Ska hästen verkligen ha nattbelysning? Hur ser dom egentligen?


Hästar har inte samma seende som oss människor, utan har en mycket brett synfält med sämre synskärpa. Hästens öga är anpassat för lite ljus, vilket leder till att de har ett gott mörkerseende. Behöver de då en nattlampa?

Halten av melatonin (ett hormon som påverkar vila och sömn) i blodet påverkas av ljuset som hästen uppfattar. När hästen är ute på dagen sänks halten av melatonin, och på så sätt blir hästen mer aktiva.

När det är mörkt kring hästarna ökar melatoninhalten, vilket gör att hästen kan vila. På så sätt är det ljusets intensitet som påverkar hur alert eller trött hästen ska vara.

Det finns inga fördelar med att ha nattbelysning i stallet. Om stallet har en nattbelysning på kommer hästens melatoninhalt att påverkas och som konsekvens av det kommer hästen få en oroligare sömn.

Fölis samlar på sig lite dagsljus

Hur Påverkas Hästen Av Ljuset?

Många av dagens hästar står inne på natten med ett artificiellt ljus, ett skapat ljus som inte fungerar som det naturliga dagsljuset. Ljuset slås på och av utav oss människor, efter vårat behov när vi sköter om hästen. Detta gör att hästen går miste om den naturliga variationen mellan ljus och mörker samt övergången däremellan.

Ljuset har stor påverkan på sömncykeln, men också för reproduktionen hos de djur som fortplantar sig under en enskild säsong. Hästar är ett av djuren som påverkas mycket av det blå ljuset visar forskning.

Det blå ljuset ingår i vanligt vitt ljus som du förmodligen känner igen från solen, vanliga lampor och skärmar.

Hur Mycket Ljus Krävs Det För Att Ha En Direkt Påverkan På Hästen?

Det finns ljusprogram som är specialdesignade för att få ston brunstiga tidigare på säsongen genom att imitera vårens ankomst med just ljus. En forskargrupp har sett i sina resultat att det bara behövs mellan tre och tio lux av ljus med låg våglängd, det vill säga blått, för att ändra melatoninnivåerna hos hästar. Och det räcker egentligen med att det träffar ena ögat.

Hur Ser Hästar I Mörkret?

Utan nattlampa, hur kan hästen se? Hästar är ursprungligen bytesdjur och har därför utvecklat en god förmåga att kunna upptäcka rovdjur i tid, under dygnets alla timmar, även i natten – i mörker.

Hästen har ett mörkerseende som är överlägset bättre än människors. Hästar (tillsammans med älgar) är det levande däggdjur med störst öga, dessutom har pupillen ett dynamiskt omfång, vilket innebär att hästens pupill kan bli mer än sex gånger större än människornas pupill i mörkret!

Hästögat kan ta tillvara på mycket låga ljusmängder och möjliggöra effektiv mörkerseende.

Med ett stort antal stavar i botten av ögat (de synceller som används vid mörkerseende) och dessutom en extra reflekterande hinna bakom syncellerna i näthinnan, kan hästens synceller stimuleras extra mycket, vilket gör att de blir skickliga på att se i mörker.

Hästar ser bra i dagljus!

Utöver det otroligt skickliga mörkerseende så är hästen även anpassad för att kunna se bra i dagsljus. Ögat kan med hjälp av den ovala pupillerna dra ihop sig kraftigt och skydda sig från ljusinsläpp, samtidigt som hästen kan skanna horisonten för att kunna upptäcka potentiella rovdjur.

Hästar har bra synskärpa, bättre än både hund och katt, men inte lika bra som människor som är överlägsna de flesta däggdjur när det kommer till detaljseende.

Hästar kan se detaljer på ungefär 6 meters avstånd som vi människor kan se från 10-15 meters avstånd.

Vilken Nattlampa Ska Man Välja I Stallet?

Om du behöver en nattlampa i stallet rekommenderar jag att du köper flera lampor med röd belysning som dessutom går att dimma.

Forskare från Irland och USA presenterade nyligen resultat som pekar på att det inte finns någon skillnad i hästars melatoninnivåer om man jämför en röd nattlampa och ingen nattlampa alls.

Andra studier som forskat på samma ämnen visar kopplingar mellan hästens dygnsrytm och hur vissa gener uttrycks, men det är svårt att veta exakt hur låga melatoninnivåer eller störd sömn påverkar hästen i längden.

Vilken ljuskälla ska man välja i stallet?

  • Lysrör och lågenergilampor är energieffektivt med brett ljusspektrum, och de passar i befintliga armaturer.
  • Lysdioder (LED) som ger vitt ljus är ett intressant alternativ om de ger tillräckligt ljusflöde.

Tänk På Det Här Innan Du Sätter Belysning I Ditt Stall

  • Använd det naturliga dagsljuset i största möjliga mån, för att spara energi och pengar samt för att hjälpa hästen att upprätthålla sin naturliga melatoninhalt i blodet. Komplettera med belysning när det behövs.
  • Ljusutbytet (lm/W) kan variera mycket. Därför finns det mycket energi att spara genom att välja den ljuskälla som är effektivast.
  • Tänk på att armaturen ska vara tät mot fukt och damm, eftersom damm samlad på lampan kan bli en brandrisk. Samt att utsidan inte får bli för varm.
  • Om du behöver ha en nattbelysning i stallet är det bästa alternativet att ha flera neddimmade ljuskällor eftersom det skapar en jämn belysningsstyrka och hästarna bländas inte av enstaka tända lampor.

Ljusmiljö i häststallar

Belysningens uppgift är att ge bra ljusmiljö i stallet. Den ska ersätta solljuset men ska inte orsaka nackdelar, som t ex bländning och värmestrålning.

Läs mer om belysning

Det finns allmänna riktlinjer för belysningsstyrka och fördelning i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2009:2) och Svensk Standard (SS-EN 12 464-1) ).

Med hjälp av datoriserade projekteringsverktyg kan man räkna ut hur man får belysning med låg energiinsats, eftersom systemet tar hänsyn till hur lokalen ser ut, vilka ljuskällor som används och hur ljuset reflekteras mot golv, tak och väggar.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg