Sover hästar stående? (Hur dem egentligen sover)


Om hästar sover ståendes är lite av en kuggfråga. Det beror på att hästar faktiskt bara slumrar till ståendes, medans de ligger ner för sin REM-sömn. Så, en bättre fråga är, varför tar hästar tupplurar ståendes?

Hästar kan sova både stående och liggandes. När hästen behöver sin livsviktiga djupsömn (REM-sömn) ligger den ner och samlar sin sömn genom korta intervaller om 15-20 minuter som sammanlagt blir 2-4 timmar om dygnet. Däremellan står hästen upp och vilar genom att låsa huvudfogarna i benen och på så sätt vila ståendes.

Varför sover hästar ståendes?

Hästar sover, eller rättare sagt tar sina tupplurar, ståendes för att det kan vara farligt för en häst i det vilda att ligga ner och sova. Det tar tid för dem att ta sig upp, vilket gör dem mycket sårbara för attackerande rovdjur.

För att minska på den liggande sömnen som utsätter hästar för eventuell fara vilar de stående. En stående häst är förberedd för att fly om tillfället kräver det.

Hur kan hästar sova ståendes?

Hästar kan stå upp och sova med hjälp av ett speciellt system, stå-apparat, av senor och ligament som gör det möjligt för hästar att låsa huvudfogarna i benen. Därefter kan hästen koppla av och ta sig en stående tupplur utan att oroa sig för att falla.

Hur mycket sover hästar?

Hästar lägger de flesta av dygnets timmar på att beta, ungefär 14-18 timmar per dygn. De gör oftast inga längre uppehåll i betandet.

En vuxen häst sover ungefär tre till fyra timmar om dygnet, uppdelat på fem till sju perioder om 30-40 minuter. Utöver det kan de stå vilande på ett bakben under dygnet, för att snabbt kunna fly om situationen kräver det.

Ligger hästen ner för remsömn?

När hästen behöver djup sömn, REM-söm, ligger den ner. Vanligtvis för en serie med korta intervaller som sammanlagt blir ungefär två till tre timmar om dagen. Oftast står en annan häst i flocken i närheten och håller vakt över den sovande hästen.

Hästar ligger ner och sover med stöd för huvudet för att kunna slappna av i alla muskler. Varje sovperiod innehåller 1-3 sömncykler som varar ca 15 minuter.

Den inleds med slumrande som senare övergår i vanlig sömn så kallad ortodox sömn. Om det är lugnt i hästens omgivning faller den in i REM sömn (Rapid Eye Movement) där hästen troligtvis drömmer. Hjärnaktiviteten under denna sömn liknar den som är i vaket tillstånd, varför den också kallas paradox sömn. REM sömn är livsnödvändig för att hålla hästarna välmående.

Hur vet man om hästen sover i REM sömn?

En avgörande faktor för att hästar ska kunna gå in i REM sömn är hur lugnt det är runtomkring den.

För att veta om din häst sover i REM sömn kan du leta efter liggavtryck i boxen, spån i hästens pannlugg och/eller mankam eller spån upptryckt mot väggarna i boxen. Har din häst legat ner i boxen har den med största sannolikhet sovit i REM sömn.

Varför sover inte min häst i REM sömn?

En häst som inte kan slappna av kan ha svårt att sova i REM sömn. Din häst kan ha svårt att komma ner i REM sömn på grund av:

  • Hästen känner sig otrygg i miljön
  • Hästen känner sig stressad
  • Hästen känner hot av andra hästar i flocken
  • Hästen är isolerad från andra hästar
  • Hästen har ont och känner smärta
  • Hästen har för trånga täcken som gör att den inte kan lägga sig ner

Om din häst tillfälligt inte kan komma ner i REM sömn är inte sömnen en fara, utan snarare anledningen till det. En långvarig period med sömnbrist är dock skadligt för hästen. Ju tidigare du kan upptäcka signalerna på att din häst lider av sömnsvårigheter desto bättre.

Sover hästar med ögonen öppna?

Med tanke på att hästar är flyktdjur brukar de stå upp när de vilar, oftast med ögonen öppna, men inte alltid. När de ligger ner och går in i djup sömn stänger de ögonen.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg