Sadel: Med eller utan bom?


Ska du välja en sadel med eller utan bom? Det finns för och nackdelar med både bomlös sadel och en vanlig traditionell sadel med bom. Innan du väljer mellan bomlös eller inte behöver du fundera på till vilket syfte du ska ha din sadel. Ska du endast rida ut och sitta bekvämt kan en bomlös sadel vara perfekt, men ska du hoppa med din häst bör du välja en sadel med bom.

Vad Är En Bomlös Sadel?

Tillskillnad från en sadel med bom så formar sig en bomlös sadel efter hästen. Det kan vara svårt att jämföra en sadel med bom och utan eftersom sadeltyperna är helt olika produkter. Vill du läsa mer om vad du ska tänka på när du köper sadel kan du göra det här.

Bomlösa sadlar utvecklas till att efterlikna vanliga sadlar, vilket gör att man lätt kan tro att en bomlös sadel och en vanlig sadel har samma egenskaper, vilket inte är fallet.

En bomlös sadel är likt en supertjock vojlock, som liknar en sadel. En vanlig sadel har en bom (som är en ”form” kring vilken man bygger en sadel.) Det är viktigt att bommen har rätt storlek på hästen som ska bära sadeln. Är bommen för liten eller för stor kan hästen skadas i både rygg och ben.

Fördelarna Med Att Rida I Bomlös Sadel

 • Sadeln avslöjar ryttarens sits och hållning.
 • Bekväma att rida i.
 • Lättare att känna hästens rörelser i.
 • Hästen trivs.
 • Passar många hästar.

En bomlös sadel avslöjar direkt hur korrekt ryttarens sits och hållning är på hästryggen. Sitter man snett i en bomlös sadel blir också sadeln sned. På så sätt kan man se det som att alla ryttare borde rida i en bomlös sadel för att lära sig att sitta rakt. En sadel med bom kommer också bli sned om ryttaren har en sned sits, där är det större risk att det felaktiga trycket orsakar skador på hästen.

Bomlös sadel upplevs ofta som skön att rida i, lättare att komma närmare hästen och känna dess rörelser på ett annat sätt. Att rida bomlöst eller inte är en smaksak, många älskar det, medans andra avskyr det. En bomlös sadel passar bäst för den som är en hobbyryttare.

De flesta väljer dock en bomlös sadel för att hästen mår bra av det. Många hästar är svåra att hitta sadlar till, då kan en bomlös sadel vara ett bra alternativ. Vissa hästraser är mer representerade än andra, t ex islandshästar, araber, kallblod etc. 

Nackdelarna Med Att Rida I En Bomlös Sadel

 • Trycket koncentreras på ett område på hästens ryggrad.
 • Ökar risken för skador hos hästen.
 • Fördelar inte trycket från ryttaren.

En välsittande bom är bra för hästen och fångar upp många onödiga stötar, en viktig egenskap som en bomlös sadel helt saknar.

Bommen på sadeln har flera syften, men den allra viktigaste är att skydda hästen. Bommen är som en ram för sadeln som sprider ut ryttarens tyngd å ett större område, så att inte trycket blir för koncentrerad på ett område.

Hästens rygg är inte anpassad för ridning, men med en sadel som fördelar trycket på en större yta har hästen lättare att bära en tyngd.

Det går att jämföra med en människa som bär en ryggsäck, utan stadga och stabilitet kanar den lätt av våra axlar när vi tar i för att komma fram, vilket gör att vi hela tiden måste fumla tillbaka den på rätt plats på ryggen. En bra ryggsäck, har en väl anpassad ram som gör att packningen känns stabil och hänger med i svängarna när vi rör oss. Med en sådan ryggsäck kan vi bära bra mycket mer, än i den säckiga varianten.

En annan viktig funktion som bommen har är att avlasta de känsliga tornutskotten, de som vi utan sadel skulle sitta på. Har du någon gång ridit barbacka vet du nog vad jag syftar på. Dessa är känsliga för tryck och har inte den stadga som krävs för att ständigt bära upp en ryttare.

Skillnaden På Sadel Med Eller Utan Bom

I en studie på Michigan State University ville man testa skillnaden mellan en dressyrsadel med bom och en utan. För att kolla detta användes åtta arabhästar som alla reds av samma erfarna ryttare.

En av anledningarna till att man valde att göra studien på just dessa hästar var att de bedömdes ha nästan identiska sadellägen, vilket gjorde att man kunde använda sig av samma sadel till alla hästarna i studien – och på så vis minska felkällorna.

Båda sadlarna vägde 6,8 kilo och man tog bort stigläder och stigbyglar innan försöket. Sadeln med bom var speciellt gjord för att passa arabhästar och hade en laminerad bom av bokträ.

Kraften under sadeln med bom var relativt jämt fördelat mellan främre, mellersta och bakre tredjedelen – 284 N, 295 N respektive 264 N.

Med den bomlösa sadeln skilde den sig åt mer och sadeln kunde inte fördela ut ryttarens vikt lika bra. Kraften på främre och bakre tredjedelen var då 208 N respektive 184 N, medan den på mellersta tredjedelen var 401 N.

Resultat:

 • Det högsta uppmätta trycket på någon sensor var högre för den bomlösa sadeln – ungefär 1,4 gånger högre än för sadeln med bom.
 • I den bomlösa sadeln blev trycket tydligt koncentrerat.

Baserat på andra tidigare studier mätte forskarna även hur stor yta under sadlarna som utsattes för ett tryck över 11 kPa, för att se hur stor risken för ömhet och ryggproblem var.

 • För sadeln med bom var det 10 cm² som utsattes för ett tryck över 11 kPa,
 • För den bomlösa sadeln var det så mycket som 124 cm² – trots att ryttaren i studien bara vägde 57 kg.

Forskarna poängterar att de endast har testat en typ av bomlös sadel och att man därför inte kan säga säkert om resultaten gäller alla typer av bomlösa sadlar. 

Kan Man Hoppa I En Bomlös Sadel?

Nej, man ska inte hoppa i bomlös sadel, eftersom det inte finns något i en bomlös sadel som tar smällen från ryttaren som kommer tillbaka i sadeln efter ett språng.

Ryttarens vikt kan räknas som det dubbla när han eller hon landa i sadeln efter ett språng. Med en bomlös sadel innebär det att hästen får den smällen rakt över ryggraden.

En hoppsadel med bom är byggd för att minska stöten från ryttaren i språnget, med en mycket kraftigare bom än till exempel en dressyrsadel.

Att hoppa små skutt i skogen, någon gång ibland är okej i en bomlös sadel, men aldrig en bana eller under en träning.

Hur Ska En Bomlös Sadel Ligga?

En bomlös sadel behöver testas med ryttare i. Eftersom sadeln ska ligga i behörigt avstånd från hästen, något man inte kan avgöra när den endast ligger ”ovanpå” hästens rygg.

Med hjälp av ryttarens vikt sjunker sadeln ner över hästen och det är först då man kan avgöra om sadeln ligger rätt i förhållande till hästen och att ryttaren har jämnvikt i sadeln.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg