Vill Din Häst Inte Lämna Stallet? – Läs Det Här


Vill din häst inte lämna stallet? Det är tyvärr ett vanligt problem bland istadiga hästar. När jag var yngre red min kompis i stallet bredvid, en häst som hade stora problem med att lämna sina hagkompisar vilket ibland kunde skapa en frustration hos ryttaren, eftersom vi ville kunna rida ut tillsammans.

För att få hästen att lämna stallet behöver den ändra inställning, försök att få hästen att tycka det är roligt att rida ut istället för otäckt. För att lämna stallet kan ni prova att rida ut tillsammans med ett annat ekipage, sitta upp på en annan plats, be någon leda din häst en bit, lägga små volter eller be någon annan rida din häst några gånger.

Varför Vill Hästen Inte Lämna Stallet?

Anledningen till att hästen inte vill lämna stallet är för att stallet är en trygg plats. Hagen, kompisarna och maten finns hemma i stallet. Utanför stallet kan hästen ana faror eller hårt arbete i form av ett svettigt ridpass.

Hästar är flockdjur och känner sig därför trygga med sin flock. Förr i tiden kunde det vara en stor fara att lämna flocken, ett misstag som kunde leda till döden för en vildhäst.

Därför är det inte konstigt att ett naturligt och medfött betande hos en häst är anpassat och utvecklat för att hästens sinnesorgan och beteenden är anpassat till hög vaksamhet, snabb flykt men framförallt nära sociala relationer.

Många av hästens beteenden bygger på att flocken hjälps åt för att upptäcka och försvara sig mot faror. Hästar känner sig tryggast i en stabil grupp, där de kommunicerar med alla sina sinnen samt den fysiska kontakten.

Som du förstår är en häst naturligt sett inte van att vara ensam.

Hur Du Får Din Häst Att Lämna Stallet

Elke Hartmann har i fyra olika studier studerat hur hästar interagerar med varandra.

–Då det kan vara svårt att få en häst att lämna flocken är det viktigt att träna den på rätt sätt för att den ska känna sig trygg och våga lämna sina kompisar, säger Elke Hartmann.

Lösning: Få din häst att lämna stallet

För att få din häst att lämna stallet behöver den ändra inställning. Det går att göra på många olika sätt. Försök att få hästen att tycka det är roligt att rida ut istället för otäckt.

Det är viktigt att du inte är arg på din häst, eftersom den förmodligen är osäker. Om du som ryttare blir arg på din häst gör du bara upplevelsen ännu mer obehaglig för den redan osäkra hästen.

Försök därför att vara positiv och trygg. Välj att utmana din häst att lämna stallet en dag när du har tålamod och känner dig redo för att anta en utmaning.

1. Rid ut tillsammans

Ta sällskap av eller eller fler hästar så att din häst inte behöver känna sig ensam de första gångerna. På så vis har du en möjlighet att skapa goda associeringar med att lämna gården.

2. Sitt upp på ett ovanligt ställe

Genom att leda iväg hästen och sitta upp på ett annorlunda ställa kan du både ”lura” din häst, samt att hästen kan känna sig tryggare av att gå efter dig när du är på marken än när du sitter på ryggen.

3. Få en positiv upplevelse

Försök att få ridturen så trevlig som möjligt för din häst. Ställ inga orimliga krav utan fokusera på att ha roligt, berömma mycket och kanske stanna och beta någonstans.

4. Olika zoner

Har du paddock eller ridhus på gården blir det ännu lättare att dela upp det jobbiga och det roliga. Försök att låta det området som är närmast stallet vara en zon där hästen får jobba hårt, och ju längre bort från stallet ni kommer ju lugnare får hästen ta det. Till exempel kan du skritta av på vägen bort från stallet, efter ett hårt ridpass på ridbanan vid stallet.

5. Tömkör

Jag har själv provat att tömköra en häst som hade svårt för att lämna gården. Det fungerade bra för mig men är säkert olika från häst till häst. Vissa ryttare känner sig tryggare från hästryggen, och vissa från marken. I det här fallet är syftet inte att säga till hästen på skarpen med spö och sporrar, utan snarare att lirka fram en motivation till att lämna stallet.

6. Låt någon annan rida din häst

Det kan vara så att din häst satt i system att inte vilja lämna stallet när du rider. Därför kan det vara bra att låta någon annan rida din häst, för att se om samma problem uppstår. Om inte, kan ryttaren rida ut din häst några gånger innan det är din tur igen. Under tiden kan hästen ha lärt sig att det är kul att lämna stallet.

7. Rid inte rakt

Du kan prova att sätta din häst i arbeta direkt för att ta bort fokuset från hela händelsen ”att lämna stallet”. Börja med att flytta hästen undan skänkeln, lägg små volter som sakta men säkert tar dig framåt eller till och med rygga. Men rid inte rakt.

8. Låt någon leda er från marken

Att ha med en kompis eller förälder kan vara en bra ide om hästen behöver bli ledd förbi vissa ställen eller i början av ridturen. Se till att ha en trygg person med, som inte blir rädd om din häst börjar dumma sig.

En stressad person på marken kan göra upplevelsen ännu mer obehaglig för hästen.

Kanske kan personen på marken istället ha med sig lite morötter eller annan belöning i fickan som hästen får när den är duktig?

Tänk På Detta För Att Få Ditt Föl Att Lämna Stallet I Framtiden

Att separationen mellan sto och föl går rätt till lägger en grund för hur vida hästen blir självständig eller inte senare i livet. När det kommer till avvänjning mellan sto och föl finns det några saker du behöver tänka på.

Forskning visar att en naturlig avvänjning ökar hästens mående.

  • Vänta gärna så länge som möjligt med avvänjningen. I naturen avvänjer sig stoet fölet själv.
  • Om du har boxar, se till att ha stora boxar så att stoet och fölet kan gå tillsammans länge.
  • Passa på att lära fölet vara ensamt eller med andra hästar under tiden som du använder stoet. (ca 30-60 minuter)
  • Om du måste avvänja se till att göra det gradvis. Sära på föl och sto under natten eller över dagen till att börja med, gärna tillsammans med en annan hästkompis.
  • Går ditt föl och sto med andra föl och ston, plocka bort stona allt eftersom så att fölen har kvar en trygghet i flocken.
  • Sätt gärna fölet med en annan vuxen för trygghetens skull, inte bara med jämnåriga.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg