Ryttarens

10 Hästraser Med Hovskägg

Olika hästraser har olika drag som skiljer dem åt. Till exempel har Fullblodshästarna långa vackra halsar, Appaloosa hästarna är fulla i prickar och Shetlandsponnys är en häst i miniformat.

Det finns också hästar med hovskägg! Hovskägg får det att se ut som att hästen bär ett par pälsiga UGGS eller utsvängda byxor, men så är såklart inte fallet.

Några av de mest kända hästraserna med hovskägg är Clydesdale och Friser, men i Sverige är även våran egen Nordsvensk en av de raser vi tänker på när vi hör ordet hovskägg.

Det finns även en mängd andra raser men hår på benen!

Varför har hästar hovskägg?

Det finns flera hästraser med håriga fötter, vilket kallas för hovskägg. De flesta hästraser med hovskägg är kallblodiga draghästar eller ponnyer som härstammar från nordvästra Europa och har utvecklats för att klara det kalla klimatet, där håret på hovarna fyllt funktion som extra värme.

1. Friser

Friserhästen är hästvärldens filmstjärnor och ses ofta i filmer eller i reklamer, som till exempel Zorros häst Tornado. Att friserhästen gör sig bra på en TV-skärm är inte det minsta märkligt med tanke på hästens vackra utseende.

Friserhästen är (trots att den är av varmblodstyp) en stark och kompakt häst med stolta halsar och tjock man, svans och hovskägg vilket gör dem otroligt maffiga och svåra att slita blicken från. Sättet de rör sig på är också nästintill häpnadsväckande då rasen har en hög stegverkan och rör sig nästan mer uppåt än framåt.

Det finns illustrationer av friserhästen redan från medeltiden som liknar deras moderna utseende. Rasen kommer från Nederländerna där den utvecklats i över 2000 år.

Hydrocephalus är en känd sjukdom bland friserhästar, även känt som vattenskalle, orsakas av en onormal ansamling av cerebrospinalvätska i hjärnans ventriklar. Det är en ärftlig utvecklingsstörning som ofta resulterar i dödfödsel av drabbade föl samt komplikationer för mödrarna som kan vara dödligt under födseln. Cirka 15% av friserhästarna bär den recessiva egenskapen som sällan setts hos andra raser.

2. Clydesdale

Clydesdale är en stor och kraftfull ras med mankhöjd omkring 160-180 centimeter och en vikt på 800-1000 kilo. Till utseendet är de oftast fux eller brunfärgade men förekommer även som skimmel eller svart.

Rasen har likt andra draghästraser varit nästintill utrotade under 1970-talet med tillkomsten av mekaniskt jordbruk. Idag används rasen som parad eller vagnhäst.

Clydesdales är väldigt stora men väldigt coola. Likt andra kallblodiga hästar är de väldigt jämna i sitt temperament. En egenskap som lämpar sig väl för bland annat ridning som terapi.

Clydesdales har sitt ursprung i Skottland, närmare bestämt Clyde Valley i Lanarkshire. Kanske förknippar du rasen Clydesdale med den ljusa lagerölen Budweiser som är bryggt av det belgiska bryggeriet Anheuser-Busch InBev? De bedårande Tv-reklamen med rasen har förtrollat tittare över hela världen.

Läs även: 11 Kända Hästraser (Arbets- och draghäst edition)

3. Shire

Shirehästen är en häst med vackert hovskägg som härstammar från England. Hästrasen är en av de största i världen med en mankhöjd mellan 170-185 centimeter och en vikt mellan 900-1100 kilo.

Världens största häst genom tiderna är en Shirehäst vid namn Big Jake. Big Jake var 2,19 meter och vägde 1,5 ton och levde mellan 2001-2021.

Med tanke på rasens kraft är det inte konstigt att Shirehästen gjort mycket nytta på jordbruk genom tiderna.

4. Ardenner

Ardennern är en häst med ursprung i just Ardennerna i Frankrike, Belgien och Luxemburg. Rasen är kraftfull och en av de äldsta moderna arbetshästraserna.

Det sägs att förfäderna till dessa hästar användes som krigshästar i det antika Roms arméer, och har sedan dess används som krigshäst och draghäst.

Numera används rasen vanligtvis inom lantbruk, skogsbruk och som hobbyhäst.

5.Nordsvensk

Nordsvensk är en av de tre svenska hästraserna. Nordsvensken är en stark och kompakt ras som ursprungligen användes för skogsbruk och lantbruksarbete.

De är kända för sin goda karaktär och följsamhet men också för sin goda hälsa. Nordsvensken lever oftast länge trots det hårda klimatet i norra Europa.

Nordsvensken används för det mesta som draghäst, arbetshäst eller hobbyhäst, men kanske har du hört talas om den kända nordsvensken Turbo som tävlade dressyr på hög nivå? Med sitt goda psyke, vilja och tillit kan en nordsvensk lära sig det mesta för sin ryttare.

Läs även: Svenska Hästraser

6. Tinker

Tinkerhästen är en ras som härstammar från Irland. Rasen är känd för sitt utstickande och vackra utseende. Rasen kännetecknas som en kraftig modell med fläckig skäckfärg och lång man, svans och självklart hovskägg!

Tinkerhästen har som de flesta kallblodiga raser ett lugnt temperament vilket lämpar sig till nybörjarridning, handikappsridning eller för terapiridning.

Läs även: 30 Vanligaste Hästraserna (10 Varmblod, 10 Kallblod & 10 Ponnyraser)

7. Irish Draught

Irish Draught är en hästras som utvecklats på Irland genom att korsa irländska ponnyer med draghästar från Europa, vilket resulterade i en ras som liknar en större och starkare ponny med kraftig byggnad och långt och snyggt hovskägg!

Rasen blev en populär draghäst som som användes både för transport inom jordbruksarbete och i krig. Idag används den fortfarande inom jordbruksarbete men uppskattas också inom avel för isländska sporthästar med tanke på sitt lugna, stabila temperament.

8. Australian Draught

Australian Draught är en kallblodig hästras med stark och tålig kroppsbyggnad, medelstort huvud med en bred panna, pigga ögon och hals av medellängd. Bogarna är välmusklade och hela kroppen är bred men kompakt och längst ner på benen sitter det snygga hovskägget!

Rasen kommer, som man kan lista ut av namnet, från Australien. Under 1850-talet användes rasen som draghäst för att påskynda de tunga dragarbeten som gjordes av tjurar. Med tiden och i takt med teknologins utveckling minskade behovet för rasen inom jordbruket.

1979 etablerades rasen offentligt efter grundandet av ”Australian Draught Horse Stud Book Society” vars uppdrag är att skydda och dokumentera rasen.

Hästrasen Australian Draught är en ras som kommit av att korsa de fyra rena draghästraserna Clydesdale, Percheron, Shire, Suffolk Punch, som alla introducerades till Australien under kolonialtiden.

9. Fellponnyn

Fellponny är en ponnyras som härstammar från norra England där den troligtvis strövat omkring sedan förhistorisk tid. Man tror att Lake District i England är den mest sannolika födelseplatsen för fellponnyerna trots att det är över 900 meter över havet med ett oförutsägbart klimat och ojämn terräng.

Till utseendet ser fellponnyn ut som en typisk ponny, med litet och ädelt huvud, stora klara ögon, låg och tak rygg, bred och djup bröstkorg, välmusklade ben och mankhöjd på max 142 centimeter. Det som utseendemässigt är mest avvikande från andra ponnyraser är det ovanliga hovskägget.

Fellponnyn är en tålig och smart ponnyras med mycket vilja och positiv energi. De har lätt för att lära sig nya saker och är generellt orädda av sig. Rasen passar bra till både körning och ridning vilket gör dem till en bra familjehäst.

10. Dalesponnyn

Dalesponny är en ponnyras som avlats fram genom att korsa många ponny- och hästraser. Rasen har fått sitt namn från blygruvan i Dales i Yorkshire, England, där ponnyn användes för att transportera bly, kol och andra råvaror från gruvorna till städerna under 1600-talet, vilket rasen lämpade sig väl för eftersom den med sin styrka, uthållighet och smidighet kunde transportera last över ojämn terräng.

Rasen är vanligtvis mellan 135-145 centimeter och har svart päls, men även brun, svart-brun och grå-skimmel är godkända färger.

Trots att ponnyrasen är en utmärkt draghäst är det idag vanligare att se den som showhäst eller under ridsadeln. Den används vanligtvis i lättare hopp-och dressyrklasser men är på grund av sin uthållighet också en utmärkt ponnyras för fälttävlan eller distansritt.

Exit mobile version