Det finns över 170 hästraser i världen, allt från den minsta falabellaponnyn på 86 cm till de största raserna som mäter upp emot 2 meter i mankhöjd! Alla hästraser är unika på sitt sätt. Vissa är mer lämpade till hoppning eller dressyr, medans andra passar bättre som dra eller arbetshästar.
Av över 170 olika hästraser är det tre stycken som är svenska; den Nordsvenska hästen, Gotlandsrusset och Svensk Ardenner.
Alla tre raserna lämpar sig väl för svenska förhållanden och det nordiska klimatet, vilket man bland annat kan se på rasernas tjocka vinterpäls som sätts under hösten och tappas till våren.
Idag används raserna som sällskapsdjur och ridhäst, men det har inte alltid varit fallet. Förr användes raserna som arbetsredskap på gårdar, i lantbruk och i skog. Hästarna behövde då vara tåliga och starka – vilket vi ser hos nordsvensken och ardennern. Som transportmedel lämpade sig gotlandsrusset väl.
Den nordsvenska hästen
Nordsvenska hästen, är som man hör på namnet en av våra svenska hästraser. Den är stark, kompakt och användes ursprungligen för skogsbruk och lantbruksarbete. Därför finner du rasen även på ryttarens.ses lista ”11 Kända Hästraser (Arbets- och draghäst edition)”
De är kända för sin goda karaktär och följsamhet men också för sin goda hälsa. Nordsvensken lever oftast länge trots det hårda klimatet i norra Europa.
Nordsvensken används för det mesta som draghäst, arbetshäst eller hobbyhäst, men kanske har du hört talas om den kända nordsvensken Turbo som tävlade dressyr på hög nivå? Med sitt goda psyke, vilja och tillit kan en nordsvensk lära sig det mesta för sin ryttare.
Gotlandsruss
Gotlandsrusset är en svensk hästras av ponnystorlek som är känd för sin tålmodighet, vänlighet och styrka. Den är därför en populär hästras för ridning och det är inte ovanligt att finna gotlandsruss på ridskolor.
Rasen fanns redan under järnåldern, men levde då som vildhäst innan den tämjdes av gotlänningar och har på den vägen fått namnet gotlandsruss.
Trots namnet Gotlandsruss finns rasen i hela Sverige idag, inte endas på Gotland.
Svensk ardenner
Rasen ardenner kommer ursprungligen från Belgien och bergskedjan Ardennerna, varav raset fått sitt namn. Under 1870-talet började rasen importeras till Sverige och avlas med svenska lantrashästar vilket tillslut resulterade i en svensk ardennerras.
Ardenner har i många år varit en uppskattad ras inom skog- och jordbruksindustrin. Rasen är stark och kan med sin stort byggda kropp dra tunga lass. När maskinerna introduceras i jordbruket befarade man att rasen skulle dö ut och försvinna helt. Idag har rasen fått ett uppsving och den används bland annat som landskapsvårdare.
Mer Om Hästraser
- Svenska Hästraser
- 30 Vanligaste Hästraserna (10 Varmblod, 10 Kallblod & 10 Ponnyraser)
- 11 Kända Hästraser (Arbets- och draghäst edition)
- De 7 Dyraste Hästraserna I Världen
- 8 Bästa Hästraserna För Hoppning
- De 8 Minsta Hästraserna I Världen
- 10 Största Hästraserna I Världen
- Vilken Hästras Är Lugnast? (5 Lugnaste Hästraserna)