Odds & Betting – Hoppning


Betting är populärt inom stora idrotter, inklusive ridsport även om det är mindre vanligt. Betting innebär att man spelar på odds, med andra ord sannolikheten för ett potentiellt utfall inom sport eller andra tävlingar.

Oddsen bestäms utifrån statistik och analyser som spelare kan ta hjälp av när de väljer hur de vill satsa sina pengar. Vinner spelaren betalar spelbolaget ut en vinst till spelaren, annars hamnar spelarens insats hos spelbolaget.

I dagsläget är det svårt att hitta odds inom ridsport på de stora internationella bettingsidorna som Bet365 eller Unibet, eftersom det saknas en marknad för detta. Den bettingsida som inkluderar ridsport är ATG där spelare kan betta på stora tävlingar som Riders League.

5 Bettingtips – Ridsport

För att skapa så goda förutsättningar som möjligt för din betting inom ridsport finns det några saker att tänka på.

1. Koll På Ryttarna

Genom att ha koll på ryttarna kan du skapa dig branchledande data. Ha gärna koll på dem via sociala medier för information på individnivå och Tävlingsdatabasen för tävlingsresultat.

 • Hur mår dem? Motivation? Skador?
 • Nya investerare eller samarbetspartners?
 • Relationen till tränaren?

Här hittar du uppdaterade siffror på världsrankningen när det kommer till hoppryttare. På 1a plats finner vi våran Svenska stjärna Peder Fredricson och på 2:a plats Svenske Henrik von Eckermann. Vi har även Malin Baryard-Johnsson med i topp 50.

2. Koll På Hästarna

Har du koll på hästarna? Med ett hum om hästeliten blir det lättare att förutspå resultat på tävlingar. Faktorer som påverkar hästens prestation:

 • Tidigare ägare och ryttare (har hästen ridits av en annan känd/duktig ryttare)
 • Hästens stamtavla (både föräldrar och förföräldrar)
 • Aktuella eller tidigare skador (finns det någon risk för att hästen är begränsad i sitt tävlande)
 • Hästens ålder och mognad/psyke (är hästen grön/ung och kan bli rädd/stressad av stora tävlingar)

Här kan du läsa mer om Peder Fredricsons bästa hästar.

3. Koll På Tävlingar & Resultat

För att få bra överblick och skapa så god uppfattning om ridsport som möjligt är det smart att använda sig av resultatdata. Hästar är oförutsägbara djur, men data i form av konkreta resultat är det mest konstanta vi kan utgå från. Det är trots allt det som är placeringen i tävlingen, det slutgiltiga resultatet.

Du kan följa de stora tävlingarna på Svenska Ridsportförbundets hemsida. Där kan du läsa om vilka tävlingar som kommer, vilka svenska deltagare att hålla extra koll på, startlistor och resultat.

Klicka här för att komma till tävlingskalendern.

4. Kolla på ridsport!

Det är ett faktum, du blir bra på det du engagerar dig i. För att träna upp sitt öga och sin magkänsla kan det vara bra att kolla på sporten. Här kan du se stora tävlingar och betrakta några av världens bästa ryttare.

Med reservation för ändringar

TV-kanaler (klicka för ridsportsändningar)

 • SVT sänder bland annat från Longines FEI World Cup
 • Eurosport sänder bland annat från Longines FEI Nations Cup Jumping och Longines Global Champions Tour
 • Horse & Country TV sänder ridsport dygnet runt

Webb-TV 

 • SVT Play sänder live under året och dessutom kan du se alla program i repris, när du vill.
 • Expressen sänder live från Global Champions Tour 2022.
 • FEI TV – webb-TV från Världscuper, mästerskap mm (betal-TV)
 • ClipMyHorseTV sänder live från tävlingar runt om i Europa
 • Equisport sänder från ridsportarrangemang i Sverige
 • Riders Live TV sänder från nationella och internationella ridsportarrangemang
 • Global Champions Tour sänder från sina tävlingar

Källa: Svenska Ridsportförbundet

5. Spelbolagens Bettingtips

Om du känner dig osäker på ridsporten kan det vara bra att ta hjälp av spelbolagens bettingtips. Alla tips bör tas med en nypa salt. Du ansvarar själv för ditt spelande och är aldrig garanterad en vinst.

Hur Du Spelar På Hoppning

För att spela måste du vara 18 år och vara registrerad hos ATG. Du kan spela både via ATG:s vanliga kanaler (www.atg.se/ridsport och i din ATG-butik).
    
Så spelar du Vinnare

Satsa pengar på det ekipaget/ekipagen du tror kommer vinna. Har du följt ryttare, har en favorithäst eller går du på magkänsla? Oavsett vad kan du vinna din insats multiplicerat med oddset, lägsta insats är 5 kronor.
    
Så spelar du V5
Med V5 håller spänningen i sig lite längre. Här är det en klass som är uppdelad i fem heat och det gäller att hitta vinnaren i varje heat. Du kan välja att spela på hur många hästar (ekipage) du vill i varje V5-avdelning (heat) – från en häst till alla. Ju fler hästar du väljer, desto större blir systemet och desto mer kostar det. Varje heat har en egen spellista som du hittar på atg.se


Varje rad, det vill säga varje vald häst i var och en av de fem V5-avdelningarna, kostar 1 krona. Multiplicera antalet hästar som du valt i de fem heaten med varandra för att få fram vad just ditt spel kostar. Du måste ha alla rätt för att vinna. Om ingen får alla rätt vinner de som har 4 rätt och så vidare. Eftersom vinnande kuponger delar på utbetalningen varierar vinsterna på V5.
  
Exempel: Du väljer 2 hästar i alla 5 heat. 
Kostnaden blir då 2 x 2 x 2 x 2 x 2 = 32 kronor

Vad är ATG Riders League?

ATG Riders League är en serietävling i banhoppning på 1,45/1,50-nivå, som rids på 5*tävling med Svenska Ridsportförbundet som anordnare. Serien rids i sex delfinaler och en totalfinal. Hästar som deltar ska vara lägst 8 år och får starta max en klass om dagen under meetinget, maximalt tre starter.

Tävlingar Att Ha Koll På I Riders League

I Riders League deltar endast ridsportseliten. För att säkerställa nivån på tävlingen måste ekipagen kvala in för att få delta i serien. Detta görs via kvalklasser som tar ekipagen vidare till finalklasser för att slutligen tävla i totalfinalen Gothenburg Horse Show/Scandinavium. (Med undantag 2022 pga Covid19 då finalen istället gick i Kungsbacka)

Datum:

Delfinaler 2022-2023

2022
Vecka 30 Equine Club West Ridsportförening, Åbytravet Mölndal
Vecka 35 Åby Ridklubb, Norrköping
Vecka 37/38 Sundbyholm Horse Center, Eskilstuna
Vecka 44 Horse Event HF, Elmia Jönköping
Vecka 49 Flyinge Hästsportklubb

2023
Vecka 6 Borås Fältrittklubb
Vecka 8 Gothenburg Horse Show, final

Kvalklass

Tävlingen börjar med en kvalklass. De 20 bästa ryttarna enligt resultatet från kvalklassen, samt de ryttare som har samma resultat som den 20:e ryttaren är kvalificerad till lördagens finalklass i 1,50 hoppning.

Torsdag (GTA-kval) För att delta i Riders League måste ekipagen kvala in i serien. Vid varje tävlingsplats rids under torsdagen en kvalklass i 1,45 hoppning med bed A:0 eller två faser totalfel A/A:0, enligt arrangörens proposition.

 • Bedömning A:0 innebär att ekipagen med lika antal fel skiljs genom tiden i grundhoppningen där en snabbare tid leder till en högre placering.
 • Bedömning A/A:0 innebär att ekipagen som hoppat felfritt i fas ett går vidare till fas två (omhoppning) där minst felpoäng och bäst tid leder till högst placering.

Här kan du läsa mer om banhoppning.

Fredag (ev. kval till söndag utanför ATG Riders League) Under fredagen kan ytterligare en 1,45/1,50 hoppning ordnas, öppen för alla ekipage oavsett ryttarålder, som inte deltar i aktuell delfinal i ATG Riders League. Den klassen kan utgöra ett kval till arrangörens egen 1,45-/1,50-final på söndagen. Om arrangören ordnar en separat final i 1,45/1,50 under söndagen har de ryttare som kvalat till ATG-finalen rätt att delta i söndagens final.

Under totalfinalmeetinget vid Gothenburg Horse Show rids inget kval.

Finalklass

På lördagen går finalklassen. Finalen börjar med en grundomgång som är uppdelad i två heat för att deltagarna sedan tar sig vidare till Winning Round.

Grundomgång/Heat innebär att de tävlande ekipagen blir indelade i två grupper efter resultatet i kvalificeringsomgången. Segraren i kvalklassen startar sist i andra heatet, tvåan i kvalklassen startar sist
i första heatet o s v till de 20 bästa ryttarna från kvalklassen är fördelade. Båda klasserna rids med bedömning A:0.

Här vill vi se felfria ekipage som rider smarta vägar för att minska tiden, utan att trötta ut hästen onödigt mycket.

Winning Round är den stora finalen för dagen. Hit kvalificerar sig 10 ekipage från grundomgången. De två segrarna från varje heat samt de 8 bästa totalt i grundhoppningen som inte är heatsegrare. Inga fel tas med till Winning Round från grundhoppningen. Ekipage med bästa resultat totalt i finalklassens grundhoppning startar sist, ekipage med näst bästa resultat startar näst sist o s v. Bedöms enligt A:0.

Här vill vi se snabba tider och felfria ritter för att placera sig så bra som möjligt inför totalfinalen.

Poängberäkning till totalfinal

Poäng per ekipage i Winning Round. Därefter till placeringar efter totalresultat i heaten. Ekipage måste ha genomfört heat för att få poäng.

RangordningPoängRangordningPoäng
1301114
2251213
3231312
4211411
5201510
619169
718178
817187
916196
1015205

Totalfinal – Gothenburg Horse Show/Scandinavium.

I den stora finalen i Riders League, 1,50 hoppning, går under Gothenburg Horse Show/Scandinavium och är en av Sveriges största tävlingar inom Ridsporten. De 20 bästa ekipagen enligt poängtabellen är kvalificerade. Deltagande ryttare i finalklassen får själva inte lägga spel på tävlingen.

Prispengar ATG Riders League

Prissumman i finalen 2022 var rekordhög på närmare 590 000 kronor, varav dubbelsegraren Niklas Arvidsson åkte hem med 320 000 kronor. Förutom prispengarna finns möjligheten för den som vinner ATG Riders League-finalen i 1.50-klassen att få starta i de internationella klasserna under Gothenburg Horse Show.

Vinnaren Av ATG Rider League 2022

Efter sex deltävlingar var det dags för den stora finalen i ATG Riders League 2022 som vanns av Niklas Arvidsson med valacken Komeet vd Bisschop. Tävlingen som var planerad att genomföras som vanligt under Gothenburg Horse Show men flyttades pga. restriktioner under Covid19 till Kungsbacka Grand Prix.

1,35-touren reds i tre heat som vanns av: Niklas Arvidsson på Dagny VT, Evelin Lavén på Easy Q samt Victoria Almgren på Mr Vain GJ. Snabbast av dem alla var Niklas och Dagny VT.

– Fantastiskt kul! Hästen är helt otrolig, hon älskar när det går snabbt och är alltid med på noterna! Vi fick till en snabb ritt redan från början, säger han i ett pressmeddelande från arrangören.

