När Ska Man Blötlägga Betfor?


Betfor ska blötläggas med varmt vatten minst en timme före utfodring för att hinna svälla till sig, annars riskerar hästen att få foderstrupsförstoppning och/eller kolik när det sväller i magen.

Vart Kan Man Köpa Betfor?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för granngården, eftersom jag tycker att granngården har bra produkter till ett billigt pris.

Här kan du köpa betfor hos Lantmännen.

Hur Mycket Betfor Ska Min Häst Äta?

Betfor som fodertillskott (för att öka hästens välbefinnande): 0,3-0,5 kilogram (torrvikt) per dag. Fördela på två tillfällen, morgon/kväll om möjligt.

Betfor som del av totalfoderstaten: 0,5-1,0 kilogram (torrvikt) per dag. I kombination med till exempel havrekross, vitaminer, mineraler och salt.

Hur Gör Man Betfor?

Betfor ska svälla tillsammans med varmvatten i ungefär en timme innan utfodring.

 1. Häll betfor i en foderhink
 2. Häll dubbelt så mycket vatten som betfor
 3. Låt svälla i cirka en timme
 4. Fodra i krubban

Varför Ska Hästen Äta Betfor?

Betfor ska användas som komplettering till annat foder, och inte som huvudsaklig kraftfodergiva. Betfor innehåller mycket socker, vilket gör att hästen får mycket energi och en glansig päls.

Här nedan listar jag flera av betforens positiva egenskaper:

 • Betfor är ett naturligt fodermedel, helt fri från konserveringsmedel och tillsatser.
 • Betfor innehåller ett naturligt innehåll av mineraler och vitaminer.
 • Betfor innehåller ingen stärkelse, vilket är en fördel för hästen då spannmål innehåller mycket stärkelse och för mycket kan förstöra balansen i mag-tarmkanalen.
 • Betfor innehåller lättsmält energi som till exempel pektin som är nyttigt för tjocktarmens mikroflora.
 • Genom att ge hästen betfor kan du förbättra hästens vätskebalans och prestationsförmåga, eftersom betfor innehåller mycket vatten.
 • Blötlagd betfor är perfekt att ge under långa transporter för att få i hästen nog mycket vatten.
 • Betfor underlättar hästens återhämtning. Hästar som äter betfor visar sig ha mer energi och mindre mjölksyra än de hästar som inte äter betfor.

Har Hästar Som Äter Betfor Mindre Mjölksyra I Musklerna?

Ja, betfor påverkar hästens återhämtningsförmåga. Forskning visar att hästar som får delar av sin havregiva utbytt mot betfor, får mindre mjölksyra i musklerna i jämförelse med de hästar som inte utfodras med betfor.

Påverkas Hästens Tänder Av Betfor?

Nej, sockret i betfor påverkar inte tänderna och ökar inte heller risken för karies. Hästar har sedan lång tid tillbaka ätit frukter, rotfrukter, melass och spannmål med socker i, utan biverkningar på tänderna. Karies uppkommer oftast av en mekanisk påverkan på tänderna.

Går Hästar Upp I Vikt Av Betfor?

När hästar, och andra levande varelser, går upp i vikt beror det på att de får i sig mer energi än vad de kan förbränna. Det går därför inte att säga att ett speciellt livsmedel är boven i dramat och anledningen till viktuppgången, eftersom det är kosten i helhet som påverkar hästens vikt.

Som svar på frågan: Nej, hästen går inte upp i vikt av betfor, utan av ett energiöverskott.

Att Tänka På Om Din Häst Äter Betfor

 • Pelleterad betfor tar längre tid att svälla.
 • Låt inte färdig betfor stå för länge – eftersom den lätt jäser.

Hur Lång Hållbarhet Har Betfor?

Betfors hållbarhet är cirka tre år och ska då förvaras torrt.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg