Rida i linne? En het diskussion


Jag är lärd sedan länge tillbaka att inte rida i linne, även om det är jättevarmt ute. Då är det en piké eller t-shirt som gäller.

Många ridskolor och hästtränare låter inte sina elever rida i enbart linne eftersom det inte ger någon täckning eller skydd för axlarna ifall man ramlar av.

En förälder till en av tjejerna jag tränade med, jobbar som läkare och sa en gång: ”jag är inte sugen på att plocka ut gruskorn ur era axlar”. Visst ligger det någonting i det.

Svaret på frågan ”får man rida i linne?” ser olika ut beroende på vem man frågar. I många delar av världen är det en självklarhet att rida i linne, och ingenting man ens skulle ifrågasätta.

Får man rida i linne?

Vad säger ridskolorna? På vissa ridskolor och anläggningar är det förbjudet att rida i linne. Där ska reglerna följas annars riskerar du att inte få rida på anläggningen mer.

Vad säger lagen? Det finns ingen lag som säger att man inte får rida i linne. Du får alltså rida i linne om du till exempel rider ut eller är i ditt egna stall.

Vad säger TR (tävlingsreglemente)? Från och med regionala tävlingar ska ryttaren rida i ridkavaj. Vid lokal tävling och lägre nivå får ridkavaj bytas ut mot fritidsjacka tröja eller skjorta. Överdomaren får ge ryttarna tillåtelse att ta av ridkavajen/jackan då vädret ger anledning till det.

Ryttare ska på tävling bära polotröja eller skjorta med ärm. Finns ingen information om längden på ärmarna, utan endast krav på krage.

Ryttare som bär skyddsväst har möjlighet att rida utan ridkavaj
med endast tröja eller skjorta under västen. Gäller vid alla typer av
tävlingar

Läs även: Är Ridning Farligt? (7 Tips För Säkrare Ridning)

Vad säger internet? Jag sökte runt lite för att se hur olika personer ställer sig till frågan. Här är några av de svar jag hittade på internet:

På Riksanläggningarna (Flyinge, Strömsholm, Wången) får man inte rida i linne och heller inte i kortärmad tröja utan krage (dvs inte t-shirt utan piké ska användas). Det ”smittas” så nästan alla hippologer man ser använder bara piké och inga t-shirts tycker jag. På anläggningarna handlar det nog delvis om säkerhet (inga bara axlar, inga djupa urringningnar och inga lösa fladdriga tröjor) men också om hur anläggningen och de som är där uppfattas av besökare, dvs estetiskt.

Är det varmt rider jag i linne, varför inte!? Vid träning snygg tight topp, med eller utan krage det beror på!

Jag red i linne bara härom dagen. Skulle inte stå ut med att rida i något annat när det är soligt och varmt. Det är svettigt nog att behöva ha ridbyxor och stövlar på sig. Tänk om man hade kunnat rida i shorts och sandaler.

Jag rider nästan ALLTID i linne när det är soligt och varmt ute.

Jag tänker inte ens tanken att rida i linne, det får bli ”bonna”-bränna. Jag bryr mig inte om vad andra gör men själv skulle jag känna mig obekväm att rida i linne.

Varför ska man täcka axlarna när man rider?

Jag har sökt runt på internet för att hitta ett bra svar på den här fråga. De anledningarna som jag hittat är följande:

  • Genom att täcka axlarna vid ridning minskar du risken för skrapsår vid fall.
  • Genom att räcka axlarna vid ridning skapar du en mer seriös utstrålning som påverkar hur anläggningens besökare uppfattar anläggningen. Det ser mer professionellt och seriöst ut att rida i en stilig piké än i ett slappt linne.
  • Du skyddar dina axlar från att brännas i solen. Bland både kvinnor och män är axlarna den del av kroppen där vi bränner oss mest.

Vad ska man rida i när det är varmt?

För att skydda axlarna är det bättre att rida i en piké eller en t-shirt på sommaren, än i ett linne.

Att rida i hemma: Svalast är det att välja en luftigare t-shirt i ett tunt material. En sån t-shirt är perfekt att rida i hemma eller ute i skogen. Se till att välja en t-shirt som inte är för stor och fladdrig, då du kan riskera att skrämma hästen eller fastna i någonting.

Att rida i på träning: På träning ser det betydligt proffsigare ut att rida i en tightare t-shirt eller en pike. Det finns t-shirts i material som andas bra, vilket kan vara ett bra alternativ att träna i en varm sommardag.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg