Schabrak: Den kompletta storleksguiden


Schabrak läggs mellan hästen och sadeln för att skydda sadeln från svett och hästen från skav. Det finns dressyr, hopp – och allroundschabrak för både hästar och små ponnysar. Hur vet man då vilken storlek som passar sin häst?

Generellt kan man säga att dessa storlekar gäller:

 • A-ponny: Shetland
 • B-ponny: Ponny
 • C-ponny nätt modell: Ponny
 • C-ponny grövre modell: Cob
 • D-ponny nätt modell: Cob
 • D-ponny grövre modell: Full
 • Storhäst nätt modell: Full
 • Storhäst grövre modell: Full/X-Full

Vilken Storlek På Schabrak Ska Min Ponny Ha?

Vilken storlek din ponny ska ha på schabrak beror på olika saker, men framförallt på vilken storlek ponnyn har på sin sadel. Är din sadel 16” eller större bör du välja storlek full även om sadeln ligger på en ponny.

Till en mindre ponny passar storlek ponny på schabrak. En C-ponny passar bra i storlek Cob och en D-ponny kan ha storlek full på schabrak.

Vilken Storlek På Schabrak Ska Min Häst Ha?

Vilken storlek din häst ska ha på schabrak beror på olika saker, men framförallt på vilken storlek hästen har på sin sadel.

Generellt sett har de allra flesta hästarna storlek full på sina schabrak oavsett om det är hoppning, allround eller dressyrschabrak.

Vilken Storlek På Schabrak Ska Min Islandshäst Ha?

Det finns få schabrak som är till för isalndshästar. Islandshästara är oftast små med korta ryggare, men har många gånger längre ryttare på ryggen. När man rider islandshästar har man längre stigläder än om man tillexempel hoppar, vilket gör att sadlarna har en längre modell i kåpan.

Till en islandshäst sadel fungerar det bra att ha ett dressyrschabrak, eftersom islandshästens sadel har långa kåpor, likt en dressyrsadel. Storlek Full är vanligast men Cob fungerar på en mindre islandshäst.

Så Här Tvättar Du Dina Schabrak

Schabrak tvättas i vanlig tvättmaskin på 30 grader. För att få schabraket så rent som möjligt kan du vända schabraket ut och in för att tvätta den smutsiga sidan (sidan närmast hästen) samt minska slitaget på den fina sidan.

Om det är blingstenar eller andra detaljer på schabraket kan du lägga schabraket i ett örngott eller en stor tvättpåse för att skydda blinget från att skadas i tvätten.

Avstå sköljmedel eller blekmedel när du tvättar dina schabrak. Torktumla inte heller ditt schabrak.

Så här tvättar du schabrak (steg för steg)

 1. Dammsuga bort hår som sitter fast på schabraket, för att undvika att få det i tvättmaskinen.
 2. Sätt ihop karborreöppningar.
 3. Vänd schabraket ut och in.
 4. Använd tvättmedel, dosera efter rekommendation på förpackning.
 5. Tvätta i tvättmaskin på 30 grader.
 6. Lufttorka schabraket hängandes.

På så sätt kommer dina schabrak hålla sig fräscha tvätt efter tvätt!

Kan Man Köra Schabrak I Torktumlaren?

Nej, schabrak mår bäst av att lufttorka hängandes.

Hur Ofta Ska Man Byta Schabrak?

Hur ofta man ska byta sitt schabrak varierar beroende på hur mycket din häst svettas, hur ren hästen är, hur känslig hud din häst har och om hästen är klippt eller inte.

Man kan räkna med att använda ett schabrak 1-10 gånger innan man behöver tvätta det eller byta till ett rent.

Om hästen svettas mycket, till exempel en varm sommardag kan det vara bra att byta schabraket direkt för att minska risken för skav mellan schabrak och sadel.

Om hästen inte svettas finns det ingen anledning till att byta schabrak. Att använda samma schabrak några gånger innan tvätt är bra för miljön eftersom det inte behöver tvättas så mycket, samt tidsbesparande för ryttaren.

Kan Man Använda Samma Schabrak På Olika Hästar?

Du bör undvika att använda samma schabrak på olika hästar, eftersom du riskerar att sprida sjukdomar mellan hästarna.

Om hästarna går tillsammans och har daglig fysisk kontakt kan du använda samma utrustning på dem förutsatt att den är ren och inte riskerar att ge hästen skav.

Måste Man Ha Vitt Schabrak När Man tävlar?

Nej, du måste inte ha ett vitt schabrak när du tävlar.

I dressyr är det vanligast och mest stilrent med ett vitt schabrak. Det är snarare en oskriven regel att hästen ska bära vitt schabrak, men inte en regel som finns med i Tävlings Reglementet och därför inget måste.

I Hoppning och Fälttävlan är det vanligt att använda färgstarka färger, speciellt på ponnynivå. Vilken färg man vill ha på hästens schabrak är upp till ryttaren.

Jag och Eo i ett klassiskt vitt dressyrschabrak

Hur Stor Logga Får Man Ha På Ett Schabrak?

Om du ska tävla inom Svenska Ridsportförbundets tävlingar får loggan på Schabraket inte vara större än max 200 cm2 på varje sida.

Vad händer om min logotype är för stor?

Det finns utrymme för flexibilitet vad gäller måtten men som ryttare riskerar du ändå att få gult kort som utdelas av Överdomaren om det sker stora överträdelser de fastställa måtten.

Hur Många Schabrak Behöver Man Ha?

Hur många schabrak du behöver ha beror på hur många olika sadlar och hästar du har. Du behöver egentligen inget schabrak då det inte finns någon lag på att ha schabrak.

När du köper din första häst eller ponny kan det vara bra att ha två schabrak, så att man kan använda det ena medans det andra är i tvätten eller på tork.

Om du har en dressyrsadel är det bra att ha ett dressyrschabrak, har du en hopp eller allround sadel är det snyggast med ett allroundschabrak.

Vad väger ett schabrak?

Olika schabrak väger olika mycket beroende på material, storlek och stoppning. Du kan räkna med minst 500g. Stora och/eller tjocka schabrak med mycket stoppning väger mer. Ibland uppåt 1kg.


Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg