Simma Säkert Med Din Häst


Det är få saker som motsvarar glädjen av att simma med sin häst en varm sommardag. Kraften som upplevs när hästen böjer sig framåt och paddlar kraftigt genom vattnet är häftig och rolig, men kan också bli farligt.

Man kan lätt tro att första delen av att lära en häst simma är genom att ta med den till vattnet, men i själva verket startar träningen redan hemma på fast mark.

Din häst måste veta hur den ska svara på några grundläggande kommandon, för när du väl är i vattnet kommer du inte att kunna se hästens kropp och hästen kommer inte att kunna se din, så kroppsspråk kommer inte att vara till någon hjälp. Utöver det, om din häst blir rädd, tenderar den att försöka klättra ovanpå dig för att ta sig ur vattnet.

Jag och Eo badar

Kan Hästar Simma?

Alla hästar kan simma av naturen. Att simma med hästar är inget nytt. Många professionella hästträningsanläggningar använder simning för konditionsträning och rehabilitering från skador.

Chincoteague-ponnyerna är världsberömda för sin årliga övervakade simning över bukten i Virginia. I början av 1900-talet utbildades några ”dykhästar” för att hoppa från en plattform och falla i en vattenbassäng.

Men om du är som de flesta kommer du bara njuta av att ta din häst för ett dopp efter en ridtur eller under en långritt eller camping.

Vattensäkerhet

 • Använd ett träns och ett grimskaft och se till att du kan flytta undan din hästs bog på kommande. Du kan läsa mer om att lära din häst stå still och flytta på sig här.
 • Se till att badområdet är fritt från hinder i eller under vattnet och att det inte finns några branta avfall.
 • Be din häst att gå in i vattnet och komma upp innan han blir nervös.
 • Lunga hästen på en volt som mestadels ligger på stranden men delvis i vattnet.
 • Håll dig före hästens manke när han simmar, så att han inte av misstag slår dig med benen

Lär Din Häst Simma Från Marken

Förflyttning

Nu är det dags att lära hästen de kommandon som behövs för att simma, från marken. Det är viktigt att hästen är uppmärksam på dina signaler, så att du kan flytta hästens bog och höfter ifrån dig på kommando. Du kan läsa mer om förflyttningsövningar här.

Övningen ovan behöver bara göras några gånger innan hästen förstår meningen. Tryck på bogen betyder att du vill att hästen ska flytta en del av kroppen. Släppet av trycket signalerar till hästen att hästen gjorde det du bad den om.

När hästen kan flytta undan framben och bakben är det dags att se till att hästen även lyssnar framåt, ett kommando du kommer ha användning av när ni kommer fram till vattnet.

Utmana er

Kom ihåg att upprepa dessa lektioner i en ”mer spännande situation”, för att vara säker på att han kommer att svara på dina signaler trots distraktioner. Till exempel kan ni öva på att gå framåt över en presenning eller vattenmatta. Be honom gå framåt på en presenning och stanna med bara de två främre fötterna på den. Släpp inte spänningen i tygeln när han stannar, utan vänta tills han slappnar av i nacken.

När du kan få hästen att flytta sina främre fötter på presenningen, be hästen kliva på med alla 4 fötterna och sedan backa tillbaka.

Arbeta med detta tills hästens hals förblir avslappnad. Be sedan hästen att gå i en volt runt dig, med en del av cirkeln på presenningen och en del av den utanför presenningen. Öka succesivt storleken på cirklarna tills tills hästen går avslappnat på en stor volt på presenningen.

Vattenvana

Du har en sista sak att tänka på innan du går mot vattnet ni ska bada i. Korsar din häst lätt bäckar och vattenpölar när ni rider ut? Kan din häst hoppa vattenmatta och vattengrav? Om din häst krånglar och tvekar behöver du arbeta på samma sätt som över presenningen, över vattenpölar. Det är bättre att hästen lär sig att ta sig över lite vatten innan du ber den om att simma.

Du kan läsa mer hur du får din häst att hoppa över en vattengrav här.

Simområdet

Innan vi ger oss ut i vattnet behöver vi se till att badplatsen är säker och godkänd att bada på.

Vart får hästar bada?

Vart hästar får och inte får bada skiljer sig mellan kommunerna. Det bästa är att ringa till just din kommun för att se vart det finns en godkänd badplats för hästar.

Det är inte lämpligt att du badar din häst på samma plats där det normalt badar människor. Som ryttare behöver du visa stor hänsyn när du rider i skog och mark, särskilt kring sjöar, vattendrag och kuststräckor där marken kan vara mjukare och risken för markskador är stor.

Hitta en säker badplats.

I förväg bör du kontrollera att sjön är långgrund och att det inte finns några hinder i eller under vattnet, såsom:

 • Träd
 • Stenar
 • Grenar
 • Sopor

Kontrollera även om det finns djup lera. Sandiga eller grusiga bottnar är bäst, och du behöver mycket utrymme för att hästen ska simma. Du vill ha relativt fast mark och en strandlinje som sträcker sig gradvis i vattnet.

Eftersom en hästs ben är så långa kan du behöva använda en pinne för att sonda botten innan du tar din häst i vattnet. Du kan räkna med att bli våt och lerig när du simmar med din häst, särskilt de första par gånger.

Hitta en torr plats att placera din sadel och övrig utrustning, kanske på en stock eller låg gren ovanför badområdet.

Hästens Utrustning

Innan vi simmar med hästen behöver vi se till att hästen inte har någon utrustning att fastna i så som sadel och martingal.

Den utrustningen som hästen behöver när den simmar är minsta möjliga, så träns och grimskaft eller tyglar.

Dags Att Bada

Många hästar är fascinerade av vatten. De kanske vill tassa på vattnet eller skrapa med hovarna. Det finns riska att din häst går på bra tills den kommer till vattnet, och då inte vill gå i. Det är därför viktigt att granska sina lektioner på marken så att du vet vad du kan be din häst om.

Om hästen tränger dig vid vattenkanten, öva på förflyttningsövningarna på olika avstånd från vattnet. Men se till att inte gå ut i vattnet förrän du är säker på att du har full kontroll.

På presenningen övade ni på att gå fram och tillbaka, vilket kommer till väl användning vid vattenkanten. Få hästen att gå i vattnet, med bara en eller två hovar åt gången. Be honom att dra tillbaka innan han blir nervös för att vara i vattnet.

Som ledare behöver du bedöma hur länge hästen kan stå i vattnet innan den blir nervös (och du vill alltid be honom att backa tillbaka innan det händer), du måste också bedöma hur långt i vattnet du kan be hästen gå.

Var lugn och ge hästen tid – fortsätt här

Du vinner absolut ingenting på att bli arg på din häst om den inte vill gå ner i vattnet. Ge din häst tid att se, lukta och övertyga sig själv om att vattnet inte kommer att äta upp hästen.

Om hästen inte vill gå ner i vattnet kan ni behöva backa bandet och återgå till övningen på volten.

Övning på volt för att få hästen att gå ner i vattnet:

 1. Håll din vänstra hand på ledlinan och fokusera på hästens vänstra bog.
 2. Stå på stranden, be hästen gå framåt och cirkla runt dig. Gör bara en liten del av cirkeln i vattnet. Se till att han går med näsan mot dig och nacken böjd.
 3. När hästen blir bekvämare kan du låta repet glida genom din hand tills hästen cirkulerar längre bort från dig ut mot slutet av ledningen.
 4. När hästen befinner sig i vattnet till knäna kan du försiktigt börja svampa eller stänka honom med vatten på magen, benen och bröstet. De flesta hästar inser snabbt hur bra det känns och kan låta dig stänk till och med på ryggen.
 5. Ta dig tid att visa hästen att det inte är någon fara med vatten på kroppen.

Kom ihåg att berömma hästen!


Från Att Gå Till Att Simma

Du kan använda de övningar vi gått igenom (volten & gå fram och bak på kommando) för att gradvis flytta din häst längre in i vattnet, först upp till hästens anklar, sedan knän och så vidare.

Så småningom, när det är djupt nog, kommer din häst börja simma en del av cirkeln. När hästen inte längre bara går, utan simmar, är det absolut nödvändigt att hålla sig framför hans manke, men inte framför honom.

Hur simmar en häst?

När hästen simmar tar den upp bakbenen under magen och sträcker dem sedan åt sidan, och till sist ut bakom sig.

Hästar är duktiga och extremt kraftfulla simmare när de förstår hur de ska göra. (Inte konstigt det med tanke på hur mycket kraft de har i sina ben när de hoppar). Hästar brukar andas högt när de simmar, troligtvis på grund av vattentrycket på lungorna.

Hästar ska simma med huvudet, ovanför vattenytan. Vissa hästar kan agera som att de inte kan simma, och det beror på att de inte kan, inte än i alla fall. Hästar kan ”tappa” sina kroppar till sjöbotten, sedan skjuta iväg med bakbenen och flyta upp likt en ubåt som kommer ut ur vattnet.

Det kan hända att hästen får vatten i ögonen och börjar skaka på huvudet medans de simmar, det kan göra dem okorridinerade i sina rörelser.

Vad gör man om hästen får panik i vattnet?

Det är lätt att bli sparkad av ett bakben som sträcker sig i en rörelse du inte förväntar dig. Du måste hålla dig lugn och uppmuntra hästen tillbaka till grunt vatten genom att styra huvudet.

Om hästen simmar snabbare än du, eller om hästen kommer så långt före dig att du håller på att tappa kontrollen, släpp tyglarna eller grimskaftet. Desamma gäller om hästen får panik. Hästen kommer med största sannolikhet att komma upp ur vattnet, men du vill inte riskera att bli skadad av en panikslagen häst.

Kan man rida när hästen simmar?

Du ska inte sitta på hästens rygg när den simmar, utan när du har vidtagit alla försiktighetsåtgärder, och du känner dig säker på att det är OK att komma tillräckligt djupt ner i vattnet så att du och hästen kan simma säkert, kan du börja simma bredvid hästen.

Positionera dig uppe vid huvudet men ut åt sidan, eftersom hästens främre och bakre ben kommer att simma. Precis som du gjorde som barn, måste hästar lära sig simma, så se till att du inte uppmuntrar din häst på djupt vatten förrän han har blivit en skicklig, säker simmare.

Förvänta dig inte att hänga på din häst för att hålla dig flytande, du själv behöver också simma. Annars riskerar du att med endast ett litet tryck skjuta din hästs huvud under vatten.

Hur Länge Ska En Häst Simma?

En simtur på 10 minuter motsvarar en galopp på flera mil, så några minuter simning räcker gott och väl. Simning är en av de mest aeroba aktiviteter som djur kan göra.

Efter bara någon minut kommer din häst antagligen att andas ganska hårt. Gå då upp ur vattnet och till stranden där du kan låta din häst andan. Det ska vara kul för er båda.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg