockerbitar! Självklart finns det de hästar som är kräsna och inte njuter av socker, men det är oftast undantag.

Om du vet med dig att din häst gillar sockerbitar, se till att förvara dem på ett säkert ställe där hästen inte kommer åt dem. Ifall hästen kommer lös vill du inte att den letar reda på hela lådan med sockerbitar.

Läs även: Vad Kan Hästar Äta? (20 Livsmedel Du Inte Visste Att Hästar Kan Äta)

Exit mobile version