Ryttarens

Ska hästen ha flughuva på natten?

Som hästägare vill man alltid att hästen ska ha det så bra som möjligt. Under sommarhalvåret är det därför inte ovanligt att stöta på frågan kring flughuvor, ska man ha dem på under natten?

Vanligtvis behöver inte hästar ha flughuva på natten, och är i allmänhet säkrare utan dem. Har din häst en ögonsjukdom eller är känslig mot flugor och insekter kan du dock bli rekommenderad av din veterinär att ha flughuva på under natten.

En flughuva försämrar inte hästens syn under dagtid, men kan påverka hästens syn i mörker, så var försiktig så att den inte skadar sig på natten på grund av nedsatt syn.

När behöver hästen flughuva?

Det är dags att plocka fram flughuvan när du ser flugor svärma kring din häst i en ovanlig frekvent takt. Det brukar vara i samband med att vädret ändras och går till det varmare. I Sverige ser vi flugor under sommarhalvåret.

Flugorna tenderar att komma ut under sommarmånaderna, så redan i maj-juni är det bra att ha en flughuva redo så att din häst slipper spendera för många dagar oskyddad.

Flughuva under dagtid är inte endast effektivt mot flugor, utan skyddar också hästarna från hårda UV-stålar från solen.

Läs även: 12 bästa flugskydden till häst

Kan hästar se med flughuva?

Flughuvorna är gjorda av halvgenomskinliga material som gör att hästar kan se och höra samtidigt som de bär dem. Hästar kan se väl genom flughuvorna på dagtid när det är ljust ute.

Hästars syn försämras dock något i flughuvan under natten, eftersom kombinationen av nätet i flughuvan och mörkret gör det svårare att se.

Den försämrade synen som hästar får under natten med kombination av flughuva kan vara en stor risk. Hästen kan på gund av den försämrade synen skada sig på någonting i hagen. Det är därför upp till hästägaren att avgöra om den risken är värd att ta.

Varför behöver hästar flughuva?

Flughuvan skyddar hästar från insekter och starkt solljus under sommaren. De är utformade för att vara bekväma, så de flesta hästar bryr sig inte om de bär dem medans lindring från flugor och UV-ljus från solen ges.

Vissa hästar bär flughuva på grund av att de har en ögoninfektion eller någon annan typ av sjukdom som kräver att de är skyddade från insekter och annan smuts.

Här kan du läsa om mer utrustning som hästen behöver ha.

Hur ska en flughuva sitta?

När du väljer en flughuva till din häst vill du att den ska sitta bra, så att hästen inte får skavsår av den eller riskerar att klia av den i hagen.

Tät under kindbenet: Om din flughuva inte passar kan ett gap uppstå är nära kindbenet, som gör det möjligt för flugor att komma in i hästens käke. Det kan orsaka upprördhet för hästen eftersom den inte kan få ut flugorna från flughuvan.

Pekfingers mellanrum vid käken: Medan du vill att flughuvan ska vara tät vill du inte att den är för stram mot ansiktet och käken. En bra regel för att finna en bra passform är att du ska kunna skjuta in ett finger mellan masken och hästens ansikte. Om du inte kan göra det kommer flughuvan förmodligen att orsaka smärta och sår på din häst.

Täckande: Helst vill du täcka så mycket som möjligt av hästens ansikte, om inte hästen har något emot det. Vissa hästar har en låg tolerans för flughuvor, vilket gör att man ibland måste prova sig fram för att hitta den modell som fungerar för just sin häst.

Undvik direktkontakt med ögonen: Flughuvan bör inte ha direktkontakt med hästens ögon (eller ögonfransar)- En avgörande faktor för att förhindra onödiga skador på hästens hornhinnor.

För att säkerställa ingen kontakt mellan flugmask och en hästs ögon, bör en flugmask ha dart eller avrundade ögonområden som får masken att stiga uppåt för att säkerställa full frihet och utrymme runt dina hästars ögon. Var därför noga med att kontrollera varje enskild vinkel när den sitter på din hästs ansikte, för att säkerställa största säkerhet och försiktighet.

Olika flughuvor

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för granngården.

Här kan du köpa Flughuva från Horse Guard med UV-skydd, med stretchigt lycramaterial och öron. Insektsmasken knäpps undertill med dragkedja för perfekt passform.

Här kan du köpa Shires flughuva utan skydd för öronen, som är en enkel men bearbetad flughuva som är perfekt för hästar med mycket pannlugg.

Här kan du köpa finmaskad anti-UV-behandlad insektsmask från Horse Guard med öron och mulskydd för optimalt skydd mot flugor och andra insekter.

Här kan du köpa ett flugpannband från Horse Guard. Perfekt för den hästen som föredrar pannband istället för flughuva. Pannbandet sätts på grimman som behöver bäras i hagen.

Ska hästar ha flughuva när det regnar?

Nej, hästar ska inte ha flughuva när det regnar. När det regnar brukar det inte finnas något behov för hästen att ha flughuva, eftersom insekterna försvinner när regnet kommer. När det regnar blir hästarnas hud känsligare, och flughuvorna tyngre vilket ökar risken för skav.

Det är sällan farligt för en häst att ha flughuva när det regnar, men det kan ge ökad risk för skav i ansiktet, vilket skapar obehag för hästen och kan ta tid att behandla om hästen är i behov av flughuva under de soliga dagarna.

Läs även: Kan hästar vara ute i åska?

Slutord

Om inte din veterinär har instruerat dig, behöver inte din häst ha flughuva på natten, även om det säkert håller flugor borta, kan hästens försämrade syn vara en för stor risk.

Det är viktigt att du kontrollerar din hästs ansikte och flughuva dagligen, så att du kan upptäcka eventuella skador. Kontrollera att flughuvan inte har några trasiga delar, så att den kan fortsätta fylla sin funktion. Kontrollera hästens ansikte så att den inte fått några skav från flughuvan.

Prova olika modeller av flughuvor för att hitta den modellen som fungerar för just din häst.

Exit mobile version