Ryttarens

Hur man rider med benen

I princip alla ryttare har blivit tillsagd och uppmanad av sin tränare att ”rida med benen”. Men vad menar dem egentligen med det?

Benet sträcker sig från höften ner till hälen och är en av de mest grundläggande och mångsidiga av ryttarens alla hjälper, förutsatt att du vet hur du ska använda dem.

I den här artikeln går vi igenom hur du kan använda olika delar av dina ben för att ge hästen olika kommandon och vad du ska tänka på för att rida så bra som möjligt med dina ben.

Läs även: Ryttarens hjälper

En självständig sits

För att använda benen korrekt behöver du ha en självständig och balanserad sits. Det innebär att du har förmågan att kontrollera varje del av din kropp oberoende av andra och förbli balanserad i sadeln.

Balansen gör det möjligt för dig att samordna dina hjälper. Det är viktigt att kunna hålla skänklarna stilla för att inte skapa missförstånd och frustration för hästen.

Läs även: Hur du håller dina händer stilla när du rider

Benposition

När ryttaren sitter i sadeln ska vikten ska vara jämnt fördelad på båda stigbyglarna som ett resultat av en jämn fördelning av sätets vikt på båda sittbenen.

Här är några punkter att förhålla sig till för att sitta korrekt med benen:

Om alla punkter ovan stämmer ska resultatet bli ett långt ben med nära kontakt med hästens sidor. Man ska kunna dra en linjär linje genom ryttarens öra, axel, höft och häl.

Läs även: Hur man rider med vikthjälperna och sätet

Hur långa stigläder ska man ha?

Beroende på om du rider hoppning eller dressyr ska stigläderlängden justeras efter behov. Du ska kunna hålla benpositionen bekväm utan att sträcka dig efter stigbygeln eller känna dig trångbodd.

Det finns ingen exakt stigläderlängd som passar alla ryttare i hoppning eller dressyr eftersom det beror på flera faktorer, såsom ryttarens benlängd, hästens storlek och form, samt personliga preferenser.

I allmänhet är stigbyglarnas längd i dressyr längre än i hoppning. I dressyr används ofta en längre stigläder för att skapa en djupare sits och bättre kontakt mellan ryttarens ben och hästens sidor. I hoppning används ofta en kortare stigläder för att skapa en mer upprätt position som gör det lättare att komma ur sadeln och hoppa.

Som en generell riktlinje kan du följa dessa tips:

Läs även: Hur man blir stilla i skänkeln

Hur man använder skänkeln

Skänkel är en del av ryttarens ben, från höften ner till hälen, som används för att ge signaler till hästen under ridning. Skänkeln kan användas för att be hästen gå framåt, röra sig åt sidan, ändra tempo eller för att uppmuntra hästen att böja sig. Skänkeln kan också användas för att hjälpa ryttaren att hålla balansen och sitta stadigt i sadeln.

När man pratar om skänkeln brukar man dock oftast mena ryttarens fot och framförallt häl och insidan av vaden. De används för att skapa följande reaktioner:

I kommande del kommer du får lära dig hur du ber hästen om de olika reaktionerna och kommandona med hjälp av dina skänklar.

Läs även: Hur man rider hästen i form

1. Be hästen gå framåt

För att få hästen att gå framåt applicerar ryttaren ett tryck mot hästens sidor med sitt inre ben. Hur mycket tryck som behövs är individuellt då alla hästar är olika känsliga. Men generellt sett kan man räkna med att det är ungefär samma tryck som att pressa tandkräm ur en tandkrämstub som behövs.

Om hästen inte reagerar på trycket av skänkeln är inte lösningen att spraka hårdare och oftare, eftersom det kommer leda till att hästen blir så kallat ”skänkeldöv” till följd av att du sparkar den varje steg. Det gör hästen trött och ovillig att reagera på dina skänklar.

Istället, säg till hästen ordentligt en gång med hjälp av en skarp skänkelhjälp eller använd ditt ridspö för att förstärka skänkeln. När hästen reagerar är det viktigt att du direkt berömmar och uppmuntrar lyhördheten.

Den här typen av skänkelhjälp, tillsammans med säte och tygelhjälp, skapar halvhalt och uppmuntrar engagemang och balans.

Läs även: Hur man skapar framåtbjudning

2. Sidvertsrörelser

Sidledes laterala röresler skapas genom att använda skänkeln tillsammans med andra hjälper. Det är minst sagt en konst att rida sidvertsrörelser, men wow vilka effekter det bär med sig!

För att förflytta hästen i sidled, till exempel i en skänkelvikning, använder ryttaren sin inre skänkel för att flytta undan hästen, samtidigt som tygelhjälpen förhindrar hästen från att gå framåt och sätet hjälper till att omdirigera den drivande kraften från skänkeln åt sidan.

Innan hästen förstår vad som förväntas av den eller när ryttaren är ovan, kommer hästen att röra sig mer framåt än åt sidan. Med med hjälp av att hästens smidighet, balans och föreståelse för hjälperna utvecklas kommer ni gradvis att röra er mer och mer åt sidan.

Läs även: Hur man gör en halvhalt

3. Förhindra bakdelen att gå ut

Med hjälp av skänkeln kan ryttaren påverka hästens framdel och bakdel. Genom att förflytta skänkeln lite bakåt, något bakom sadelgjorden, kan ryttaren uppmuntra hästen att bibehålla bakdelens position.

Att förhindra hästens bakdel från att åka ut används framförallt av ryttare när de rider laterala rörelser och volter.

Läs även: 6 Övningar för att stärka hästens bakben

4. Uppmuntra hästen att böja genom kroppen

Ryttarens innerskänkel kan användas för att uppmuntra hästen att böja genom kroppen i till exempel volter och under laterala övningar.

Med hjälp av innerskänkeln kan ryttaren få hästen att kontrahera sina magmuskler på sidan som ryttaren skänklar på, och samtidigt sträcka ut dem på andra sidan, vilket skapar en böjning genom hästens kropp.

Att hästen kan böja i kroppen ökar rörligheten och balansen, det är viktigt att notera att hästen inte ska vara överböjd eller vriden i onaturliga positioner, utan istället vara mjuk och avslappnad i sin böjning.

Läs även: 6 Lösgörande övningar för stel häst

5. Kontrollera takten

Ryttarens överben kan användas tillsammans med sätet och vikthjälperna för att påverka hästens rakt och rytm.

För att sakta ner takten eller förbereda för en övergång kan du sänka takten i sätet och förländer och drar ihop insidan av låret för att begränsa hästens rörelse i bogarna och hjälpa till att sakta ner tempot.

För att öka tempot slappnar du istället av i insidan av låren och låter energin från bakbenen flöda genom sätet och hästens rygg.

Läs även: Hur man samlar en häst


Följ ryttarens.se på sociala medier


Vanliga misstag

När du rider med dina ben bör du undvika att

Försök istället att sitta med balans och var tydlig i dina skänkelhjälper. För optimalt resultat krävs också timing, vilket kommer genom att öva, öva och öva.

Läs även: Den ultimata sitsguiden

Hur du gör ben-och skänkelhjälperna mer effektiva

Här kommer några tips till hur du kan göra dina ben-och skänkelhjälper mer effektiva när du rider:

Läs även: Bli stilla i skänklarna

Sammanfattningsvis

Att rida med benen är en viktig del för effektiv ridning. För att rida med benen på rätt sätt, bör du följa dessa grundläggande steg:

  1. Sänk ner hälen: För att få ett stabilt stöd och kontakt med hästen är det viktigt att sänka ner hälen något i stigbygeln. Tänk på att släppa spänningen i foten och låta tyngden sjunka ner genom hälen.
  2. Slappna av i låren: Låt låren följa med i hästens rörelser och undvik att knipa med knäna.
  3. Aktivera underbenet: Med hjälp av underbenet kan du skänkla hästen vid behov med insidan av foten.
  4. Ge tydliga signaler: När du vill använda dina ben för att kommunicera med hästen, bör du ge tydliga signaler med hjälp av olika delar av benet. Till exempel kan du använda skänklarna för att be om mer energi eller högre tempo, eller insidan av vaden för att flytta hästen undan för skänkeln.
  5. Håll en lätt kontakt: Det är viktigt att hålla en lätt kontakt med hästens sida med hjälp av dina ben, men samtidigt undvika att klämma för mycket. En lätt och konsekvent kontakt är det bästa sättet att kommunicera med hästen och upprätthålla en god ridstil.
  6. Slappna av: Slutligen är det viktigt att slappna av i benen och undvika att spänna eller stelna i sadeln. Ju mer avslappnad och följsam du är i din ridning, desto lättare kommer du kunna rida med benen på ett naturligt och effektivt sätt.
Exit mobile version