Ryttarens

30 Vanligaste hästraserna (10 varmblod, 10 kallblod & 10 ponnyraser)

Här finner du en lista och information om de 30 vanligaste hästraserna i Sverige.

Man brukar dela in hästraser i fyra olika kategorier, varmblod, kallblod, halvblod och fullblod. Om du vill förstå grundindelningen djupare rekommenderar jag dig att läsa mer om skillnaderna och vilken häst som passar dig här.

En generell överblick över de fyra kategorierna skulle kunna beskrivas på följande vis:

I den här artikeln har vi delat in varmblodsraserna, både halvblod och fullblod i en kategori, kallblodsraserna i en annan och ponnyraserna i en tredje.

Varmblodsraser

1. Svenskt varmblod (SWB)

Svenska varmblod, förkortat SWB, är den vanligaste hästrasen i Sverige. Söker du en ras som fungerar till allround kan ett Svenskt varmblod vara något för dig! Har du ett svenskt varmblod kan du gå med i föreningen för svenska varmblod på https://swb.org/ och hålla dig uppdaterad kring rasen.

Både Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson – som båda är svenska elitryttare, äger flera svenska varmblod som du kan läsa mer om här.

2. Holländskt varmblod (KWPN)

Det Holländskt varmblodet är en hästras som ursprungligen kommer från Nederländerna och är kända för att vara duktiga tävlingshästar. Rasen är en korsning av fullblod och varmblod vilket gett den det bästa av båda världar och besitter därför vanligtvis både mod och fart från fullblodet medans förnuftet och det lugna temperamentet kommer från varmblodet.

Ryttarens.se har rankat det Holländska varmblodet som en av de åtta bästa hoppraserna i världen, baserat på statistik och resultat från världseliten. Du kan läsa mer om de 8 bästa hästraserna för hoppning här.

3. Belgiskt Varmblod (BWP)

Efter Indianas prestation under GCT-tävlingarna i Rom i september 2021 kom det belgiska varmblodet på förstaplatsen på WBFSH:s ranking.

Världens bästa häst 2021 heter H&M Indiana och är ett Belgiskt Varmblod som rids av den svenska ryttarinnan Malin Baryard Johnsson. Även Peder Fredricsons kända OS-häst All In är en Belgisk Sporthäst.

4. Oldenburger

Kurre som är av rasen Oldenburger

Oldenburgare är en smidig och atletisk hästras som är selektivt uppfödda för att skapa hopphästar på elitnivå. De besitter en god kombination av villig och medgörlig personlighet, starka ben, flashiga färger och en otrolig intelligens, vilket gör dem till en favorit på hoppbanan.

Oldenburger är med på listan över ”De 7 Dyraste Hästraserna I Världen”, men också bland ”De 8 Bästa Hästraserna För Hoppning

5. Selle Francais

Jag och Ted (Selle français)

Selle français är en populär hästras ute på tävlingsbanorna. Rasen härstammar från Frankrike. Rasen gör sig bra på hoppbanorna ute i världen, ett exempel är hopphästen Nino des Buissonnets, som vann individuellt guld i hoppning i OS 2012 i London som är en selle françaishäst.

Du finner rasen bland de ”8 Bästa Hästraserna För Hoppning”.

6. Varmblodstravare

Varmblodstravare

En varmblodstravare är den dominerande rasen ute på landets travbanor, hela 90% av de cirka 8500 lopp som körs varje år är för varmblod. Rasen är framavlad under mer än 200 år med syfte att vara så snabb som möjligt under travloppen.

Varmblodstravare får endast tävla i trav upp till 12 års ålder på grund av det hårda slitaget på deras kroppar. Därefter är det många hästar som går till slakt, avel eller säljs för en fortsatt karriär inom ridsporten.

7. Arabiskt fullblod

Många ryttare är bekanta med arabiska raser på grund av deras popularitet. Rasens sägs ha förtrogenhet för människor längre än många andra raser, vilket tillsammans med deras graciösa egenskaper kan ha att göra med det.

Låt dig inte luras av den nätta kroppsbyggnaden och graciösa egenskaper, arabiska fullblod är en tålig hästras som har ursprung i en tuff terräng och varma klimat vilket gjort dem till utmärkta allroundhästar. På grund av sin mångsidighet har de en dyr prislapp, då de kan gör mycket mer än andra hästraser.

Du kan läsa mer om de arabiska fullbloden i artikeln ”De 7 Dyraste Hästraserna I Världen

8. Engelskt fullblod

På grund av sin nästan säkrade plats i toppen av alla tävlingar är fullblod den dyraste hästrasen i världen. Det finns ingen ridtävling i världen som dessa hetblodiga hästar inte dominerar.

Oavsett om det är hoppning, lopp eller dressyr kommer fullblod att leverera. Deras oöverträffade snabbhet gör dem till en publikfavorit i hästkapplöpningsvärlden och avel av sporthästar.

9. Quarterhäst

Quarterhäst är den populäraste hästrasen i världen och gör sig välförtjänt på listan över ”de fem lugnaste hästraserna i världen”. Det finns miljontals Quarterhästar på planeten.

De är kända för sin mångsidighet och kan hittas i alla discipliner. Quarterhästar har lugna temperament som gör dem till ett perfekt val för nybörjarryttare och hästägare, eftersom de snabbt vinner hjärtan och bygger upp ryttares färdigheter och självförtroende.

10. Hannoveranare

Hannoveranare är en hästras som kommer från Tyskland och är en duktig tävlingshäst inom hästhoppning. Rasen har används för att förbättra andra ridhästar, vilket inte är konstigt med tanke på hannoveranares fina balans, steg och starka leder. Du finner även Hannoveranare på topplistan ”8 Bästa Hästraserna För Hoppning”.

Kallblodsraser

11. Kallblodstravare

En kallblodstravare som stod i vårat stall för många år sedan, Spiken.

Det finns omkring 12 000 kallblodstravare i Sverige. Rasen härstammar från nordsvenska brukshästen men har med tid utvecklats till en nättare modell för att platsa på travbanorna.

Den svenska och den norska kallblodstravaren är de enda kallbloden som används i travlopp. De är också kända inom utbildningssammanhang i samband med deras coola och avslappnade psyke.

12. Nordsvensk brukshäst

Nordsvensken Turbo och Hanna Lundberg

Nordsvenska hästen, är som man hör på namnet en av våra svenska hästraser. Den är stark, kompakt och användes ursprungligen för skogsbruk och lantbruksarbete. Därför finner du rasen även på ryttarens.ses lista ”11 Kända Hästraser (Arbets- och draghäst edition)

De är kända för sin goda karaktär och följsamhet men också för sin goda hälsa. Nordsvensken lever oftast länge trots det hårda klimatet i norra Europa.

Nordsvensken används för det mesta som draghäst, arbetshäst eller hobbyhäst, men kanske har du hört talas om den kända nordsvensken Turbo som tävlade dressyr på hög nivå? Vill du lära dig mer om hur du blir duktig på dressyr rekommenderar jag att du läser ”Hur Du Får Mer Än Godkänd Procent I Dressyr”.

13. Fjordhäst

Fjordhästen är en häst av grövre modell. Kraftig och söt tillsammans med en förtjusande personlighet är ett bra sätt att beskriva en fjording.

Fjordingen är robust nog att trots sin mindre storlek kunna bära både barn och vuxna. De är lugna i psyket och får oftast sina ryttare att känna sig lugna i sadeln. Rasen är vanlig på ridskolor men kan göra det mest, du kan därför se dem dra vagnar, hoppa lägre klasser, njuta av terrängritter och på dressyrbanan.

Du finner rasen även i artikeln ”Vilken Hästras Är Lugnast? (5 Lugnaste Hästraserna)

14. Ardenner

Ardennern är en häst med ursprung i just Ardennerna i Frankrike, Belgien och Luxemburg. Rasen är kraftfull och en av de äldsta moderna arbetshästraserna.

Det sägs att förfäderna till dessa hästar användes som krigshästar i det antika Roms arméer, och har sedan dess används som krigshäst och draghäst. Numera används rasen vanligtvis inom lantbruk, skogsbruk och som hobbyhäst.

Ardennern är med på listan över 11 Kända Hästraser (Arbets- och draghäst edition).

15. Tinker

En tinker min lillasyster red för många år sedan

Tinkerhästen är en ras som härstammar från Irland. Rasen är känd för sitt utstickande och vackra utseende. Rasen kännetecknas som en kraftig modell med fläckig skäckfärg och har som de flesta kallblodiga raser ett lugnt temperament.

16. Draft Häst

Irish Draught är ett resultat av århundranden av avel, en korsning mellan krigshästrasen Anglonormandisk, Clydesdale, fullblod och connemaraponnyer, vilket resulterat i en mångsidig arbetshäst.

Hästrasen Irish Draught är vanligtvis mellan 155-175 cm i mankhöjd. Rasen kanske förvånar dig med sin allsidighet och atletiska rörelser.

De är vanligt att avla på rasen tillsammans med fullblod eller varmblod för att producera sporthästar. Denna trend sätter dock rasen på spel, då få ston producerar renrasiga hästar.

17. Shirehäst

Shirehästen är en hästras från England och är en av de största, tyngsta och starkaste hästraserna i världen. (Shirehästen är därför med på topp 10 listan över världens största hästraser, som du kan läsa här)

Med en mankhöjd mellan 170-185cm, vikt mellan 900-1100kg och ett världsrekord som världens tyngsta häst genom tiderna på 2,19 meter och 1,5 ton är det inte konstigt att rasen shire gjort mycket nytta på jordbruk genom tiderna.

18. Friser

Friser

Friserhästen är en hästras som funnits i århundraden i Nederländerna, men de gör dem inte till en vanlig ras. Rasen anses vara sällsynt och periodvis utrotningshotade.

Med en flashig gång och sin svarta päls, blandat med ett varmt temperament som har avlats fram över tid, har efterfrågan på denna månghundraåriga ras inte avtagit

Friserhästen är också med på listan bland de 7 dyraste hästraserna i världen, vilket du kan läsa mer om här.

19. Percheron

En av de mest kända moderna draghästarna är den franska rasen Percheron, från början en ras som användes som krigshäst.

I början av 1800-talet var det vanligt att korsa rasen med arabiskt fullblod, varefter man även tog in hingstar från andra delar av Frankrike för att öka hästens storlek och förvandla den till draghäst

Rasen var extremt populär i USA innan andra världskriget och stod för 70% av alla draghästar i landet. Men efter kriget minskade antalet på grund av den ökade mekaniseringen av jordbruket och det minskade behovet av arbetshästar.

20. Holländskt kallblod (Dutch Draft)

Det holländska kallblodet är en stor, kraftig, muskulös häst som skapades i början av 1900-talet efter slutet av första världskriget. Som många andra raser minskade antalet i samband med att jordbruket blev mekaniskt, men under sin tid ansågs det vara den viktigaste rasen bland arbetshästar i Holland.

Rasen är intelligent och har ett relativt lugnt temperament. De är också en hästras som är känd för att röra sig långsammare än andra dragraser.

Ponnyraser

21. Connemaraponny

Min lillasyster Emilia och Connemaraponnyn Sonic

Connemaraponnyn är en vanlig häst på landets ridskolor, vilket inte är konstigt alls. Rasen är känd som ”den lilla hästen med de stora hjärtat”.

Söker du en första häst kan Connemaraponny vara en bra ras att leta efter. Här kan du läsa mer om vad du behöver tänka på när du köper din första häst.

Rasen är viktbärande trots sin lilla storlek enligt rasstandarden mellan 132 och 148 cm i mankhöjd, men kan även växa ur ponnymåttet och bli över 148 cm. Vill du läsa mer om hur mycket en häst växer kan du läsa om det här.

22. Shetlandsponny

Shetlandsponny

Shetlandsponny är en vanligt hästras i Sverige. Det är en av de minst hästraserna i världen och kommer ursprungligen från Shetlandsöarna utanför Skottland. Även denna hästras finner du på ryttarens.se lista över de 8 minsta hästraserna i världen som du kan läsa mer om här.

Shetlandsponnyn är stark för att vara en tålig och stark häst med en kraftfull kroppsbyggnad. De har små utstickande öron, stora ögon och ett litet huvud.

23. New Forest Ponny

Stella, ett New Forest sto jag hade på tillridning för många år sedan.

New Forest Ponnyn är en känd liten hästras som härstammar från England där de har levt i ett halvvilt tillstånd sedan 900-talet.

Ponnyn är känd och älskad på ridskolor runtom i världen med sitt oftast stadiga och lugna temperament och attraktivt atletiskt utseende.

24. Svensk Ridponny

Jag och Mystery´s Secret. En svenska ridponnyn jag hade på tillridning 2014.

Svensk ridponny är en relativt ny hästras med en mankhöjd som inte får överskrida ponnymåttet på 148 centimeter i mankhöjd. Rasen är en ädel varmblodig hästras som kommit från en planerad avel med inslag från flera olika raser.

Du kan läsa mer på Avelsföreningen Svensk Ridponny.

25. Welshponny

Welshponnyn är en atletisk ponnyras som är mycket attraktiv på tävlingsbanorna. Den arabiska influensen syns tydligt i den ädla kroppen och vackra huvud.

Första intrycket av en Welshponny är oftast en ädel modell med stark ponnykaraktär. Rasen är atletisk vilket vi kan intyga genom att kolla på resultatet av SM i hoppning för B-ponny 2021 där Olivia Juréen, 11 tog hem SM guld med sin welshponny Flying Dragon.

26. Islandshäst

Islandshäst

Islandshästen är känd för att vara stark, robust och kompakt, men trots detta är det en av de mindre hästraserna i världen och därför med på Ryttarens.se lista över de åtta minsta hästraserna i världen, som du kan läsa mer om här.

En sak som skiljer islandshästen rejält från övriga hästar på listan är att den har fem gångarter istället för tre. Utöver de vanliga gångarterna skritt, trav och galopp kan islandshästar även gå i pass och tölt!

27. Tysk ridponny

Eo, min tyska ridponny som lärde mig rida under mina ponnyår.

Den tyska ridponnyn är en vanlig hästras på tävlingsbanorna bland ponnys. Rasen utvecklades i tyskland, specifikt för att under mitten av 1900-talet möta den nya trenden med perfekta ridponnys som utvecklades i Europa.

Tyskland i hästsammanhang är vanligtvis kända sina varmblod, men ponnyrasen tysk ridponny är avlad för efterfrågan av samma typ av atletiska förmåga, tålmodiga psyke och flytande gångarter – fast i miniatyr!

28. Fallabella

Falabellan är känd för att vara den minsta hästrasen i världen. Den första Falabellahästen någonsin registrerades 1940 i Argentina av Julio Falabella vilket är hur rasen fick sitt namn.

Rasen falabella utvecklades genom korsning med shetlandsponnyer och walesiska ponnyer. Trots sin lilla kroppsstorlek är falabellan perkeft proportionell vilket gör att den kan avla naturligt.

Falabellahästen används mest för sällskap eller shower. Du finner den på ryttarens.se lista ”De 8 Minsta Hästraserna I Världen

29. Miniatyrhäst

Miniatyrhäst används vanligtvis för att köra, tävla, dra vagnar, showa och hoppa. Likt shetlandsponnyn är miniatyrhästar också bra husdjur och sällskapsdjur.

De första miniatyrhästarna föddes upp i Europa på 1600-talet där de användes som husdjur bland överklassen. Idag används rasen inom flera områden men är extra betydelsefulla för äldre och funktionshindrade individer.

Du finner miniatyrhästen på ryttarens.se lista ”De 8 Minsta Hästraserna I Världen

30. Haflinger

Hästrasen haflinger är en fuxfärgad relativt liten ras. Den rör sig mjukt, energisk och elegant. Från början var haflingern en arbetshäst i liten modell som användes på gårdar. I modern tid kan du se den fina rasen på olika turistorter i alperna där de drar slädar eller vagnar med turister.

Framförallt är haflingern en bra allroundhäst som används inom de flesta ridsportsgrenarna, allt mellan hoppning och dressyr till körning och western.

Det finns omkring 250 000 registrerade haflingerhästar i världen, varav ungefär 1600 av dem är registrerade i Sverige. Det är en populär familjehäst vilket inte är konstigt med tanke på att den är liten men viktbärande med ett gott psyke och vacker utstrålning.

Exit mobile version