Ryttarens

Martingal, brösta eller förbygel? Vad är skillnaden?

Om du är ryttare kanske du känner igen orden martingal, brösta och förbygel? De är alla hästutrustningstermer, men det är inte helt ovanligt att de blandas ihop.

Skillnaden mellan en martingal och en brösta är dess funktion. Martingal hindrar hästen från att dra upp huvudet medans en brösta hindrar sadeln från att glida bakåt på hästens rygg. En förbygel är en kombination av martingal och brösta.

I den här artikeln skiljer vi på martingal, brösta och förbygel genom att bryta ner dess funktioner, likheter och skillnader. Efter att ha läst det här kommer du veta när det lämpar sig att använda en martingal, brösta eller förbygel på din häst.

Läs även: Ryttarens utrustning på hopptävling

Martingal

Funktion: Martingalen är en typ av ridutrustning som är designad för att hjälpa till att kontrollera hästens huvudposition genom att skapa tryck nedåt i bettet via tyglarna när huvudet höjs för högt och vid lågt huvud träder den helt ur funktion.

En martingalens estetiska design kan variera, men funktionen är desamma. Den består av två läderremmar där ena änden fäster på hästens bringa och andra änden består av ringar där tyglarna träs igenom. Martingalen har minst ett spänne, under sadelgjorden. Utöver det kan den antigen fästas i sadeln eller träs runt hästens hals.

Användningsområde: Det är vanligt att använda martingal vid hoppning, där vissa hästar har tendens till att resa huvudet oproduktivt mycket. Där hjälper martingalen till att få ned huvudet utan att påverka trygeltagets riktning beroende på vart ryttaren har handen.

En annan fördel med martingal är att den hjälper till att stabilisera tyglarna och förhindra att de glider över hästens huvud. Martingalen är också en snygg och skapar en ”klassisk hopp-look”.

Läs även: Vilket bett ska man välja?

Brösta

Funktion: En brösta är en typ av ridutrustning vars funktion är att hålla sadeln på plats och förhindra att den glider bakåt. Den består av två till fem fästen och träs likt en sele runt hästens bröstkorg. Två/fyra av spännena fästs på varsin sida av sadeln/sadelgjorden. Vid ett tredje/femte fäste fästs det i sadelgjorden mellan hästens framben.

Bröstan hjälper till att fördela ryttarens och sadelns vikt jämnare över hästen, vilket bidrar till att förbättra sadelns positioin och hästens balans och stabilitet under ridning. Vissa bröstor har ytterligare funktioner så som vaddering eller dekoration för att förbättra komfort eller utseeden.

Användningsområde: Brösta används vanligtvis vid ridaktiviteter som kräver mycket rörelse, till exempel vid hoppning, fälttävlan eller vid backträning. Det är vanligt att kombinera brösta och martingal, vilket tillsammans blir det som kallas förbygel.

En brösta hjälper sadeln att ligga på plats, men det är viktigt att ha en sadel som passar hästen och som inte glider runt för att undvika smärta i hästens rygg. Börja alltid med att kontrollera sadelns passform innan du försöker lösa problemet med en brösta.

Läs även: Hoppövningar för pigga hästar

Förbygel

En förbygel är en kombination av martingal och brösta

Funktion: En förbygel är en typ av martingal som är fäst på en brösta. Tack vare martingalens funktion, som fästs vid bringan, hindrar en förbygel hästen att slå upp huvudet. Samtidigt hindrar bröstans funktion sadeln att glida bakåt och bidrar med balans och jämn viktfördelning på hästens rygg.

Användningsområde: Eftersom förbygeln är en kombination av både martingal och brösta används den vanligtvis för att förhindra hästen från att slå upp huvudet i till exempel hoppning, fälttävlan eller om hästen är väldigt pigg och hetsig.

Förbygeln används i första hand som en typ av martingal, eftersom att den i sig inte är det bästa alternativet för att hjälpa sadeln ligga still (då är endast brösta-delen bästa alternativet eftersom martingal-effekten blir överflödigt och oönskat).

Läs även: Hur mycket motion behöver en häst?

Exit mobile version