Ryttarens

Vad ska man tänka på när man köper en hästsadel?

Att köpa en ny eller första sadel kan verka som en skrämmande utmaning. Förmodligen är din sadel den dyraste utrustning du köper. För att göra uppgiften lättare bryter jag i den här artikeln ner de faktorer som finns kring sadelköp, och ger dig verktyg och tips på vad du ska tänka på när du köper en sadel.

När du köper en sadel till din häst behöver du tänka på:

Läs även: All utrustning du behöver när du köper häst

Olika sadlar för olika grenar

Den första faktorn att ta hänsyn till i ditt sadelköp är vilken gren du är intresserad av att delta i. Du vill inte köpa en Westernsadel om du tänkt rida klassisk engelsk ridning, som hoppning, dressyr eller fälttävlan. Om du bara ska rida ut kan även en bomlös sadel vara ett alternativ för dig.

Som du hör finns det olika typer av sadlar. Sadlarna ser olika ut och fyller olika funktioner. Fortsätt läsa för att hitta vilken modell som passar just dig, din häst och ert syfte.

Läs även: Sadel – med eller utan bom?

Engelsk sadel

Engelsk sadel är den vanligaste typen av sadel i Norden och finns av tre huvudtyper, dressyrsadel, allroundsadel och hoppsadel. Av dem är det främst formen på kåporna som skiljer dem åt för att i dressyr kunna sitta ner i sadeln, i hoppning kunna stå och i allround kunna göra båda.

Allroundsadlar är perfekt för skogsturer, fälttävlan, på hoppbanan och för lättare dressyrklasser. För en ryttare som är intresserad av många olika grenar och inte vill binda sig till hopp- eller dressyrsadel är allroundsadel det bästa alternativet.

I en allroundsadel får ryttaren lätt stöd för knät och kommer lite djupare ner i sätet i jämförelse med den traditionella hoppsadeln. Sätet är inte lika djupt som på en dressyrsadel, men är ändå komfortabel och ger möjlighet att rida båda stilarna.

Läs även: Tävla i hoppning, Tävla i dressyr & Tävla fälttävlan

Western sadel

Westernsadlar används främst till just westernridning. Det är de sadlarna som används på boskapsrancher i USA. Westernsadeln är utformad för att vara säkra och bekväma, så att ryttare kan rida i dem under många timmar i sträck. Dessutom fungerar de bra även i krävande terräng.

I jämförelse med den engelska sadeln är westernsadeln bekvämare och lättare att sitta ner i eftersom ryttarens tyngd fördelas över större område. Vilket är perfekt för dig som vill rida ut i skogen, på längre turer eller bara hobbyrida.

Andra sadlar

En annan typ av sadel som inte nämns ovan är australiska sadlar, som kommer i västerländsk typ med ett horn och finns även utan horn. Dessa sadlar är populära bland hobby-och distansryttare. På tal om distansryttare finns det specialdesignade distanssadlar, som är designade för en god komfort vid långa distanser.

Läs även: Sadelns delar

Här rider jag i en dressyrsadel

Material: läder eller syntet?

Den andra faktorn du behöver ta hänsyn till i ditt sadelköp är vilket material du vill rida i. Det finns fördelar och nackdelar med både läder och syntetiskt material.

Syntetsadel

Fördelar: Fördelarna med de syntetiska sadlarna är att sadeln är mycket lättare i vikt, lättare att rengöra och de finns i en mängd olika stilar & färger, dessutom är de mycket billigare än lädermotsvarigheten.

Nackdelar: Tyvärr saknar de syntetiska sadlarna den underbara lukten av läder. Om du känner dig glad och nostalgisk varje gång du går in i sadelkammaren kan du vara lyckligast med en gammeldags lädersadel.

Lädersadel

Fördelar: Lädersadlarna är mer hållbara så länge som läderkvalitén är högklassig (dessa sadlar kan hålla livet ut om man sköter de rätt). En korrekt skötsel innefattar både rengöring och oljning för att säkerställa lädrets goda kvalité.

Nackdelar: Dyrare alternativ än en syntetsadel.

Leta alltid efter läder i god kvalite om du väljer en lädersadel. Var uppmärksam på sömmar och ytan. Köp den bästa kvalitén du har råd med och ta hand om den väl så håller den i många år. När beslutet kring läder eller syntet har fattats är det dags att se över passformen på sadeln.

Passar sadeln hästen?

Det är viktigt att hitta en sadel som ligger bra på din häst, eftersom en sadel som inte passar kan orsaka många slags problem som smärtor i rygg och nacke, vilket kan leda till att hästen blir begränsad både fysiskt och psykiskt i ridningen.

Allt för ofta kopplas beteendeproblem som stopp på hinder, problem vid uppsittning eller en ovilja att ridas till en sadel som inte passar hästen.

Att lägga pengar på en anpassad sadel kan minska risken för dessa skador, men precis som människor ändras hästars utseende och där med sadelns passform, över åren. Det som passar i år kanske inte passar kommande åren. Därför kan det vara bra att ha en sadelprovare som regelbundet kollar att sadeln ligger bra, samt stoppar eller värmer om sadeln i takt med att hästens utseende förändras.

Om du inte har en häst med ovanlig kroppsbyggnad (tex mycket runt manke, kort rygg, ovanligt hög bak osv) utan en ”normal” byggd häst, kan du hitta en passande sadel utan att behöva betala för en anpassad sadel.

Alla sadlar passar någon häst, men vissa sadlar passar många hästar.

Läs även: Hur man rider med benen

Hur du vet att din sadel passar din häst

Om sadeln du väljer har ett valv som är för bred, kommer sadeln att trycka ner på manken. Om spetsen är för smal kommer sadeln att nypa. Hur vet man då vilken sadel som ligger bra på sin häst?

En sak som är viktig att tänka på är sadelns balans när den ligger på hästen. Den ska inte tippa varken bakåt eller framåt. En sadel som inte ligger jämnt på hästens rygg kommer att skapa ett obehagligt tryck på din häst samt göra det svårt för dig som ryttare att hålla position.

Så vet du att sadeln passar hästen:

Tänk också på att inte ha för långa sadlar på hästar med korta ryggar som ponnys, islandshästar och arabhästar. Sadeln ska inte gå utanför sista, 18:e revbenet.

Läs även: All utrustning du behöver när du köper häst

Passar sadeln ryttaren?

Om du har en sadel som inte passar dig som ryttare kan det bli svårt att inverka på hästen under ridning och dessutom kan du få ont i rygg, knän, axlar, höfter och armbågar av att rida i fel sadel.

En för liten sadel kommer att skapa obehag när du stöter mot mot sadelknappen. En sadel som är för stor kommer få dig att hamna ur position och ridningen kan upplevas som mycket vinglig.

Helst bör du kunna placera en platt hand mellan dig och kåpan när du sitter i sadelns nedre del. Saker du kan tänka på när du provar sadel för ryttarens del är:

Sist men inte minst tänk på att ryttarens bak och ben ska få plats i sadeln. Om du, precis som jag, har långa överben så kan du behöva gå upp en storlek i sätet för att kunna få rätt vinkel på benet.

Läs även: Är du för tung för din häst? (Hur du vet och vad du kan göra åt det)

Vad kostar en sadel? Ny eller begagnad?

Ett genomsnittligt pris för en begagnad hästsadel i fint skick är 5 000 – 8 000 kronor, medans en ny sadel vanligtvis kostar mellan 25 000 – 50 000 kronor beroende på sadelns märke, material och skick. Det går att köpa sadlar både nya och begagnade, det ena behöver inte vara bättre än det andra.

Du kan enkelt göra en sökning på den sadeln du vill köpa på nätet för att få en uppfattning om prisläget. Du får snabbt en uppfattning om vad sadeln kan vara värd, och slipper då betala överpris för din sadel.

Läs även: Kostnaden För En Häst

Begagnade sadlar

Om du är ny i hästvärlden och försöker att hålla nere utgifterna kan du överväga att köpa en begagnad sadel. Fördelen med att köpa en begagnad sadel är att lädret redan är ”inridet” vilket innebär att det redan är mjukt, smidigt och klart att användas.

Man brukar säga att en ny kvalitetssadel i 30.000-kronorsklassen tappar ca 10.000 kronor direkt den plockas ut från butiken, men därefter står sig sadeln relativt bra i pris år efter år.

Det finns många sadelbutiker som tar in och säljer begagnade sadlar till rimliga priser. Om du köper av en sådan butik eller en sadelutprovare har du möjlighet att prova sadeln, vilket du inte alltid har om du köper en sadel online av en privatperson.

Du kan prova sadlar i butik och sedan köpa samma modell begagnat på internet om du vill prova sadlar innan du köper.

Glöm inte att skriva kvitto på köpet om du köper en sadel begagnat. Kvittot är viktigt för båda parter. Med ett kvitto har du bevis på att du äger sadeln om något skulle hända sadeln vid till exempel brand, olycka, stöl eller dylikt. Du behöver då ett kvitto att visa upp för försäkringsbolaget.

Kontrollera detta innan du köper begagnad sadel:

Kontrollera bommen, bossorna och stropparna innan du köper en begagnad sadel.

Bommen kontrollerar du genom att trycka framvalvet och bakvalvet mot varandra. Bommen kommer att svikta olika mycket beroende på bommaterial, om den ger efter allt för mycket kan sadeln behöva öppnas upp och kontrolleras av en sadelmakare. Lyssna också efter knarrande ljud från bommen. Om du hör ett sådant ljud kan det ibland bero på att en nit eller liknande har släppt.

Innan du köper en begagnad sadel bör du också se till att kontrollera att sadelgjordsstropparna är hela och att bossorna är jämna. Båda bossorna ska alltså ha samma form, så inte den ena sidan är tjockare än den andra.

Till sist, se över lädrets skick. Mindre skador är inget som påverkar sadelns funktion utan påverkar bara sadelns estetiska utseende. Ett ämne som är upp till ryttaren själv att avgöra hur viktigt det är.

Nya sadlar

Fördelen med att köpa en ny sadel är att den aldrig använts tidigare och är därför i toppform. Sadlar som är i nyskick är säkrare, eftersom inga delar av sadeln har slitits ned vid användning, till exempel slitage av stigbyglarna eller spruckna sömmar av torka på lädret.

En nackdel med att köpa en ny sadel är att sadeln behöver behandlas på ett speciellt sätt när lädret är nytt. Du behöver en period av mycket skötsel i början, som består av oljande, tvättande och användande av den nya sadeln för att lädret ska mjukna.

Vart kan jag köpa en hästsadel?

Du kan köpa begagnade sadlar på:

Hyra eller köpa hästsadel?

Nu kan du också välja att hyra en hästsadel. Det kan vara både kostnadseffektivt och ergonomiskt alternativ för dig som har en unghäst som förändras mycket i ryggen under en kort period eller om du har en häst som varit skadad och vilat länge som nu ska bygga muskler.

Det kan vara skönt att ha möjlighet att byta sadel enkelt och smidigt för dig som är medveten om att din häst kommer att förändras exteriört de kommande månaderna. Att hyra en sadel kostar vanligtvis mellan 1.000-2.000 kronor i månaden.

Du kan hyra din sadel och läsa mer om avtalen för att hyra sadel hos Sadelmagasinet.

Hur skickar man en sadel?

Att köpa en sadel på nätet innebär ofta att sadeln behöver fraktas över landet, vilket många köpare är rädda för. Lugn, det är inte så svårt som det verkar.

När man ska skicka en sadel på posten kan man förpacka sadeln i en kartong som inte är för stor, till exempel en flyttkartong. Det viktiga är att sadeln inte glider omkring i kartongen. Klä sadeln i sadelöverdrag och lägg gärna någon bubbelplast eller filt i kartongen för extra skydd.

Du kan också teckna en tilläggsförsäkring via fraktbolaget, vilket innebär att du får ersättning om paketet skulle komma bort.

Är din sadel stöldgods?

Eftersom det finns mycket pengar i sadlar är det tyvärr inte ovanligt att det säljs sadlar som egentligen är stöldgods på nätet. Om en affär låter för bra för att vara sann, kan fallet ofta vara så.

Mitt tips är att kontrollera så att sadelnumret syns samt eventuellt kontakta agenturen för det specifika märket. På så sätt kan du få reda på mer information om just den här sadeln, till exempel om exemplaret är anmält som stulet.

Om sadelnumret är utsuddat eller bortskrapat bör man som potentiell köpare reagera och vara skeptisk. Om så är fallet kan säljaren ha i avsikt att få bort identifikationen eftersom han eller hon har något att dölja.

Exit mobile version