Ryttarens

Skillnad På Lokal & Regional Hopptävling

Som tävlingsryttare behöver du veta skillnaden på de olika tävlingarna som finns runtom i länen. Det finns hästtävlingar på olika nivåer, allt från klubbtävlingar, lokal tävling, regional tävling, nationell tävling och internationell tävling. När man tar fösta steget från lokal tävling till regional tävling finns det några saker som skiljer nivåerna åt.

Skillnaden mellan lokal och regional tävling:

  1. Hinderhöjden
  2. Svårighetsgraden på banan
  3. Uteslutning efter andra olydnaden från och med regional nivå (efter tredje olydnaden på lokal nivå)
  4. Veterinärbesiktning innan varje klass från och med regional nivå
  5. Från och med regional nivå är det krav att ryttaren bär kavaj

Läs även: Tävla I Hoppning (Allt Du Behöver Veta Inför Din Första Tävling)

Lillasyster Emilia på hennes ponny Lucille

Skillnaden mellan lokal/1-* & regional/2-* tävling

Hinderhöjden

2-stjärnig tävling (fd regional tävling)

1-stjärnig tävling (fd lokal tävling)

Svårighetsgraden på banan

Skillnaden mellan lokal/1-* och regional/2-* hopptävling är framförallt höjden på hindren och svårighetsgraden på banan då regionala/2-* tävlingar är en högre nivå än lokala/1-* tävlingar.

På regional/2-* tävling kan banbyggare bygga annorlunda och lite svårare vägar än på en lokal/1-* tävling. Hinderhöjden bestäms dock av klass och påverkas inte av om tävlingen är lokal eller regional.

Uteslutning

På en lokal/1-* tävling blir ekipaget utesluten efter tredje olydnaden, medans ekipaget på regional/2-* nivå och uppåt blir uteslutna redan efter andra olydnaden. Förutom i avd. B klasser, där det även på regional/nationell nivå är efter tredje olydnaden.

Veterinärbesiktning

Från och med regional/2-* nivå ingår veterinärbesiktning på tävling, för att säkerställa att hästen är i godkänt skick för att starta klassen. Något som inte krävs på en lokal/1-* tävling.

Ryttarens klädsel

Från och med regional/2-* nivå ska ryttaren rida med kavaj, något som inte krävs på en lokal/1-* nivå, där det räcker med en långärmad tröja.

Ska jag välja en lokal eller regional tävling?

Regional/2* tävling

Regionala tävlingar är oftast på större anläggningar, med fler startande, fler sponsorer och proffsigare arrangerad tävling, vilket också innebär ett större startfält med mer motstånd.

Att tävla på en regional tävling är dyrare än att starta en lokal tävling. Startavgiften är högre, tävlingen ligger förmodligen längre bort vilket gör att det kostar mer i bensinpengar, veterinärbesiktningen kostar och kanske eventuell uppstallning om tävlingen pågår i flera dagar.

På regional nivå och uppåt kan du vinna prispengar, vilket du inte kan göra på en lokal nivå, mer än att få startavgiften tillbaka.

Lokal/1* tävling

En lokal tävling är oftast på mindre klubbar, med snällare banbygge och mindre motstånd. En bra tävling att börja med om ryttaren eller hästen är grön.

Att tävla en lokal tävling är betydligt billigare eftersom alla avgifter är både lägre och färre än om du tävlar på en regional tävling. Du kan vinna presentkort eller produkter, men inte pengar på en lokal nivå.

Läs även: Allt Du Behöver Veta Om Placering I Hoppning

Exit mobile version