Niklas Arvidsson

På andra plats kom Kajsa Björe och Ballyshan Copa Caba, trea blev Sandra Bonow med Dimorete de Bay.

I 1,50-touren reds två heat: Py Jägerden med AHG Whiterock Luis vann den första och Alice Tapper med Doge Dogelito den andra. I Winning Round var det ännu en gång Niklas Arvidsson som var snabbast runt banan. Denna gång med valacken Komeet vd Bisschop. Emma Emanuelsson och Stakantura kom på andra plats och Alice Tapper och Doge Dogelito blev treor.

Resultatlistor ATG Rider League 2022

Topp 6 i 1,50 hoppningen ATG Rider League 2022.

 • Här kan du se hela resultatlistan.
Plats RyttareHästnrHäst  Kön / Stambok / Färg / Född / Far x Morfar / Uppfödare / ÄgarePremierFaultsTime
1Niklas ArvidssonHarplinge Ridklubb243Komeet Vd BisschopGelding / BWP / mbr / 2010 / Nabab De Reve x For Pleasure / Tom De Craene / Stall Niklas Arvidsson AB240000036.39
2Emma EmanuelssonJump Club Ridsportförening365StakanturaMare / OS / br / 2012 / Stakkatol x Canturo / Gestüt Lewitz / Bo Emanuelsson, Gull-Britt Melin160000036.80
3Alice TapperJump Club Ridsportförening136Doge DogelitoGelding / SWB / svbr / 2008 / Hip Hop x Comefast / Elenor Gustafsson / Lasse Tapper80000037.95
4Niklas JonssonStrömsholms Ridsportförening443High Scamp (SWB)Gelding / SWB / br / 2011 / Carême (SWB) x Levantos II / Maud Ohlsson / Niklas jonsson60000041.73
5Matilda PetterssonStrömsholms Ridsportförening454Head over HillsGelding / SWB / br / 2008 / Orlando x Irco Marco / Mats Lenhammar, Avbytar Resurs AB / Göran Lindvall, Carin Carlsson, Matilda Pettersson30000433.58
6Linda HeedSödertälje Ridklubb557DecurioGelding / HANN / mbr / 2010 / Diarado x Cornet Obolensky / Johann Djuren / Vattle AB20000435.33

Topp 6 i 1,35 hoppningen ATG Rider League 2022.

Här kan du se hela resultatlistan.

Plats RyttareHästnrHäst  Kön / Stambok / Färg / Född / Far x Morfar / Uppfödare / ÄgarePremierFaultsTime (67)
1Niklas ArvidssonHarplinge Ridklubb120Dagny VT (SWB)Mare / SWB / br / 2014 / Durrant x Verdi / Maria Larsson / Susanne Ankarcrona80000033.07
2Kajsa BjöreJump Club Ridsportförening22Ballyshan Copa CabanaMare / ISH / sv / 2011 / Cobra x Lux Z / Gary Doherty / Eva Thulin48000033.43
3Sandra BonowJump Club Ridsportförening493Dimorete de Bay (SWB)Mare / SWB / br / 2012 / Diamant de Revel x Turban Rose / Stuteri Salmonbay / Sandra Bonow32000038.24
4Madeleine GarpsäterSödertälje Ridklubb550Con Hiba (SWB)Mare / SWB / br / 2011 / Cohiba x Al Cantino / Hannah Torgander / Martina Garpsäter20000044.91
5Julia Kringstad HåkanssonMalmö Civila Ryttareförening20Axwell (SWB)Gelding / SWB / br / 2013 / Character (SWB) 1243 x Iowa / Elisabeth Hultberg / Stall Just HB10000433.06
6Evelin LavénÖsterlens Ridklubb143Easy QGelding / SWB / mbr / 2004 / Quite Easy x Bob´s Vision xx / Mariana Juhlin / Ann Laven6000433.71

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg